Stephen King: Tko nađe, njegovo

srijeda , 30.01.2019.






Stephen King: Tko nađe, njegovo


Izdavač: Znanje

2. dio trilogije Bill Hodges


Što se dogodi kada čitatelj postane previše opsjednut piscem? Svi imamo omiljene pisce, književne likove i na neki način smo s njima “opsjednuti”. No, glavni junak Morris ove Kingove knjige je toliko opsjednut piscem pustinjakom da ne preza ni pred čim u toj svojoj opsesiji i učinit će sve što treba i netreba, pa tako i ubiti svog omiljenog pisca. Ubija ga u bijesu jer Morris je jako ljut na J. Rothesteina jer već nekoliko godina nije objavio ni jednu knjigu , a njegovog omiljenog junaka Golda , po Morrisovom mišljenju, je “prodao” . U kojem smislu prodao? -pa, u zadnjem dijelu njegovog romana o Goldu, Gold postaje stručnjak za oglašavanje, a Morrisu se to nije sviđalo. Morris ubija Rothsteina, uzima novac iz sefa ali u njemu pronalazi i neprocjenjivo blago-piščeve bilježnice koje također uzima. Morris plijen skriva, a zbog drugog zločina završava u zatvoru.
Dok Morris izdržava zatvorsku kaznu njegov plijen, nekoliko desetljeća kasnije, pronalazi tinejdžer Peter Saubers koji je također opsjednut junakom Goldom. Nakon što je Morris pomilovan i pušten iz zatvora daje se u potragu za svojim skrivenim blagom. U cijeli slučaj upliće se i naš omiljeni detektiv Bill Hodges….


Odličan roman u kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost. Knjiga koja vam drži pažnju i da je vam misliti. Iako sam iza ove knjige pročitala još njih nekoliko, i dalje mi se ova Kingova priča mota po glavi. Psihološki prikaz likova je odlično napisan no, to je i onako Kingov stil pa vas što se toga tiče ne može razočarati. Ova knjiga je malo sporije radnje od Gospodina Mercedesa, ali je puno realističnija. Ono što mi se posebno svidjelo je Kingovo spominjanje poznatih pisaca, pjevača. Kraj knjige je prava poslastica, koja nas uvodi u treći dio ove sjajne trilogije.

Osvrt Natalija M.

Julie Garwood: Sve za Rose

ponedjeljak , 14.01.2019.




Julie Garwood : Sve za Rose

Izdavač: Mozaik knjiga

1. dio iz serijala Clayborneove nevjeste

Ovom prvom knjigom iz serijala Clayborneove nevjeste autorica nam daje uvid u karakter glavnih likova o kojima kasnije čitamo u nastavcima Ružičasta ruža, Bijela ruža, Crvena ruža. Sada treba pričekati da se prevede još jedna knjiga iz serijala kako bi kolekcija bila kompletna.

Ova priča vrti se oko malene djevojčice koju braća nalaze u smeću, spašavaju i na kraju gledaju kako odrasta u lijepu mladu ženu. Mary Rose skladno živi sa svojom braćom, iako nitko od njih nije u krvnom srodstvu, u gradiću Blue Belle,u Montani. Cijelu zbrku u obitelj donio je neznanac, koji im nije prijatelj…...

To je to u kratko, ako počnem sa sadržajem budem vam previše spojlala, a to ne želim i ne volim.


Dobra priča, ali … da taj nesretni ali. I ne morate se složiti sa mojim uvidom u knjigu, meni je samo dobra i preopširna, nekome je super. Svi mi imamo različiti ukus što se knjiga tiče. I bez obzira što obožavam sve knjige J.Garwood ova priča kao i ostatak iz serijal su mi nekako mlake, rekli bi “limunada”. Hoćete li čitati ili ne ostavljam vama na izbor, a ovo je moj dojam pročitanog.

Ono što mogu reći/napisati je:

1. priča je preopširna - ima previše opisa nepotrebnih stvari i sporednih likova. Uz te opise možete si predočiti likove i okolinu,ali to je previše obzirom da se pojavljuje jako puno likova.

2. između poglavlja čitamo pisma upućena mami Rose i to nam daje dobar uvid u njihovo djetinjstvo i kako je Mary Rose odrastala, te tko i kako im je pomogao. Ta pisma su mi bila ok jer da je još i to opisivala bilo bi puno više nepotrebnih stranica. Istina, neka pisma su napisana po dvije stranice, i ta pisma su uglavnom od Adama, dok su druga pisma puno kraća. Pisma pišu sva braća i Mary Rose.

3. Nisam osjetila nikakvu napetost između glavnih likova. Znate onaj osjećaj kad čitate knjigu pa osjetite kemiju u zraku, kao da ste u romanu ili svojem vlastitom filmu tokom čitanja? E, to se nije dogodilo. Čitajuči knjigu imala sam vizualne slike u glavi ,ali nije to bilo to. Možda nije bilo vrijeme za čitanje ove knjige u ovom trenutku, ne znam. Iako sam je započinjala čitati dva puta. Prvi puta sam došla do 50.-te stranice i tu sam stala ,ostavila knjigu na čekanje. Sve do neki dan.

Osvrt Natalija M.

Marija Marković: Iz rikošeta u target:Igra bele dame

subota , 05.01.2019.




Marija Marković: Iz rikošeta u target: Igra bele dame

Wattpad priča

Jako mi se sviđa priča. Drama,ljubav,opasnost...Okarakterizirala bih priču kao obiteljsku krimi priču. Drži napetost od prvog do zadnjeg slova. Poglavlja su kratka,pisana kao novinarske kolumne. Iskreno, da su poglavlja malo duža ne bi bilo loše jer smisao se ne bi izgubio. Ovo je dobronamjerna kritika. Pošto je ovo prvi dio i piše se drugi i vjerujem da će likovi ostati isti uz Saru jer mi je kraj ostao nedorečen. Na kraju se ne spominje što se dogodilo Generalu osim infarkta. Bilo bi zanimljivo i taj dio pročitati. Imam dojam kao da je to nečija životna priča iako se nigdje ne spominje da je pisano po istinitom događaju. ono što me zanima je sljedeće: da li je General preživio ili ne, kaje li se zbog onoga što je učinio u prošlosti? Drugi dio je spremljen u knjižnicu i čim uhvatim vremena čitam i pratim dalje.
Tko nije čitao priču neka pročita.

Link priče: Igra bele dame

Robert Bryndza: Mutna voda

petak , 04.01.2019.





Robert Bryndza: Mutna voda

Izdavač: Znanje

3. dio iz serijala Detective Erika Foster

Prva pročitana knjiga i osvrt u ovoj novoj 2019. godini.

Detektivka Foster tražeći drogu u kamenolomu ,slučajno otkriva još jedan paket na muljevitom dnu kamenoloma. Nastupio je šok cijele ekipe kada su otkrili kako se u plastičnoj vreći nalazi kostur djevojčice. Ubrzo otkrivaju identitet kostura, a radi se o odavno nestaloj sedmogodišnjoj djevojčici Jessici Collins.

Erika preuzima slučaj koji nitko ne želi,otkriva da je prva istraga imala puno propusta. Uz stare dokaze koje mora pregledati pojavljuju se i novi dokazi i tragovi. Hoće li i ovaj puta Erika riješiti nerješivi i slučaj ili će krivac ostati nepoznati?


Odlična, uzbudljiva,tajanstvena priča. Do samoga kraja ne znate tko je krivac i ima li ga uopće. Priča je puna raznolikih tajanstvenih likova koje polako upoznajemo kako se slučaj zapetljava. Dok Erika rješava slučaj događaju se nova ubojstva, neke tajne se počinju otkrivati, a uz sve to ima i romanse.
Jednom kada počnete čitati teško se odvojiti. Slobodno mogu reći kako je ova knjiga najbolja do sada iz serijala. Ni prve dvije nisu loše, dapače odlične su, a u ovoj knjizi se vidi još veči pomak u pisanji , zapletu i raspletu. Da, za nijansu mi je bolja od prethodnik nastavaka. Nestrpljivo očekujemo četvrti nastavak ovog serijala i preostaje nam za vidjeti kako će sve izgledati. Hoće li nam nastavak biti još bolji od ovoga ili nešto slabiji saznati ćemo uskoro.

Preporučam!

Osvrt Natalija M.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.