Predavanje- najava

28.11.2009.

http://www.gradbeograd.eu/programi.php?id=157&year=2009&mon=12&kat=8&lang=sr

04.12.2009, 17:00
Džungla iz žablje perspektive – predavanje

Olga Jovanović i Goran Šafarek iz hrvatske udruge Baobab su nesvakidašnji biolozi. Njihova pasija su tropske kišne šume i živi svet u njima, onaj znani i dobro dokumentovani, najčešće živo obojeni i otrovni, ali i vrste koje tek treba otkriti i opisati.

Udruga Baobab promoviše značaj istraživanja, i podstiče ljude na ekološko razmišljanje kroz organizovanje naučnih ekspedicija, izradu dokumentarnih filmova i fotografija. Ukoliko ste odrastali uz Davida Bellamya, ‘Opstanak’ ili pak uz Davida Attenborougha, ’Discovery’ i ’National Geographic’ dokumentarce, isključite televizijski kanal i upustite se u tropsku avanturu sa dahom Ekvadora, peruanskog Amazona, Kosta Rike, Venecuele, Galapagosa i Madagaskara. Očekuje vas predavanje ’’Džungla iz žablje perspektive’’ i video film ’’Tajne šarene evolucije’’, sa domaćinima iz Baobaba na putu ka novim tropskim izazovima.

Predavanje i prezentacija filma u Beogradu 4.12.2009 17h

27.11.2009.

Kulturni centar Grad, Braće Krsmanović 4, Beograd
Olga Jovanović i Goran Šafarek iz hrvatske udruge Baobab: Džungla iz žablje perspektive - predavanje
+ video film Tajne šarene evolucije

Svi koji ste u blizini, navratite!

Pripreme za ekspediciju su u tijeku...

18.11.2009.

Pošto će u džungli tražiti životinje skrivene u visokim krošnjama, mladi biolozi su postali i pravi alpinisti.

NOVI VIDEO: Šibensko-kninska županija

15.11.2009.

Šibensko-kninska županija, od Kornata, predivnog Šibenika, Primoštena i drugih gradića, kanjina i slapova Krke, Čikole, Vrela Cetine do moćne Dinare. Koliko poznajete ovu županiju?

Oznake: Šibenik, Šibensko-kninska županija

Bali dnevnik: 1. Uvod

Razočaran i psihološki te zdravstveno uništen snimanjem i promoviranjem prirode u Hrvaskoj, otišao sam na dva mjeseca u Indoneziju, prva stanica Bali. Pogledajte u videu nešto više o tome:



Slijede novi nastavci.

Pozdrav iz dalekih tropa!

Oznake: Bali, indonezija

Bijele i Samarske stijene

Usred šumovite Kapele uzdižu se nevjerojatni bijeli tornjevi rezervata Bijele i Samarske stijene. Oblikovale su ih atmosferske i geološke sile, a udomljuju mnoga živa bića.



Opojna aroma svježe vegetacije omamljuje dok se nalazite na rubu provalije. Pad bi bio smrtonosan, no zadivljenost prirodom jača je od vrtoglavice. S dominantnog položaja od oko 1300 metara izviruje pejsaž kroz ples smreka na vjetru. Na desetke kilometara uokolo valja se po planinama i dolovima bujna šuma, a ljeskanje u daljini odaje more na drugoj strani. Ipak, ni Jadran ni zelenilo nisu u središtu pozornosti, nego bijeli stjenoviti tornjevi u zelenome moru, čija glatkoća bliješti na podnevnom suncu. Geografska izoliranost i ovakva divljina rijetke su pojave u Hrvatskoj.

Oznake: bijele stijene gorski kotar, planine

Jelsa na Hvaru - novi video

Jelsa je jedno od mjesta na otoku Hvaru. Pogledajte ju u mojem novom videu:

Oznake: hvar, Jelsa, Jadransko more

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road jedna je od najpoznatijih ulica u Bangkoku, Tajland. To je neslužbeno turističko središte ovoe metropole, blizu je mnogih povijesnih zdanja koje privlače turiste, a koji pak privlače uličbne prodavače doista svega i svačega. Na ulici možete pojesti od obične hrane do škorpiona i čak krokodila. Pogledajte dio atmosfere:

Oznake: tajland, bangkok

Podravina (VIDEO)


Poštovani, predstavljam vam novi video o Podravini:


Video je nastao tijekom snimanja posljednjih godina na različitim projektima, namijenjen je promociji Podravine.

Oznake: Podravina

NOVI VIDEO: Šibensko-kninska županija

Šibensko-kninska županija, od Kornata, predivnog Šibenika, Primoštena i drugih gradića, kanjina i slapova Krke, Čikole, Vrela Cetine do moćne Dinare. Koliko poznajete ovu županiju?

Oznake: Šibenik, Šibensko-kninska županija

NOVI VIDEO: Supetar na Braču

Prije nekoliko godina zadesila me prilika da snimam jedan promotivni video o gradu Supetru na Braču.

Nisam baš ljubitelj urbanih plaža i ljetovanja, no u ovom gradiću sam proveo nekoliko dana. Brač je jedan od najvećih naših otoka, a Supetar je njegovo sjedište, ujedno i trajektna luka. No, osim prometne i administrativne uloge, Supetar je i značajna turistička destinacija s velikim brojem sadržaja. Čak i u vrevi turista, može se „izgubiti“ u njegovim kamenim uličicama i upijati otočki život, kao i bogatu prošlost. Supetar je, kao i Brač prava Dalmacija, zemlja mora, kamena, pisme, vina...



Oznake: bra, Supetar

Najava hrvatske znanstveno- istraživačke ekspedicije na Andamansko otočje i Sumatru

Mladi hrvatski biolozi, Dr.sc. Olga Jovanović i Goran Šafarek, dipl. ing. ponovno se spremaju u nove pothvate, nakon što je o njihovim posljednjim uspjesima nedavno prikazan i dokumentarni film „Tajna šarene evolucije“ na prvom programu HTV-a u elitnom večernjem terminu.

Mladi istraživači su početkom ove godine bili u Ekvadorskoj Amazoni gdje su tražili žabu Atelopus, na jednom od posljednjih staništa ove kritično ugrožene vrste. Osim toga, istraživali su i fenomen tzv. upozoravajuće obojenosti kod malih otrovnih šarenih žabica iz porodice Dendrobatidae.

Ovoga puta, uputit će se na drugi kraj svijeta- na daleki istok, na Andamansko otočje u Indijskom oceanu i na Mentawai na Sumatri. Za razliku od Amazone gdje su istraživali stanovnike šumskog tla, njihova pažnja će biti usmjerena na stanovnike viših katova džungle. Iako će proučavati sva bića na koja naiđu, njihovu znatiželju će i u ovoj prilici najviše zaokupljati gmazovi i vodozemci, s naglaskom na arborealne žabe.

Ekspedicija kreće na put krajem studenog ove godine i trajat će tri mjeseca. Istraživači će boraviti u djevičanskim tropskim kišnim šumama, na malim otočićima u tirkiznom Indijskom oceanu, okruženi plemenima iz džungle. U suradnji s HTV-om i ovoga puta će se snimati dokumentarni film o njihovim istraživčkim avanturama.

Ovi mladi istraživači su već relativno poznati u hrvatskim medijima gdje su (osim spomenutog dokumentarnog filma) gostovali u raznim emisijama (npr. Dobro jutro Hrvatska, Briljanteen...). Također, o njihovim pothvatima su objavljivane i reportaže (npr. Jutarnji list). Upravo jaka medijska potpora može i Vama osigurati pojavljivanje u medijima, ukoliko pomognete u ostvarivanju ovog nacionalnog znanstveno-istraživačkog projekta (financijski ili donacijom). Za uzvrat, prilikom snimanja dokumentarnog filma, Vaš logo se može istaknuti na odjeći istraživača, opreme il sl, te će ime Vaše tvrtke biti objavljeno na promotivnim materijalima s ekspedicije, bit ćete spomenuti na brojnim predavanjima širom Hrvatske, te možete dobiti na korištenje neke od fotografija s ekspedicije za svoje promotivne materijale.

Ukoliko Vam ovo zvuči zanimljivo, kontaktirajte nas na udrugabaobab@googlemail.com

izbor 10 jadranskih otoka (VIDEO)

Moj novi izbor 10 jadranskih otoka koje se isplati posjetiti. Koja je vaša lista?

Oznake: Jadransko more

VIDEO: Najbolje destinacije za planinarenje u Hrvatskoj!

Hrvatska nije zemlja visokih planina kao što su Alpe, ali svejedno pruža velike prilile za planinarenje. Pogledajte moj izbor



Hrvatska nije zemlja visokih planina, ali značajan dio naše zemlje je u gorskom području. Planinska područja su ujedno, uz rijeke, i najdivljiji dio Hrvatske.

Planine su istaknuti dio naše zemlje, iako se ne visinama mogu mjeriti s Alpama, čak ni s ostacima Dinarida. Najviši vrh, Sinjal na Dinari doseže tek 1831 metara nad morem. Unatoč tome, svojim krajolicima i divljinom nadoknađuju visine. U njima vlada divljina, pa na njima žive vuk, ri
s i medvjed, da nabrojimo najveće zvijeri. Na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu.
Kao i priroda općenito, planinska i gorska područja možemo podijeliti u panonski i krški dio. Prvi dio su izolirane, dio starog europskog kopna. Drugi dio čine Dinaridi, mlađi karbonatni lanac nastao izdizanjem morskog dna udarom afričke u europsku ploču. To su naše najatraktivnije planine poput Velebita i Biokova.

Više o planinama

Hrvatska ima dugu tradiciju planinarenja, postoje brojna planinarska društva kao i nacionalni savez. Nebrojene staze, planinarski domovi i skloništa omogućuju posjet najljepšim i najdivljijim predjelima Hrvatske.



Oznake: planine, planinarenje

VIDEO: Zavižan zimi

Predstavljam vam novi video: Zavižan zimi

Zavižan je jedan od najpoznatijih dijelova Velebita, naše mitske planine. Divan je u svim sezonama, al možda ga najviše definira duga zima s mnogo snijega, bura i hladnoća. U mirnim danima s plavim nebom, to je zimska čarolija, s predivnim pogledima na sve strane.

U videu možete vidjeti djelić te idile:


Oznake: Velebit, Zavižan, Zima

VIDEO: Lika – zemlja planina, krških polja i rijeka

Predstavljamo novi video:Lika – zemlja planina, krških polja i rijeka.



Lika je veliko, ali slabo naseljeno krško područje, poznato po hladnoći i snijegu. Iako veće nadmorske visine, to je pretežno ravno ili blago valovito područje, omeđeno visokim planinama, gdje su se ugnijezdila prostrana krška polja kroz koja teku rijeke ponornice.

Lika je golem prostor između Velebita na zapadu i jugu, Velike i Male Kapele na sjeveru te Plješivice na istoku. Lička zavala duga je oko 140 kilometara i, grubo promatrano, pruža se paralelno s Velebitom. Sve te planine visinom zasjenjuju područje Like, čije su nadmorske visine ionako prilično velike, pa možemo govoriti i o visoravni. Dno zavale je na oko 400 metara, otprilike dvije trećine područja leži između 500 i 800 metara nad morem, a najviši dijelovi reljefa su iznad 1000 metara.

Više o prirodi Like

Relativno niže Ličko sredogorje dijeli Liku na nekoliko cjelina, zavala sa zaravnima, krškim poljima i udolinskim proširenjima. To su srednja Lika, Gacka, Krbava, južna Lika i ličko Pounje. Svi znamo za poznatu ličku hladnoću: zimi je područje zameteno snijegom, naročito na rubnim dijelovima s višim nadmorskim visinama uz Velebit. Ipak, unatoč Velebitu, prodire vlažan i topliji zrak, što utječe na veću količinu padalina. Česte su obilne kiše, pa ne nedostaje vode, no ona brzo otječe u podzemlje.

Oznake: Lika

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.