petak, 30.11.2007.

NEMAMO PRAVO OPTUŽIVATI DRUGE

Sami smo odgovorni za sebe i one za koje se brinemo; za svoju djecu i za svoje starce. Lijepo je možda dati svoj glas drugima i čekati u toploj sobi da oni naprave sve za nas. Sve kad bi i željeli, oni to ne znaju i ne mogu učiniti. Jedino što mogu, i što će uistinu napraviti, jeste da postupe onako kako misle da njima odgovara ili da bi na koncu i nama odgovaralo. Nekada nam to uistinu i odgovara. Tada je sve u redu. Najčešće nam tuđi postupci, proistekli čak iz našeg danog glasa, neće odgovarati. Zato, ne dajmo svoj glas nikome, držimo ga za sebe, odlučujmo s njim u svakom trenutku putem e-Sabora, onako kako nam tada najbolje odgovara. Ne, nije to iz razloga škrtosti. Ne dajmo svoj glas nikome iz najboljeg razloga; mi smo odgovorni za njega i za sve ono što iz njega proizlazi. Mi time nismo škrtci. Mi smo najodgovornije osobe. Osobe koje najviše daruju. Daruju same sebe i svoje vrijeme za dobrobit društva. Na koncu daruju i za same sebe, ali sve to ostvareno kroz druge, za koje smo ranije sve iskreno učinili.
- 00:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.11.2007.

RAZLOZI I OPRAVDANJA ZA E-SABOR (prenešeno iz tiska)

1. JUTARNJI LIST
Glas naroda
Plaća mi je 2000 kuna, a od mene traže da glasujem i nekome omogućim plaću od 18.000 kuna.
------------------------
Jasmin iz Osijeka

2. VEČERNJI LIST
Članak: NOVE VLADE NEMA DO SREDINE PROSINCA
Mesić čestita Sanaderu, ali se sastaje i s Milanovićem
Komentar uz članak:
kozanostra 28.11.2007 07:52
PUNO GALAME
Puno galame oko potpuno nevažne stvari. Bilo tko bude na vlasti narodu neće biti bolje. Političari bilo koje opcije samo grabe u vlastiti džep (pogledajte im plaće i mirovine ). Podobnost, afere i mito na svakom koraku. Nije čudo da toliko puno pametnih mladih ljudi odlaze u "dijasporu" kako bi imali šanse za bolji život! Još poruka seljacima: TKO SA VRAGOM TIKVE SADI .....

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 27.11.2007.

E-SABOR

Povodeći se mogućnostima novih tehnologija i kritički promatrajući sadašnje ponašanje političara, zaključio sam da je danas moguć puno viši stupanj demokracije nego se on stvarno koristi. Davanjem svog izbornog glasa bilo kome, ili bilo kojoj političkoj opciji, samo ga ovlašćujemo da u naše ime s tim glasom radi što ga je volja. Ne postoji prava povratna veza između političara, koji je taj naš glas upotrijebio, i nas koji smo ga tim glasom ovlastili da radi za naše dobro. Ta veza je preslaba ili se posve izgubi, a da ne kažem da se naš dani glas putem političara može čak okrenuti i raditi protiv naših interesa. To je tragično. Zato predlažem da se oformi e-Sabor u koji bi se uključio svatko dobronamjeran, željan pomoći razvoju demokracije i dobrobiti zemlje u kojoj živi. Članovi e-Sabora mogli bi postati svi punoljetni građani ove zemlje. Oni bi se registrirali u jedinstvenom registru e-sabornika, dobili svoje pristupne i šifrirane brojeve za prijavu i učešće u radu e-Sabora. Sjednice, diskusije i odluke e-Sabora obavljale bi se putem interneta. Javnost bi o njima bila obavještavana i zauzimala bi o njima svoj stav. Zakonsku snagu takve odluke danas ne mogu imati, ali mogu doprinijeti iznošenju gledišta, usmjeravanju javnog mnijenja, a mogu pomoći i vladi zemlje za vođenje uspješnije politike. Volja građana bila bi daleko bolje zastupljena nego u sadašnjem načinu rada Sabora. Mnogo velikih ideja se krije u neznanim ljudima, koji bi na ovaj način dobili priliku da te ideje iznesu, prodiskutiraju i dobiju eventualnu potporu za njih. Oni sami mogu ostati i dalje anonimni, ako to žele, a mogu se i afirmirati kao javne osobe e-Sabora. Takav e-Sabor bio bi prihvaćen ili odbijen od javnosti u ovisnosti o tome kakve bi odluke donosio. Osobno vjerujem u dobronamjernost ljudi, pa odatle zaključujem da bi svi učesnici e-Sabora dali svoj najveći doprinos njegovom uspješnom radu.
- 10:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.