16.02.2010., utorak

Pepelnica i Korizma...Pravednost - Josipovićeva i/ili Papina?

Puno toga važnoga za osobni i nacionalni život počinje ovaj tjedan, s Pepelnicom, na početku Korizme...

Vjerujem da nije slučajno da je inauguracija novog predsjednika baš na početku tog liturgijskog doba...Kroz trpljenje i odricanje, priprema za - novi Uskrs! Vrijeme posta, i molitve...Namijenimo ih baš - za novog predsjednika...Možda doista neće biti kao njegov otac - "komunistički funkcioner"...Možda ga baš naša molitva održi na koliko toliko ispravnom kursu...Možda nam Bog baš preko njega pokaže da za dobrobit Hrvatske, nije bitno tko je i kakav je predsjednik, već tko je i kakav je svatko od nas...Gori od Mesića ionako ne može biti...Valjda...

I sve to baš u 50. godišnjici smrti bl. kard. Stepinca, zatvaranog i mučenog od strane tog istog - komunističkog sustava:

"Knjiga Mudrosti, o kojoj govori prvo čitanje, osvjetljava nam situaciju pravednih koji svu svoju nadu stavljaju u Boga. Njihova sudbina je opisana iz dvije različite perspektive:
„Očima se bezbožničkim" čini da su pravedni mrtvi i njihov odlazak s ovoga svijeta kao nesreća. Sve je, dakle, beskorisno: čestitost, napori, trpljenje, žrtve, molitve… Čini se kao da su kažnjeni i od samoga Boga jer ne postižu nikakav uspjeh.
Postoji i druga perspektiva u biblijskom tekstu i to ona Božja. Ono što se očima bezbožničkim čini kao kraj, kao potpuni neuspjeh, u stvarnosti će zapravo donijeti nagradu mira i nadu. Ono što je u ljudskim očima kazna, zapravo je samo kušnja, čišćenje u Božjem taljiku kako bismo postali čisto zlato u njegovim rukama. To je perspektiva uskrslog Krista, onoga koji je nadišao ovozemaljski svijet kako bi postigao puninu Božjega svijeta."

Homilija pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Williama Josepha Levade o 50. obljetnici smrti blaženog Alojzija Stepinca, Rim, 10. veljače 2010.

I nije slučajno da baš u svojoj korizmenoj propovijedi, Papa progovara baš o pravednosti, ali na jedan drugi način od one, kako ju gleda skorašnji hrvatski predsjednik...

Papina najava

"Temi pravednosti posvetio sam ovogodišnju poruku za korizmu, koja se zove također Pepelnica, a koja započinje iduće srijede. Danas je, stoga, želim u duhu predati svima, pozivajući sve da je čitaju i o njoj razmišljanju. Kristovo evanđelje pozitivno odgovara na čovjekovu žeđ za pravednošću, ali na neočekivan i iznenađujući način. Isus ne predlaže neku društvenu i političku revoluciju, već revoluciju ljubavi, koju je već ostvario svojim križem i uskrsnućem. Na njima se temelje blaženstva, koja predlažu novi obzor pravednosti, koji se pojavio uskrsnućem, zahvaljujući kojem možemo postati pravedni i graditi bolji svijet.
Dragi prijatelji, obratimo se sada Djevici Mariji. Svi je naraštaji zovu "blaženom", jer je povjerovala u radosnu vijest koju je Gospodin navijestio (usp. Lk 1,45.48). Pustimo da nas ona vodi na korizmenom putu, kako bismo se oslobodili opsjene samodostatnosti, prepoznali da trebamo Boga, njegovo milosrđe i tako ušli u njegovo kraljevstvo pravednosti, ljubavi i mira."

Poruka pape Benedikta XVI. za korizmu 2010

"...
Ono što čovjek treba, ne može mu se zajamčiti zakonom. Da bi osoba uživala život u punini, nužno je nešto dublje, što joj može pripasti samo besplatno: mogli bismo reći da čovjek živi od one ljubavi koju jedino Bog može saopćiti, budući da ga je on stvorio na svoju sliku i priliku.
...
Sveti Augustin primjećuje: ako je "pravednost krepost koja daje svakom njegovo … nije nipošto čovjekova pravednost to što oduzima čovjeka pravom Bogu" (De civitate Dei, XIX, 21).
...
Mnoge suvremene ideologije, ako dobro pogledamo, polaze od te pretpostavke: da nepravda dolazi "izvana", da bi zavladala pravda dovoljno je ukloniti izvanjske uzroke koje priječe njezino ostvarenje. Taj način razmišljanja – opominje Isus – naivan je i kratkovidan. Nepravda, plod zla, nema isključivo izvanjske korijene; njezin uzrok leži u ljudskom srcu, gdje se nalaze klice jednoga tajanstvena suživota sa zlom.
...
Adam i Eva, zavedeni Sotoninom laži, ubravši tajanstveni plod unatoč Božjoj zapovijedi, zamijenili su logiku pouzdavanja u Ljubav logikom dvojbe i natjecanja; logiku primanja, povjerljiva iščekivanja Drugoga, nemirnom logikom u kojoj se grabi samo sebi i čini sve vlastitim silama (usp. Post 3, 1 – 6), kušajući, kao posljedicu, osjećaj nemira i nesigurnosti. Kako se čovjek može osloboditi tog sebična nagnuća i otvoriti se ljubavi?
...
Nije slučajno da se darivanje pločâ Zakona Mojsiju, na brdu Sinaj, zbilo nakon prelaska Crvenog mora. Slušanje Zakona naime pretpostavlja vjeru u Boga, koji je prvi 'čuo vapaj' svojeg naroda te je "sišao da ga izbavi iz vlasti Egipta" (usp. Izl 3, 8).
...
(nije li i hrvatski narod morao proći preko svog - Crvenog mora komunizma...?! op. DĆ)
...
Da bi se stupilo na put pravednosti, nužno je stoga izaći iz one opsjene samodostatnosti, iz onoga dubokog stanja zatvorenosti, koje predstavlja sâm uzrok nepravde. Potreban je, drugim riječima, dublji "izlazak" od onoga što ga je Bog učinio s Mojsijem, oslobođenje srca, koje sâmo slovo zakona ne može ostvariti. Postoji li dakle za čovjeka nada pravednosti?
...
Koja je dakle Kristova pravednost? To je prije svega pravednost koja dolazi od milosti, gdje nije čovjek taj koji daje zadovoljštinu, koji ozdravlja sama sebe i druge. Činjenica da se "okajanje" događa u Isusovoj "krvi" znači da nisu čovjekove žrtve te koje ga oslobađaju od tereta grijeha, već gesta ljubavi Boga koji se otvara sve do kraja, sve dotle da pušta da u nj uđe "prokletstvo" koje pripada čovjeku, da bi ovomu zauzvrat prenio "blagoslov" koji pripada Bogu (usp. Gal 3, 13 – 14). Ali to odmah pokreće jedan prigovor: kakva je to pravednost u kojoj pravednik umire za krivca a krivac prima zauzvrat blagoslov koji pripada pravedniku? Ne prima li tako svaki od njih upravo suprotno od onoga što mu pripada? No upravo ovdje se, zapravo, razotkriva Božja pravednost, koja se stubokom razlikuje od ljudske. ... Obratiti se Kristu, vjerovati evanđelju, znači u bîti upravo ovo: izaći iz opsjene o samodostatnosti te otkriti i prihvatiti vlastitu bijedu – siromaštvo drugih i Božje siromaštvo, potrebu za njegovim oproštenjem i njegovim prijateljstvom.
...
Upravo osnaženi tim iskustvom, vjernici ćute u sebi neki nutarnji poticaj pridonijeti oblikovanju pravednih društava, gdje svi primaju ono što im je potrebno da bi živjeli sukladno dostojanstvu vlastitom ljudima i gdje je pravednost oživljena ljubavlju.


Draga braćo i sestre, korizma ima svoj vrhunac u Vazmenom trodnevlju, u kojem ćemo i ove godine slaviti Božju pravednost, koja je punina ljubavi, dara, spasenja. Neka ovo vrijeme pokore bude za sve vjernike vrijeme istinskog obraćenja i intenzivna upoznavanja otajstva Krista, koji je došao ispuniti svaku pravednost. S tim osjećajima, podjeljujem svima od srca apostolski blagoslov.


U Vatikanu, 30. listopada 2009.

Papa Benedikt XVI."

Eto, tako Bog sve to savršeno i skladno uređuje i sinkronizira, poput vrhunskog Skladatelja : ) i vrhunske Pravde! Pouzdajmo se u Njega, zajedno s kard. Stepincem, i vjerujmo da On i po krivim crtama, pravo piše, i po krivim notama, pravo - sklada!

Te otvorenih srca prihvatimo Papin apostolski blagoslov, i Papinu korizmenu poruku, baš uoči inauguracije novog predsjednika, iskreno vjerujući i ostvarujući Papine riječi:

"Neka ovo vrijeme pokore bude za sve vjernike vrijeme istinskog obraćenja i intenzivna upoznavanja otajstva Krista, koji je došao ispuniti svaku pravednost!!!"

A ja sutra, nakon odlaska po tetkicu u bolnicu, započinjući našu zajedničku korizmu, na jedan još intenzivniji način, te odlaska na pepelničku sv. misu (koju će ona opet konačno moći slušati na svojoj - Radio Mariji - sigurna sam da joj je to najviše nedostajalo! Jer mene je ionako i dalje redovito viđala (mene se teško riješiti), ali makar sam joj bila donijela radio, nije ga bilo zgodno slušati u 3-krevetnoj sobi, iako je čitavo vrijeme imala stvarno super cimerice, pomolimo se i za njih!), pokušat ću stići i na:

"X. pepelnicu umjetnika

Zagreb, (IKA) - Tradicionalni, deseti, dijaloški susret umjetnika i teologa - Pepelnica umjetnika, priređuje se u Klovićevim dvorima u Zagrebu u srijedu 17. veljače u 19 sati. Tema ovogodišnjeg promišljanja je "Koja je uloga umjetnosti?"
Sudionici susreta su teolog Ante Vučković, kroatist Krešimir Šimić i glazbeni kritičar Branimir Pofuk.
Voditelj "Pepelnice umjetnika" je dominikanac Frano Prcela"

iskoristivši posjet Klovićevim dvorima, i za razgledavanje izložbe:

Vlahe Bukovca

koju sam htjela posjetiti, još dok je bila u Haagu:

29.1.2010
NAKON HAGA IZLOŽBA VLAHE BUKOVCA U ZAGREBU
Provjerite zašto je više od 50 000 ljudi u Den Haagu posjetilo izložbu u Hrvatskoj slavnog, ali u Europi gotovo anonimnog slikara Vlahe Bukovca. Zašto su Nizozemci bili zadivljeni Bukovčevim portretima i ošamućeni njegovim aktovima na izložbi u Gemeentemuseumu u Den Haagu. Otkrijte do sad nepoznate ili nikad izlagane slike ovog velemajstora hrvatskoga slikarstva čija je svaka retrospektiva prava svečanost umjetnosti. Izložba Vlahe Bukovca trajat će samo četiri tjedna u Galeriji Klovićevi dvori, od 2. – 28. veljače. U Art shopu galerije moći ćete kupiti najnovija izdanja vezana uz život i umjetnost Vlahe Bukovca. Ne propustite posjetiti nas!

Hrvat koji se vratio iz Haaga


- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Travanj 2017 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (28)
Travanj 2011 (33)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (9)
Siječanj 2011 (24)
Prosinac 2010 (10)
Studeni 2010 (27)
Listopad 2010 (25)
Rujan 2010 (30)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (23)
Lipanj 2010 (26)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (28)
Ožujak 2010 (29)
Veljača 2010 (33)
Siječanj 2010 (34)
Prosinac 2009 (35)
Studeni 2009 (31)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (20)
Srpanj 2009 (17)
Lipanj 2009 (12)
Svibanj 2009 (24)
Travanj 2009 (18)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (34)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (23)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (21)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (14)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (15)
Travanj 2008 (13)
Ožujak 2008 (13)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (13)

Komentari On/Off


Counters
CountersStatistike

Učimo kuhati!

O kuhanju nemam pojma, a na internetu sam stalno...
Onda je za početak kuharske prakse, ovo idealna kombinacija:

Coolinarka

Crochef

Od srca hvala prijateljicama koje su mi preporučile gornje stranice!

I veliki pozdrav i poštovanje svim kuharima i kuharicama!!!


Novo:

Adventski kalendar

Najljepše Došašće uz Misijsko kumče - suradnja s Misijskim Uredom

Naš novi projekt za listopad 2010: Stepinčeva Krunica!Zagrebačka Nadbiskupija

SPAS - Studentski pastoral

Najnovije aktivnosti"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa

Naše nove web stranice!!!

Od 17. svibnja 2010. "Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa i službeno je registriran kao samostalna Udruga.

Sa sjedištem u Zagrebu, Pilarova 45/1.

Predsjednica: Drina Ćavar (kristov.stol@gmail.com)

Može nas se naći i u Službenom registru Udruga Republike Hrvatske.

Tako da od lipnja nove godine sve uplate za našu akciju (100 darovatelja 100 kuna mjesečno za 100 indijanske dječice u centru s. Lenke! - Zato se i zovemo: Kris100v STO-L! :) možete uplaćivati (pojedinačno ili trajnim nalogom) na naš novi broj Žiro računa u Privrednoj Banci Zagreb:

Žiro račun: : 2340009
-1110433489
(Privredna Banka Zagreb)


Odnosno za uplate iz inozemstva (npr. 15 eura mjesečno):

HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X


Udruga: Kristov Stol, Pilarova 45/1
Naznaka: Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru

(Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela)

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja.

Od 7. 4. 2010. do 31.5.2010.
pozivima na humanitarni telefon prikupljeno je nešto više od 200 kn,
čime smo prehranili 2 djece, u tom periodu! Hvala svima!

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Moje mail adrese:
meki.suncev.sjaj@gmail.com (najčešće koristim)
kristov.stol@gmail.com (za projekt i udrugu)
drina.cavar@gmail.com (novi osobni mail)

Vrijeme kod s. Lenke u Ekvadoru:


Vrijeme kod nas u Hrvatskoj:


"Vrijeme i prostor su relativne kategorije! Samo Bog je uvijek i svuda!"

Postu za s. Lenku mozete slati na slijedecu adresu:

s. Lenka Covic
Comunidad Cristo Misionero Orante
A.A. 17-21-93
Quito
Ecuador
South America


Poljski ekvadorski blog o s. Lenki (uskoro i na engleskom!)

Vijesti o mom djelovanju u misijama:

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Clanak u Glasu Koncila o mom odlasku u misije

IKA vijest o mom odlasku u misije 5.9.2007

Drina i MVKO

Zdenac arhiva (u godini moje suradnje s njima 5.9.2007-5.9.2008):


Zdenac - Drina odlazi u misije 5.9.2007.

Zdenac - Drina - opis misija

Zdenac - Drina - prvi clanci iz misija

Zdenac - Drinine fotke iz Ekvadora 2007/2008

Sisačka biskupija

Varaždinska biskupija

Đakovačko osiječka nadbiskupija

Vojni ordinarijat

Blog moga tate:
Katolička Hrvatska

Hrvatska novija povijest:
(da se ne zaboravi)

Povijesni govori predsjednika Tuđmana

Najzanimljiviji blog:

Don Blog!
Mali Princ

Galeb Jonathan Livingstone

Priče iz davnine - Ivana Brlić Mažuranić

Priče iz davnine2 - Ivana Brlić Mažuranić

HRT - dogodilo se na današnji dan
(koristan i zanimljiv link...)

Duhovna literatura:
Biblija

Biblijska tražilica!

Katekizam katoličke Crkve

Katekizam katoličke Crkve - detaljnije

Enciklike Ivana Pavla II

Dokumenti 2. Vatikanskog koncila


Nasljeduj Krista - Kempenac

Nasljeduj Krista - Stepinčev prijevod

Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji - sv. Lj. Montfortski

Web Hrvatska

Molitvene nakane

Legenda o p. Lukinoj stoli...

I molite za njega,
da se sto prije potpuno
mentalno, psihicki i duhovno oporavi!

Stara p. Lukina dopisivanja

Stare p. Lukine propovijedi
(2009. je godina B)

Stari tekstovi od Matine Drine - na p. Lukinim SKAC stranicama


Drina, p. Luka i misije...

O Drini i drugim Palmasima...

DT chatovi iz misija:

Chat br.2 25.1.2009.

Chat br.1 28.12.2008.

Stare fotke

SKAC arhiva (tijekom moje suradnje s njima od pocetaka 2002, do ljeta 2006):

P. Luka i SKAC - fotke 2002.

P. Luka i SKAC - fotke 2003.

Drina i SKAC u Mariazellu - 2004.

P. Luka - Krapinske - rodjendan 2005.

P. Luka - Osjecki koncert 2005.

Drina na Papinu sprovodu u Rimu 2005.

Promocija p. Lukine knjige u Splitu - 2006.

Katoličke novosti:

IKA - vijesti i najave

Katolička tiskovna agencija Biskupske Konferencije BiH


Zanimljivi prilozi:

Križni put velečasnog Suca

Zanimljivi i korisni linkovi:

Blog.hr

Udruga Svjetlo Europe

Europski rječnik

Jako dobar španjolsko španjolski rječnik

Venecija

Udruga Zdenac

Taize - Zagreb

Moja župa

Kćeri Srca Isusova

Kćeri Srca Isusova - Venecija

Kćeri Srca Isusova - međunarodna stranica

Ivan Pavao II

Kauza Ivana Pavla II

Misericordia Divina

Poezija

Hrvatske pjesme i popjevke : )

MVKO

SKAC

Dražen Petrović

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled u budućnost

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge