petak, 30.05.2008.

DAN SABORA

Danas je Dan sabora. Osamnaest godina prošlo je od konstituiranja višestranačkog Sabora. Zrelost demokracije u Hrvatskoj procijenimo kroz dva segmenta koje je prije 18 godina izrekao prvi predsjednik Sabora, gospodin Žarko Domjan.
On je tada rekao
- da Hrvatskoj neće više biti nametanja volje izvana i
- da će zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti.
Kako stvari danas stoje u pogledu ova dva kriterija?
Hrvatski sabor danas donosi europske zakone, njih dvjestotinjak. Tko je nametnuo donošenje ovih zakona? Europska unija ili mi sami? Recimo da smo si sami nametnuli donošenje tih zakona. Tada je gospodin Domjan u tom dijelu bio u pravu.
Drugi kriterij, da će zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti, očito nije ispunjen. Samo nezavisni zastupnici bi, možda, mogli tako glasovati. Svi ostali, 98% njih, glasuje ne po vlastitoj savjesti, već po "savjesti" svoje stranke. A i ova 3 zastupnika od njih 153 (Čuhnil Zdenka, Memedi Nazif, Furio Radin) su se unaprijed opredjelili za jednu stranku. Definitivno, od glasovanja po vlastitoj savjesti baš ništa.
Znači, hrvatska demokracija izražena odnosima unutar Sabora, samo polovično je uspostavljena. Ostalo je jako puno prostora za daljnju demokratizaciju u Hrvatskoj. Odatle prostor i za naš e-sabor.

- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.05.2008.

DEKLARACIJA O PRAVIMA

· Prava svih na Univerzum su ista.

· Općeprihvatljive razlike mogu potjecati samo iz dobrovoljnog odustajanja od svojih prava jednih i isto tako dobrovoljnog prihvaćanja tih istih prava od strane drugih.

· Nije prihvatljivo nasilno prenošenje tuđih prava, bez obostrane suglasnosti o tom prijenosu.

· Tumačenje dobrovoljnosti, za one koji ju nisu u mogućnosti iskazati, provodi se po načelu "ne činimo drugima ono što ne želimo da drugi nama učine".

- 12:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.05.2008.

PREDSJEDNIČKA UTRKA - PREDLOŽITE KANDIDATA

Neke stranke i pojedinci ovih dana počeli su kroz medije spominjati imena mogućih kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

Razmišljao sam ovako!

Predsjednika republike po Ustavu neposredno biraju građani ove zemlje.
Stranke su u Saboru već zastupljene preko saborskih zastupnika, te je njihov utjecaj na zbivanja u Hrvatskoj putem Sabora i Vlade već dovoljno velik.

Zato mi se čini da je ovo jedinstvena prigoda da građani Hrvatske u cijelosti obuhvate proces izbora predsjednika, počevši od predlaganja kandidata, pa do samog glasovanja za predsjednika.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da ovdje, na stranici e-sabora, iznesu svoje prijedloge kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

Mislim da građani, dakle narod ove zemlje, takvo predlaganje i izbor predsjednika RH mogu na najbolji način ovim putom i provesti.

Kad dobijemo imena svih kandidata, tada ćemo na ovoj stranici e-sabora organizirat anketu o predloženim kandidatima.

Neka ostale grupacije hrvatskog društva (stranke ili pojedinci) predlaže također svoje kandidate za predsjednika, te neka se potom organiziraju uobičajeni izbori za predsjednika Republike Hrvatske.

- 23:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 17.05.2008.

OSNOVATI GRADSKI OSOBNI PRIJEVOZ

Koja je svrha naplate parkirališta? Izgradnja podzemnih garaža, koje pokrivaju same svoje investicije i održavanje? Plaće Kraljevićevih (Zagreb-parking) i Bandićevih ljudi?
Treba uvesti Gradski osobni prijevoz (GOP), auto-prijevoz po cijeni tramvajskog prijevoza za područje cijelog grada. Bio bi to najjeftiniji taxi prijevoz. Svi novci od naplate parkirališta išli bi tom GOP-u i ZET-u. Zašto? Zato jer ako se netko ne bi koristio GOP-om, tramvajem ili busom, tj. ako bi išao svojim autom u grad i zauzimao gradske površine, a ima alternativu u GOP-u tramvaju ili busu, taj neka plaća parkirališta.
Korištenjem GOP-a građani ne bi ulazili svojim autima u grad, grad bi bio miran i čist, samo s onim autima koji "moraju" biti tamo.
Auti se danas koriste posve neracionalno. Primjerice, netko ide autom na posao, ostavlja ga 8 sati na nekom mjestu u gradu, zauzima prostor, smeta prolaznicima...neučinkovito, bez pameti. Da je došao gradskim prijevozom (koji bi uključio i GOP) njegov auto ostao bi izvan grada, bez gužvi u dolazu i odlazu, bez zakrčenja ulica.
Dakle, sva sredstva od naplate parkinga utrošiti, ne u podzemne garaže i Kraljevića, već u nabavku GOP vozila i plaćanje vozača tih vozila.
Povećala bi se zaposlenost, smanjile gužve na cestama i parkiralištima, smanjili izdaci građana za automobile (neki građani bi odustali od kupnje u tom slučaju malo potrebnog auta).
Što se čeka? Na posao u realizaciju tog projekta. ...
Mogu građani možda i svoje postojeće automobile iznajmljivati za korištenje u GOP-u.

- 02:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.05.2008.

PROŠLOST U NAŠIM DŽEPOVIMA I NAŠA BUDUĆNOST S OTETOM IMOVINOM

I ptice na granama pjevaju o otimačini koju je doživjela Hrvatska od 1990.g. Sve se vidjelo. Neki se noću obogatili preko svake mjere i drskosti. Neki osiromašili ispod svake granice i sažaljenja. Neki izgradili vile i dvorce, drugi dobili grobove i potrage za svojim nestalima.
Hrvatska je od zemlje stvorene da postane najrazvijenija zemlja bivše Jugoslavije došla u položaj da joj se priča kako u njoj neće biti gladi. Od uzoranih i procvjetali polja do neobrađenih oranica i minskih polja.
Jasno je svima da su neki smisleno vodili ovu zemlju putovima kojima je prošla. Za zla koja su nas zadesila nisu krivi samo Miloševićevi jurišnici, krivi smo i mi sami. Ogromna bogatstva preostala od mrskog komunističkog režima su prisvojena ili razvučena. Ogromna pomoć naše dijaspore završila je u džepovima naših "vođa", umjesto u potrebnom oružju za koje je namijenjena.
Puno toga je išlo i ide krivo. Svi to očito vide a rezultati aparata koji se po zakonu treba brinuti o dovođenju tih stvari u red su nikakvi. Uhvatili, čitam danas, u Kamen Ingradu dvoje ljudi koji nisu dobro postupili s povijesnim lokalitetom na Papuku i kaznili ih s desetak tisuća kuna. Super. A milijarde eura imovine i novca završilo je na protuzakonit način, i nikome ništa. Šima Krasić je zabadava radila revizije.
Postoji li povezanost kriminala i politike, prekršitelja zakona i zakonodavaca?
Nisu li silne milijarde nestale 90-tih danas u jačoj političkoj snazi preko sadašnjih vlasti nego su to bile tih godina kad se kralo sve što se moglo ukrasti? Ulovljeni predstavnik kaštelanske HVIDRA-e u akciji pljačke pošte u Splitu jučer priča sucu o tome kako i drugi u Hrvatskoj kradu, pa zašto ne bi i oni koji su se za nju borili. Strašno.
Mnogi građani danas žive lošije kao izravna posljedica otimačine 90-tih. Čak su im gospodari često postali oni koji su ih opljačkali. I, nikome ništa.

Naučimo se lijepo i pristojno živjeti s našim "oslobodiocima".

Glasovanjem recite svoj stav o tome (ovdje desno).

- 07:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 10.05.2008.

GOSPODARSTVO LIJEČITI HLADNIM OBLOZIMA ILI PENICILINOM

Obje strane, predsjednikova i premijerova se slažu u jednom; hrvatsko gospodarstvo ima vrućicu, bolesno je.
Pristup liječenju se razlikuje. Predsjednik Mesić predlaže hladne obloge.
Premjer Sanader najavljuje penicilin.
Hladni oblozi se ne stavljaju, jer to treba učiniti Sanaderova vlada, a ona to ne čini, jer se njezin premjer zalaže za penicilin, tj. za lijek koji još nije izmišljen, ali će valjda jednom biti.
Rezultat: Oba tabora su u pravu.
Oblozi bi pomogli, ali sramotno ih je danas u eri penicilina stavljati.
Penicilin bi pomogao, ali još nije u HDZ-ovoj kuhinji pripravljen.
Hrvatsko gospodarstvo ostaje bolesno. Oblozi ili penicilin...Penicilin ili oblozi...Oblozi ili penicilin, ili obrnuto, ... ovo ili ono...
Hrvatska na koncu umire, jer se uvaženi liječnici nisu dogovorili koju terapiju primijeniti.
Jednu, koja bi smirila bolest, uz posljedice (malu poremećenost) ili drugu koja bi ozdravila organizam, ali ju nitko ne zna i ne može primijeniti, jer terapiju penicilinom nitko još nije razradio.
Slava joj! (mislim takvoj Hrvatskoj).

- 07:20 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.05.2008.

MJERENJE STANJA HRVATSKE - ČETVERODIOBA VLASTI UVOĐENJEM SREDIŠNJE KONTROLNE VLASTI

Sve se u principu može izmjeriti. Neke stvari lakše neke teže, ali prije ili poslije dođe se do rezultata kojega nitko ne može osporiti. Znanstveno se utvrdi da li je nešto gore ili dolje, da li je nešto teže ili lakše, da li su sile veće ili manje od dopuštenih, da li je temperatura prešla dozvoljene vrijednosti...Sve na svijetu ima svoju mjeru i mjerila. Jedna stvar, izgleda, nema.
Ne postoji jasna odrednica koja kaže da li je u Hrvatskoj dobro ili loše živjeti. Da li Hrvatska ide gore ili dolje? Jedni tvrde jedno, drugi tvrde drugo, a treći žive onako kako mogu i umiju. A baš ti treći su najveći problem. Oni bi samo željeli završiti kraj mjeseca s plaćenim svim računima, koliko toliko siti i s nekom perspektivom za sebe i obitelj. A sve to ne mogu, bez obzira na stavove onih jednih ili onih drugih. I onda ih se svake četiri godine propituje kome više vjeruju, jednima ili drugima. Pa ono što ti treći odluče tako se onda uzima da su oni, kao najmjerodavniji, odredili kamo žele da ide Hrvatska. Kao da su oni znanstvenici koji znaju odrediti kuda to Hrvatska ide. Ne, oni to nisu. Oni su samo nekim ideologijama više ili manje povjerovali. I to je sve. Njima treba jasan pokazatelj o tome koja opcija im daje više od neke druge opcije. Njima treba netko neprikosnoven o čijim sudovima se ne bi raspravljalo, baš kao što se ne raspravlja o tome da li je recimo gravitacija 9.82m/s2 ili o tome da li je temperatura u Zagrebu jučer bila 20 stupnjeva ili koliko već...
A takve ustanove Hrvatska nema. Nemaju je ni Sjedinjene američke države. Zašto je nema? Zašto postoji npr. Zavod za mjeriteljstvo koje se bavi tehničkim mjerenjima a ne postoje društvena mjerenja, koja bi bila nezavisna, nepristrana ustanova kao četvrti stup društva, pored zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. Predsjednik Republike npr. ocjenjuje da stanje u gospodarstvu nije zadovoljavajuće, Vlada ga bojkotira, građani se ne miču s mjesta.
Trodioba vlasti, očito, nije dovoljna. Treba biti četverodiba vlasti (zakonodavna, izvršna, sudbena i kontrolna vlast). Pri tome nikako ne mislim na kontrolu kao recimo na Državno odvjetništvo. Ono u okviru sudbene vlasti ima svoju zadaću i ulogu.
Mislim na jednu instituciju koja bi kao iz "kontrolne sobe" nadzirala stanje motora (izvršne vlasti), stanje kretanja letjelice po svim relevantnim parametrima, poput brzine leta, tlakove, oluje na putu (zakonodavne vlasti), ispravnog djelovanja ili zatajivanja instrumenata potrebnih za kvalitetan let (sudbena vlast).
Predlažem uvođenje četverodiobe vlasti.
Predlažem, dakle, pored triju postojećih još i kontrolnu vlast. Ta vlast bi u usporedbi s ljudskim organizmom imala ulogu središnjeg živčanog sustava.
Bila bi to, dakle, središnja kontrolna vlast; promatrač stanja organizma, podizač organizma na razinu funkcioniranja adekvatnu stanju u kojem se organizam nađe, kao što je promjena funkcioniranja organizma u slučaju bolesti ili drugih opasnih situacija.

- 07:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.05.2008.

ČESTITAMO 1. SVIBANJ SVIMA KOJI SU RADOM OPLEMENILI NAŠE ŽIVOTE

Najviše čestitki uputi se oko Božića i Nove godine. Manje za ostale blagdane. Tek opuštajući trenuci učinili su da sam primijetio na kalendaru datum oko kojega su nekada novine bile prepune tekstova, poput... Čestitamo 1. maj, praznik radnog naroda... i slično.
Danas više toga nema. U općoj dezorijentaciji i borbi za preživljavanje, svakodnevnim poskupljenjima i krpanja kraja s krajem zaboravilo se na čestitke vezane za nešto što je najznačajnije obilježilo čovjeka, tj. na njegovu "svrsishodnu djelatnost", rad.
Josipa radnika crkva je štovanjem uzdigla na najviše mjesto sveca. No, on je ostao usamljen u isticanju rada. Sve druge štuje se po njihovim ostalim značajnim i za crkvu važnim osobinama, koje često nisu vezane uz neke radne aktivnosti (isposništvo, pustinjaštvo, druga dobra i dobročiniteljska djela). Sam Isus ističe i uzdiže Mariju kao pažljivu slušateljicu njegovih riječi, nasuprot Marti, vrijednoj i radišnoj ženi.
Čini se da rad nije na takvoj cijeni kao domišljatost, lukavost i prepredenost.
Čini se da raditi može svatko, a doskočicama su sposobni samo neki, Bogom dani pojedinci, koje onda kao dragulje treba isticati, potencirati i usmjeravati ljude da ih slijede.
Naravno, nije samo rad stvorio čovjeka. U mnogome je to i njegova prepredenost, lukavost i snalažljivost. No, očito da danas mnogi zapostavljaju baš radnu komponentu u ljudskoj egzistenciji. Na koncu i prepredeni i lukavi su redovito bili i veliki radnici. Tek iznad tog rada, ili baš zbog njega, su uspjeli postići natprosječne znanstvene i ostale rezultate (Newton, Tesla, Einstein, Fleming, Marie i Piere Curie, te mnogi drugi).
Zato danas ističemo rad, koji se u Hrvatskoj sveo na jedan dan praznikovanja.
I to puno govori o našem odnosu spram rada.
Sinoć zovem prijatelja u Sloveniju da ga pitam da li Slovenci u petak rade. Javi mi se tek jutros, kaže "kurili smo krijes" pa nisam imao mobitel pri sebi. U Sloveniji slavimo dva dana.
Čestitam mu njegov veliki praznik.
Još veće čestitke upućujem onima koji slave samo jedan dan, eto zato da bi barem na simboličnoj razini uzdigao taj hrvatski mali praznik.

- 06:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.