četvrtak, 01.05.2008.

ČESTITAMO 1. SVIBANJ SVIMA KOJI SU RADOM OPLEMENILI NAŠE ŽIVOTE

Najviše čestitki uputi se oko Božića i Nove godine. Manje za ostale blagdane. Tek opuštajući trenuci učinili su da sam primijetio na kalendaru datum oko kojega su nekada novine bile prepune tekstova, poput... Čestitamo 1. maj, praznik radnog naroda... i slično.
Danas više toga nema. U općoj dezorijentaciji i borbi za preživljavanje, svakodnevnim poskupljenjima i krpanja kraja s krajem zaboravilo se na čestitke vezane za nešto što je najznačajnije obilježilo čovjeka, tj. na njegovu "svrsishodnu djelatnost", rad.
Josipa radnika crkva je štovanjem uzdigla na najviše mjesto sveca. No, on je ostao usamljen u isticanju rada. Sve druge štuje se po njihovim ostalim značajnim i za crkvu važnim osobinama, koje često nisu vezane uz neke radne aktivnosti (isposništvo, pustinjaštvo, druga dobra i dobročiniteljska djela). Sam Isus ističe i uzdiže Mariju kao pažljivu slušateljicu njegovih riječi, nasuprot Marti, vrijednoj i radišnoj ženi.
Čini se da rad nije na takvoj cijeni kao domišljatost, lukavost i prepredenost.
Čini se da raditi može svatko, a doskočicama su sposobni samo neki, Bogom dani pojedinci, koje onda kao dragulje treba isticati, potencirati i usmjeravati ljude da ih slijede.
Naravno, nije samo rad stvorio čovjeka. U mnogome je to i njegova prepredenost, lukavost i snalažljivost. No, očito da danas mnogi zapostavljaju baš radnu komponentu u ljudskoj egzistenciji. Na koncu i prepredeni i lukavi su redovito bili i veliki radnici. Tek iznad tog rada, ili baš zbog njega, su uspjeli postići natprosječne znanstvene i ostale rezultate (Newton, Tesla, Einstein, Fleming, Marie i Piere Curie, te mnogi drugi).
Zato danas ističemo rad, koji se u Hrvatskoj sveo na jedan dan praznikovanja.
I to puno govori o našem odnosu spram rada.
Sinoć zovem prijatelja u Sloveniju da ga pitam da li Slovenci u petak rade. Javi mi se tek jutros, kaže "kurili smo krijes" pa nisam imao mobitel pri sebi. U Sloveniji slavimo dva dana.
Čestitam mu njegov veliki praznik.
Još veće čestitke upućujem onima koji slave samo jedan dan, eto zato da bi barem na simboličnoj razini uzdigao taj hrvatski mali praznik.

- 06:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.