Stephen King: Tko nađe, njegovo

srijeda , 30.01.2019.






Stephen King: Tko nađe, njegovo


Izdavač: Znanje

2. dio trilogije Bill Hodges


Što se dogodi kada čitatelj postane previše opsjednut piscem? Svi imamo omiljene pisce, književne likove i na neki način smo s njima “opsjednuti”. No, glavni junak Morris ove Kingove knjige je toliko opsjednut piscem pustinjakom da ne preza ni pred čim u toj svojoj opsesiji i učinit će sve što treba i netreba, pa tako i ubiti svog omiljenog pisca. Ubija ga u bijesu jer Morris je jako ljut na J. Rothesteina jer već nekoliko godina nije objavio ni jednu knjigu , a njegovog omiljenog junaka Golda , po Morrisovom mišljenju, je “prodao” . U kojem smislu prodao? -pa, u zadnjem dijelu njegovog romana o Goldu, Gold postaje stručnjak za oglašavanje, a Morrisu se to nije sviđalo. Morris ubija Rothsteina, uzima novac iz sefa ali u njemu pronalazi i neprocjenjivo blago-piščeve bilježnice koje također uzima. Morris plijen skriva, a zbog drugog zločina završava u zatvoru.
Dok Morris izdržava zatvorsku kaznu njegov plijen, nekoliko desetljeća kasnije, pronalazi tinejdžer Peter Saubers koji je također opsjednut junakom Goldom. Nakon što je Morris pomilovan i pušten iz zatvora daje se u potragu za svojim skrivenim blagom. U cijeli slučaj upliće se i naš omiljeni detektiv Bill Hodges….


Odličan roman u kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost. Knjiga koja vam drži pažnju i da je vam misliti. Iako sam iza ove knjige pročitala još njih nekoliko, i dalje mi se ova Kingova priča mota po glavi. Psihološki prikaz likova je odlično napisan no, to je i onako Kingov stil pa vas što se toga tiče ne može razočarati. Ova knjiga je malo sporije radnje od Gospodina Mercedesa, ali je puno realističnija. Ono što mi se posebno svidjelo je Kingovo spominjanje poznatih pisaca, pjevača. Kraj knjige je prava poslastica, koja nas uvodi u treći dio ove sjajne trilogije.

Osvrt Natalija M.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.