Tulove grede

26.09.2018.


Kratak video o Tulovim gredama na Velebitu:


Oznake: Velebit, planine

NOVI VIDEO: rijeka Gacka

14.09.2018.


Rijeka Gacka naša je najpoznatija ponornica, a postaje sve značajnija turistička destinacija. Poznata su njena vrela s mlinovima, krško polje te ponori. Gacka je izvrsna destinacija za ribolov na pastrve.




Gacka lijeno vijuga velikim krškim poljem u zaleđu Velebita i Senjskog bila, a sa sjeveroistoka omeđenog Malom Kapelom. U jugoistočnom rubu polja, podno brda Godača izbijaju njezini najsnažniji izvori, Tonkovića vrilo i Majerovo vrilo. Ovo su najjača, ali nikako i jedina vrela Gacke. Gacka će duž svoga toka primiti vode još mnogih izvora i pritoka. Na izvorima iznikle su mlinice vodenice, a očuvane su kod Majerovog vrila.

Pročitajte više o Gacki ovdje

Gacka su danas popularno izletište, a posebice za ribiče mušičare. Uz obilje hrane, potočna pastrva se razvija u Gackoj kao ni u jednoj našoj rijeci i brzo raste. Dapače, neka istraživanja potkrjepljuju tvrdnju da potočna pastrva raste u Gackoj pet do sedam puta brže nego u bilo kojoj drugoj vodi na svijetu. Stoga nije rijetkost da se na udici vještog ribiča nađu primjerci i do pet, šest kilograma.

Oznake: gacka, Lika, rijeke

Rika jelena u Kopačkom ritu

04.09.2018.

Rika jelena u Kopačkom ritu pravi je spektakl. U kasno ljeto ovi veliki sisavci počinju se pariti, a mužjaci se natječu međusdbno za ženkama.

Možda nema ljepšeg prizora u Kopačkom ritu od onoga kada u zalazeće sunce iz obližnje šume iskorači ponosni jelen. Cijeli se dan odmarao u sjeni, a sada je izišao na otvoreno, na prostrana polja visokog šaša i ostalog močvarnog bilja, mjestimično prošarana šumarcima bijele vrbe i depresijama s vodom. Dok mu nisko sunce obasjava dlaku svojim posljednjim tračcima, pažljivo promatra okoliš, njušeći mirise dok ušima poput antena hvata sumnjive zvukove. Kad se uvjeri da je siguran, kreće tuliti, poznati baranjski koncert koje odjekuje nadaleko. Doba je rike jelena!



Jelen je skrovita životinja, koja se skriva od pogleda ljudi. To se sve mijenja kada nastupa vrhunac aktivnosti – rika. Potkraj kolovoza, kad su još dnevne vrućine velike, ali jutra sve svježija, budi se u jelenima nagon za razmnožavanje. Koliko jelenom tada vladaju hormoni, govori da prije rike jelen ponekad udara rogovljem po stabalcima i grmlju, takvom žestinom da ih skoro sasvim izlomi. Može se iskaliti i na mravinjak kojeg sravnjuje. Veliki mužjaci u predvečerje izlaze na čistine i počinju rikati. To su tradicionalna rikališta u kojima su najaktivniji mužjaci od sedam, osam i devet godina. Oni formiraju harem od ženki koje potom čuvaju od ostalih mužjaka, a održavaju i svoj teritorij kojeg označuju lučevinama iz mirisne žlijezde na suzištima očiju.

Duboki bas ljubavnog zova uokolo odjekuje često sa svih strana, a mužjaci se međusobno nadjačavaju. Rikanjem se mužjaci i odmjeruju, jer intenzitet glasanja pokazuje snagu i kondiciju. Kada ljubavni zov nije dovoljan, često nastupaju i prave borbe kada dva jelena ukrste rogovlje i guraju se, pokušavajući ubosti suparnika parošcima u bok. To mladi jelen pokušava svrgnuti vlasnika harema. Tada sve odzvanja od sudara rogovima, naguravanjima, i toptanjem kopita. Unatoč žestini, teže ozljede su rijetke, a pobijeđeni „podvija rep“ i odlazi. Za rike jeleni gotovo i ne jedu, a od neprestane brige o ženkama, borbi, ozljeda i ostalih napora smršave i trideset kilograma.


Oznake: jelen, rika, kopački rit, Baranja

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.