08.05.2008., četvrtak

Kako su Matija Gubec i Mali Isus postali veliki prijatelji...

Sto povezuje ova dva povijesna lika, pitat cete se, osim mozda mucenicke smrti, kojom su i jedan i drugi zavrsili svoj ovozemaljski zivot?!
Ili toga sto u razlicitim dijelovima svijeta, postoje osnovne skole, koje nose njihova imena?!

E, pa bas ovo drugo je kljuc nove veze medju njima dvojicom, tj. medju djacima osnovnih skola,koje se dice njihovim imenima – jedne u dragoj nam Hrvatskoj – na Kneziji u Zagrebu, a druge – u dalekom Ekvadoru, u Oyacotu kod Quita, u s. Lenkinoj zajednici Krista Misionara Molitelja!

Image Hosted by ImageShack.us

Naime, djaci zagrebackog Matije Gubeca, predvodjeni svojim vjerouciteljima: s. Leopoldinom Kovacevic, Darkom Majdicem, i Suzanom Mravinac, potaknuti projektom Zdenac znanja, Udruge Zdenac, odlucili su prikupljati novac za skolovanje siromasne djece u Ekvadoru (za jedno dijete za citavu godinu dovoljno je uplatiti 120 E)...Uspjeli su skupiti cak za troje njih, a iz Zdenca su im proslijedili fotografije i opise malih Carlosa, Yulisse i Andree,

Image Hosted by ImageShack.us

koje sam im poslala odavde, uz jos 70-ak kumcadi, tj. nasih djaka...

Dobivsi ove 3 fotografije, u knezijskoj skoli, nastala je opca euforija! 3 fotke, koje sam ja okinula ovdje na jednom satu engleskoga, oni su uvecali, stavili na pano, dodali moje opise svakog od troje kumcadi:

Nasa kumcad zivi u Oyacotu, malom seocu blizu glavnog grada Quita. Dok s. Lenka sa svojom Zajednicom Krista Misionara Molitelja nije dosla ovamo osnovati vrtic i skolu, to je bio vrlo zapusten kraj, s vrlo slabim mogucnostima i vezama prema ostalom dijelu svijeta. Sestre svaki dan malim kamioncicem po pjescanom putu odlaze po djecicu, dovoze ih u skolu, priredjuju im dva obroka dnevno uz zajednicku molitvu s pjesmom prije jela, te ih na kraju skolskog dana odvoze njihovim domovima i siromasnim roditeljima, koji bez ovakve pozrtvovnosti sestara ne bi mogli skolovati svoju djecu, kao niti bez vaseg velikodusnog dara, dragi kumovi, koji im to sve omogucuje!

Image Hosted by ImageShack.us

Yulissa je slatka i simpaticna djevojcica, koja izvrsno svladava sve skolske zadatke, i vasa pomoc ce joj osigurati nastavak skolovanja. Hvala!

Image Hosted by ImageShack.us

Andrea je ozbiljna i odgovorna djevojcica, sve skolske zadatke radi brzo i odlicno i jedna je od najboljih ucenica u svom razredu. A njena mama puno pomaze sestrama u zajednici Sv. Anite. Hvala vam na vasem daru, koji ce biti dodatna nagrada i poticaj ovoj dragoj djevojcici i njenoj obitelji!

Image Hosted by ImageShack.us

Carlos je iznimno sladak i simpatican djecak, pun novih ideja za igru i razonodu sa svojim prijateljima, pun zivota i energije, koju zarazno prenosi na sve oko sebe – male i velike! Hvala sto mu pomazete da svoju zivost i energiju usmjeri na najbolji moguci nacin, daljnjim skolovanjem!

I zagrebacka djecica nisu htjela ostati samo na financijskoj pomoci, doslovno su se “zaljubili” u svoje nove male ekvadorske prijatelje, i na poticaj svojih vjeroucitelja, odlucili im svoje prijateljstvo, ljubav i naklonost iskazati svojim pismima, crtezima, lijepim zeljama, pozdravima, pozivima da dodju u Hrvatsku, da se i uzivo upoznaju, da se mogu igrati zajedno...
Pisma su nam dostavili preko Udruge Zdenac, a kako su me sve te lijepe rijeci, zelje i crtezi duboko ganuli, sva sam ih odmah prevela na spanjolski...

Image Hosted by ImageShack.us

Ekvadorska djecica su se, bas poput malog Isusa, svemu ovome razveselila jos vise nego li novcu za skolovanje, hranu i knjige,

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

i nakon sto im je s. Taty objasnila sve o Hrvatskoj i hrvatskoj zastavi

Image Hosted by ImageShack.us

a ja zorno pokazala zasto cesto nosim kapicu sa crveno-bijelim kockicama,

Image Hosted by ImageShack.us

odmah su se primili novih bojica i olovki (kupljenih i ovom donacijom!), i odlucili uzvratiti pisma prijateljstvo i zahvalnost Matiji Gubecu, Zagrebu i Hrvatskoj!

Image Hosted by ImageShack.us

I na kraju, procitajte i sami samo neka od simpaticnih pisama zagrebackih puckoskolaca:

1. DRAGA ANDREA, JA ZIVIM U ZAGREBU I PUNO TE POZDRLJAVI TVOJ RAZRED I JAKO PUNO POZDRAVLJAM VASU CASNU
(sunce, oblaci, livada, cvijece)

2. DEAR CARLOS, I HAVE ONE QUESTION FOR YOU: DO YOU KNOW HOW TO PLAY BASKETBALL? IF YOU CAN PLAY BASKETBALL COME TO CROATIA AND WE WILL PLAY. BUT, IT’S A LONG TRIP TO CROATIA AND I DON’T KNOW WHAT TO SAY RITE NOW. AND HERE WE AREA IN THE END OF THIS LETTE, I WILL JUST SAY TO YOU: BYE-BYE, NBA
(lopte, kosevi)

3. Draga Andrea, ja sam Petra Maric iz 5. a razreda. Jako me potresla prica o uvjetima u kojima ti i moji vrsnjaci zivite i ucite. Odlucili smo pokrenuti humanitarnu akciju kako bi Vam bar malo olaksali zivot. Znam da je to skroman prilog, ali od srca i iskren. Svaku vecer se molim za Vas i zelilm vam svu srecu u zivotu. Petra Maric (ovo jako lijepo i toplo pisamce je svo napisano u velikom crvenom srcu, obrubljenom zlatnom bojom)

4. CARLOS,
NIJE PROBLEM STO SMO RAZLICITI, OVO SMIJE SAMO OTVORITI CARLOS,
ISTO ZA OSTALE, CARLOSE, DRAGO MI JE ZA TEBE, VOLIO BI DA ME POSJETIS, AKO DODJES IKADA U HRVATSKU, POSJETI ME NA ADRESU RUDOLFA BICANICA 38, BOG TE CUVAO, SRETNA 2008
VAS KUM LUKA
(skola, i u njoj Carlos, Andrea, Yuilissa i kum Luka – svaki na jednom prozoru skole : )

5. BOK, JA SAM TOMISLAV.
IDEM U SKOLU U 3.C RAZRED, JA SAM IZ HRVATSKE
(kamion, hrv. grb)

6. Hey! What’s up?! I don’t know what to start with...:) So...My name is Noemie, but you can call me Naomi. I’m 13, but I’ll soon be 14 years old. I’d so like to meet you guys...I only saw you on pictures, and you so nice! I heard a lot about Ecuador, but I’ve never been there, so how is it? I’ve never thought I could help someone. an now, tell me more about you? It’d be so GREAT if one day, we could meet...So now let’s talk a little about you? How is school? How will be school? How old are you? Did you meet new friends? What do you like to do? Come on, tell me more...
I wish you good luck in the future! And I honestly hope you answer to my letter...Big kiss to all of you...
Noemie, Zagreb, 8.2.08, MYP3 (zvjezdice, curica, srca)...

7. Welcome to Zagreb and our school. We are very happy because you visit us. I think we can be friends. We hope you will enjoy in our country. By: Maja

8. BOK! JA SAM BORNA JELENIC! VOLIO BIH KAD BIH SE JA DRUZIO SA: CARLOSOM, ANDREOM I YULISSOM! JA ZIVIM U GRADU ZAGREBU! U SKOLI MATIJE GUBCA! TAMO SMO SKUPLJALI NOVCE ZA VAS! BOK! CAO! IMAM 7 GODINA! BORNA JELENIC
(sunce, lopta i veeliko srce)

9. BOK CARLOS,
JA SAM EMANUEL ZIVIM U ZAGREBU U HRVATSKOJ. MISLIM DA CE TI SE SVIDJET MOJ CRTEZ.
(brezuljak s tri kucice, i skolom na vrhu, oblaci i sunce, a ispred cesta s puno auto – AUTIOS, CAR, AUTOMOBILI...)

10. Bok Carlos, Andrea i Yulissa. Nadam se da ste sretni sada kada smo vam platili 900 kuna. I da znate – novac nije vazan. Pozdravlja vas rukomenti klub Veprovi. I zaboravio sam vam ovo reci – ja sam Filip!
(novac nije vazan, i prekrizen znak dolara, i grb rukometnog kluba Veprovi)

11. JA ZIVIM U ZAGREBU, DRAGA ANDREA, NAUCILI SMO PJESMICU NA SPANJOLSKOM PUNO VAZ POZDRAVLJAM BOK, KATARINA 1.B (buket cvijeca)

12. Pozdrav svima, Carlos, Andrea i Yulissa. Kako ste ja sam dobro zeliteli vise znati omeni ja sam Davorin, idemem u 3 a u skolu OS skola Matije Gubca imam 9 godina i zivim u Zagrebu u glavnom gradu Hrvatske lijepe, pogotovo more. I punovas pozdravljam. Davorin Vricko (brezuljak s dvije hrv. zastave i konjicem)

13. JA SAM MATIJA.V. IDEM U 3.C RAZRED. IMAM 9 GODINA. ZIVIM U ZAGREBU. ZAGREB JE LIJEP. IDME U SKOLU MATIJA GUBEC BAS KAKO SE I JA ZOVEM. LIJEPO JE KAD SMO PRIJATELJI. IMAM 2 BRATA. JEDAN MI SE ZOVE KRESIMIR, A DRUGI FILIP (hrv. grb, livada i sumica)

14. Zdravo Carlos!
Ja sam Dora Mahovic i idem u treci razred osnovne skole Matije Gupca. Imam osam godina! Zao mi je da nisi ovdje da se mozes samnom igrati! Dala sam ti za hranu, skolovanje i knjige! Pozdrav tebi i cijelom razredu iz Zagreba! Tvoja prijateljica Dora Mahovic, BOK, TO SAM JA DORA, BOK, JOS JEDNOM POZDRAV TEBI, JULISI I ANDREI I CIJELOM EKVADORU. (autoportret curice sa smedjim keckicama, i puno zvijezdica, srca, cvjetica, leptirica i hrv. zastavom)


15. Ja se zovem Iva Stipetic. Idem u 2.c razred, i jako mi je drago sto smo postali najbolji prijatelji! Voli vas vasa prijateljica Iva! Puno pozdrava iz Zagreba! I love you mi frends! Pusa Iva! (puno srca)

16. BOK SVIMA, POZDRAV OD MARTE, JA SAM MARTA ZIVIM U ZAGREBU IMAM 8. GODINA, JAKO STE SLATKI I DRAGO MI JE STO SMO PRIJATELJI I STO PISEM VAMA OVO PISMO (OTVORI, srce i cvijetici i hrv. zastava)

17. Ja sam tea. volim rokenrol i svog partnera Ota. idem u 1. a (sunce, leptir, duga, cvijet i jez i naravno – srce!)


18. BOK, ANDREA
JA SAM LEA BABIC IDEM U 3. C MOJA SE SESTRA ISTO ZOVE ANDREA. ZIVIM U ZAGREBU GLAVNOM GRADU HRVATSKE. IMAM 9. GODINA. NEZNAM KOJE JE TEBI NAJDRAZE , MENI JE: PIZZA, LAZANJE I SHPAGETI (hrv. zastavica sa 4 srca)

19. OD NIKOLINE ZA CARLOSA
DRAGI CARLOS, JA DOLAZIM IZ ZAGREBA, IMAM 9 GODINA I ZOVEM SE NIKOLINA. TI SI MI JAKO SLADAK. POZDRAVLJA TE CIJELI MOJ RAZRED, A POGOTOVO JA, A TI POZDRAVI ISTO SVOJ CIJELI RAZRED, A POGOTOTOVO ANDREU I JULISSU. POGOTOVO TE POZDRAVLJAM JA TVOJA PRIJATELJICA NIKOLINA PUSA BOK (srca, cvjetovi, LOVE)

20. DRAGI CARLOS,
JAKO MI JE DRAGO STO SAM TI POSTALA KUMA, ZOVEM SE LUCIJA. NEMOZEMO SE VIDJETI ALI JA TI PISEM OVO PISMO. ZIVIM U ZAGREBU. TI ZIVIS JAKO DALEKO U DRZAVI ECUADORU. JAKO, JAKO DALEKO. Pusa

21. DRAGA YULISSA,
TI SI SIGURNO NAJPAMETNIJA I JAKO MI SE SVIDJAS. KAO NAJBOLJA PRIJATELJICA. ZOVEM SE LUCIJA. TI CES SIGURNO KAD ODRASTES NACI DECKA. JA IDEM U 3. B. A ZA TEBE NEZNAM Pusa.

22. BOK JA SAM DAVORIN MIKULIC. IDEM U 2. A RAZRED. DRAGO MI JE STO SMO VAM POMOGLI. MOJA KUCA JE OD CIGLA. A VASA KUCA OD CEGA JE? (opasni gusar sa sabljom, povezom i maramom)

23. BOK! JA SAM BORNA MAHOVIC, BAS BIH VOLIO DOCI MALO KOD VAS. ZIVIM U ZAGREBU IDEM U 1. B RAZRED MI SMO SKUPLJALI NOVCE ZA VAS. BOK! YULISSA, CARLOS I ANDREA, VOLIO BI DA MOGU DOCI MALO DO VAS. DA SE MOGU IGRATI S VAMA. IMAM 7. GODINA. BOK! SVIMA.
(srca, sunce, i travica)

24. ZDRAVO CARLOS, ANDREA I YULISSA. JA SE ZOVEM PAOLA, A MOJ BRAT JE TONI. ZIVIM U ZAGREBU. TO JE U HRVATSKOJ. NA DRUGOM KRAJU SVIJETA. JAKO SAM SRETNA STO SMO PRIJATELJI. POZDRAVITE RAZRED I POZDRAVITE SVE SVOJE OBITELJI. IDEM U 3. C RAZRED. (hrv. zastava, srca, cvijetovi, drvo i sunce)

25. Draga Andrea,
zovem se Borna, Idem u 3. b razred, Nema veze sto sam 2. razreda stari od tebe. I sto sam 4 godine stariji od tebe. Zelim da svi dugo zivite, pogotovo ti (narancasta kucica s crvenim krovom, ptice, sunce, livada i cvijece)

26. VOLIM POMAGATI. POSTALI SMO KUMOVI. JA SAM MIRTA PRICACU VAM O SEBI. ZIVIM U ZAGREBU. ULICA MI SE ZOVE OMISKA 12. MOZETE MI NAPRAVIT CRTEZ ILI PISMO. SAD CU SKORO IMAT 8. GODINA 2.3. SVAKE GODINE CU VAM DATI 900 KN. ZAGREB JE GLAVNI GRAD HRVATSKA. POSALJITE MI AKO ZELITE RAZGLEDNICU NA 10000 ZAGREB. TAJ GRAD JE DOSTA BOGAT, ONAKO SREDNJE BOGATO. U NASEM RAZREDU SVI SU SKORO VESELI. POZDRAVLJAM CARLOSA, ANDREU I YULISSU I CIJELI VAS RAZRED. HTJELA BI DA MI POGAZETE SLIKU VASEG RAZREDA I GRADA Mirta Colic, 2Ş OS. MATIJE GUPCA ( konjic s krilima, dupin i sunce)

27. Dragi Carlos!
Jako sam sretna sto sam mogla pomoci u prikupljanju novca za tvoje skolovanje. Pomogla sam tako da sam dala deset kuna. Nadam se da ces nauciti citati i procitati ovu moju poruku. Nauci puno toga u prvom razredu, ali i kasnije – ako i to uspijemo platiti. Skoro svi razredi u skoli su sudjelovali u prikupljanju novca. Mi se u Hrvatskoj jako veselimo kada mozemo pomoci drugoj djeci.

S veseljem te pozdravlja
Dora Knezovic.

28. Od Nikoline Brkic, za 1.razred:
Draga Andrea, zelim ti puno uspjeha, zdravlja i ljubavi i jos puno, puno zelja. Zelim ti da puno ucis i da imas sve petice. Pozdrav od Nikoline! (dva srca i veliki kriz)


29. DRAGA ANDREA, ZOVEM SE Dino, ZIVIM U ZAGREBU IDEM U 3. B RAZRED. STARIJI SAM OD TEBE 4 GODINE CUO SAM DA SI NAJBOLJA UCENICA NADAM SE DA TI JE DOBRO U SKOLI BOK. DINO (sarena kockica, ZA ANDREU)

30. JA SAM KLARA. ZIVIM U ZAGREBU. VOLIM POMOCI. ULICA MI SE ZOVE TRESNJA. GRAD MI SE ZOVE HRVATSKA. IMAM 8 GODINA. JAKO VOLIM PRIJATELJSTVA (veliko zuto srce u kom pise samo: VOLIM POMOCI)

31. Dragi Carlos, zovem se Juraj, idem u 3. b razred, zivim u Zagrebu, jako mi je dobro, a kako je tebi u Ecuadoru? Cuo sam da ti ides u 1 razred sa 5 godina, ja se nadam da ti je dobro uskoli, pozdrav Juraj (Za Carlosa – neka lijepa grafika – kvadratni hrv. grb u bijelo narancastim tonovima, obrubljen olovkom i dva narancasta okvira s rubom u olovci)

32. DRAGI CARLOSE!
JA SE ZOVEM NIKO. IDEM U 3. C RAZRED. ZIVIM U ZAGREBU. MOJ HOBI JE NOGOMET. POZDRAVLJAM TEBE I CIJELI TVOJ RAZRED (velika uredna hrv. zastava)

33. CARLOS, ANDREA I YULISSA, DRAGO MI JE STO SMO PRIJATELJI. JA VAM IDE U 3. B I JABI DA DODJETE KNAMA. I NAPISALA SAM VAM JEDNU PJESMU.
KADBI KNAMA DOSLI
SVE BI NAS USRECILI,
SRCA NAM USRECILI
I BAS NAM JE DRAGO STO SMO PRIJATELJI
I SVI SMO SRETNI

34. Bok! Ja se zovem Anamarija Bat. Dolazim iz Zagreba imam 10 godina, a i imam seku Kristinu. Idem na karate i imam 3 mace koje su od kume, ali se ja brinem za njih, zovu se Pahuljica, Capa i Leks. I zleim da dodjete u Zagreb. Pozdravite cijelu Indiju!!!
Za Carlosa, Andreu i Yulissa. (lijepi crtez kucice, na livadi izmedju dva zelena brijega, a na svakom po jedna crvena ruza, 4 velika leptira iznad kucice, dva oblaka i nasmijeseno sunce)

35. DRAGI KUMOVI NETREBATE NAM ZAHVALJIVATI. MI CINIMO VELIKO DUSNOST ZA VAS! JA SE ZOVEM MISLAV DOLAZIM IZ GLANVOG GRADA HRVATSKE ZOVE SE ZAGREB (dva vlaka koja dopremaju puno namirnica, na jednom vagonu pise: MILK)

36. PISMO ZA CIJELI RAZRED
JA SAM LAURA IZ HRVATSKE. JA IMAM 8 GODINA. SVI MAJI PRIJATELJI SU VAMA POMOGLI. PUNA VAZ VOLIM. POZDRAV CJELOM RAZREDU. NADAMSE DA CE TE PROC S 5. JA SAM DRUGI RAZRED, ZELIM Laura Kraina (veliko crveno srce, drvo i hrv. zastava, suma na brezuljku, puna zivotinjica, cak se penje i jedan majmuncic, iznad lebde 3 velika srca i naravno – duga!)

37. Za Andreu, Yulissu, Carlosa
Ja sam Zeljka, idem u 2. a razred. Zivim u Zagrebu, a Zagreb je glavni grad Hrvatske. Nemojte nam zahvaljivati za novce. Mi smo sretni sto smo vam pomogli. Ja imam 8 godina. (plavi akvarij s ribicom i skoljkicom)

38. Za Ekvador i Andreu
Draga Andrea,
ja sam Svibor. Drago mi je sto sam ti ja i moj razred pomogli da budes sretna i zadovoljna. Tvoj Svibor.
Ljubav
Ljubav je najvaznija.
A novac i tako dalje,
to nije bitno.
(crveno srce, smijesak, zeleni balon, zuti puzic i zastava s hrv. grbom i sahovnicom)

39. DRAGO MI JE STO SAM DAO SAMO PET KUNA, HTIO SAM DAT VISE NOVACA. CARLOS, ANDREA I YULISSA NADAM SE DA SE PUNO IGRATE, DA STE SRETNI I ZELIO BI DA MI DODJETE U ZAGREB! POSLALI SMO VAM I SLIKE JA SAM ONAJ U PRVOM REDU SA ZUTO, CRNO MAJICI. VAS FRAN!
(I u velikom crvenom srcu jos pise: CARLOS, ANDREA I YULISSA, JA SAM FRAN I VOLIO BIH, I VOLIO BIH DA JA VAS UPOZNAM I RAZRED VAS I VOLIM VAAAAAS!)

40. I jos 4 male koverte:
for Andrea:
Draga Andrea,
zovem se Hana, a prezivam Balija. Idem u peti razred. Imam puno prijateljica s kojim se volim druziti. Jako mi je drago sto sam postala tvoja kuma. Tebi sam odlucila poslati pismo zato sto mi se svidjelo to sto si vrlo pametna i odvazna. Ja imam sestru koja je stara kao i ti. Nadam se da ti se svidja biti u skoli. Tamo sigurno imas puno prijateljica. Evo, to je sve od mene, a sada cu ti nacrtati nesto: (veliko srce: BEST WISHES, i u njemu knjiga – book, smijesak, cvijet, olovka i jos jedno srce sa strelicom, I HOPE THAT YOU HAVE A NICE SCHOOL YEAR! Love, Hana

41. Pismo iz Hrvatske! od: Sare!

Hello, my name is Sara and I go to 5th grade. We all from 5th grade are writing this to you and your 2 friends beacuse you must know that all letter are from kids (from Croatia) who are send money for your school.
I’m happy because I do good thing for you!
**
Our teacher said to us, that you live difficult in your little town and lot of people die because they are hungry, they don’t have water...That I call survive.
(But) in our country people live on difrent way. We have mobile phones, LCD-s, computers...Lot of people are various. Your wish is to get money for school? My wish is to get new mobile phone : (
We live in big city. We have lot of shopping centres, restaurants, parks but our life isn’t worse then your, infact lot of people are taking their lifes because they don’t have money or they spend all money.
**
Ok...that’s it! Sara Krivacic, Peace and Love ( i jedan pankerski znak)

42. For Andrea:
Hi Andrea!
My name is Paula. I live in Croatia. I’m 11 years old and I’m fifth grade in elementary school Matija Gubec. I am so happy to tell you that all my friends and me were glad to collect money for your action. My teacher told me that you are great student and stay like that. I hope one day we’ll meet. If you can, rewrite me back.
Bye, Paula
(zuto sunce s narancastim zrakama, i velik ANDREA koje lebdi iznad brezuljka sa zelenom travom i narancastim cvijetovima, uz potocic s mreskavim valovima)

43. Hola chicos/as! Yo me llamo Laura Gonzales y soy una estudiante de este colegio (Matija Gubec). We are all really glad of being able to help you!
Eso significa que estamos todos/as muy contentos/as de poder ayudaros! : ) Yo tengo trece ańos y vengo de Espańa! Por eso puedo escribiro esta carta en castellano! Me han dicho que vosotros teneis cerca de cinco ańos, żno? No habeis emepzado el colegio? A mi me aburren mucho las clases, supongo que a nadie le gusta! : ) Ya vereis como haceis muchos amigos en el colegio. Merece la pena ir por los amigos/as! : ):):):):)
żQue os gusta comer?ż Que pastiempos teneis?
A mi me gusta mucho bailar, cantar y salir con mis amiass/os! Me lo paso genial! Que materias escolares os gustan? A mi no me gustan nada las matematicas, y sei que dan! Fatal!
Bueno , os deseo mucha suerte en todo lo que hagais y que disfruteis mucho esta carta y todas las de mis compańeros!

Un gran beso para todos/as desde Croacia!

ˇ!!!Os deseo lo mejor!!!

Sincerely, Laura
- 20:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2017 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (28)
Travanj 2011 (33)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (9)
Siječanj 2011 (24)
Prosinac 2010 (10)
Studeni 2010 (27)
Listopad 2010 (25)
Rujan 2010 (30)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (23)
Lipanj 2010 (26)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (28)
Ožujak 2010 (29)
Veljača 2010 (33)
Siječanj 2010 (34)
Prosinac 2009 (35)
Studeni 2009 (31)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (20)
Srpanj 2009 (17)
Lipanj 2009 (12)
Svibanj 2009 (24)
Travanj 2009 (18)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (34)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (23)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (21)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (14)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (15)
Travanj 2008 (13)
Ožujak 2008 (13)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (13)

Komentari On/Off


Counters
CountersStatistike

Učimo kuhati!

O kuhanju nemam pojma, a na internetu sam stalno...
Onda je za početak kuharske prakse, ovo idealna kombinacija:

Coolinarka

Crochef

Od srca hvala prijateljicama koje su mi preporučile gornje stranice!

I veliki pozdrav i poštovanje svim kuharima i kuharicama!!!


Novo:

Adventski kalendar

Najljepše Došašće uz Misijsko kumče - suradnja s Misijskim Uredom

Naš novi projekt za listopad 2010: Stepinčeva Krunica!Zagrebačka Nadbiskupija

SPAS - Studentski pastoral

Najnovije aktivnosti"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa

Naše nove web stranice!!!

Od 17. svibnja 2010. "Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa i službeno je registriran kao samostalna Udruga.

Sa sjedištem u Zagrebu, Pilarova 45/1.

Predsjednica: Drina Ćavar (kristov.stol@gmail.com)

Može nas se naći i u Službenom registru Udruga Republike Hrvatske.

Tako da od lipnja nove godine sve uplate za našu akciju (100 darovatelja 100 kuna mjesečno za 100 indijanske dječice u centru s. Lenke! - Zato se i zovemo: Kris100v STO-L! :) možete uplaćivati (pojedinačno ili trajnim nalogom) na naš novi broj Žiro računa u Privrednoj Banci Zagreb:

Žiro račun: : 2340009
-1110433489
(Privredna Banka Zagreb)


Odnosno za uplate iz inozemstva (npr. 15 eura mjesečno):

HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X


Udruga: Kristov Stol, Pilarova 45/1
Naznaka: Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru

(Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela)

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja.

Od 7. 4. 2010. do 31.5.2010.
pozivima na humanitarni telefon prikupljeno je nešto više od 200 kn,
čime smo prehranili 2 djece, u tom periodu! Hvala svima!

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Moje mail adrese:
meki.suncev.sjaj@gmail.com (najčešće koristim)
kristov.stol@gmail.com (za projekt i udrugu)
drina.cavar@gmail.com (novi osobni mail)

Vrijeme kod s. Lenke u Ekvadoru:


Vrijeme kod nas u Hrvatskoj:


"Vrijeme i prostor su relativne kategorije! Samo Bog je uvijek i svuda!"

Postu za s. Lenku mozete slati na slijedecu adresu:

s. Lenka Covic
Comunidad Cristo Misionero Orante
A.A. 17-21-93
Quito
Ecuador
South America


Poljski ekvadorski blog o s. Lenki (uskoro i na engleskom!)

Vijesti o mom djelovanju u misijama:

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Clanak u Glasu Koncila o mom odlasku u misije

IKA vijest o mom odlasku u misije 5.9.2007

Drina i MVKO

Zdenac arhiva (u godini moje suradnje s njima 5.9.2007-5.9.2008):


Zdenac - Drina odlazi u misije 5.9.2007.

Zdenac - Drina - opis misija

Zdenac - Drina - prvi clanci iz misija

Zdenac - Drinine fotke iz Ekvadora 2007/2008

Sisačka biskupija

Varaždinska biskupija

Đakovačko osiječka nadbiskupija

Vojni ordinarijat

Blog moga tate:
Katolička Hrvatska

Hrvatska novija povijest:
(da se ne zaboravi)

Povijesni govori predsjednika Tuđmana

Najzanimljiviji blog:

Don Blog!
Mali Princ

Galeb Jonathan Livingstone

Priče iz davnine - Ivana Brlić Mažuranić

Priče iz davnine2 - Ivana Brlić Mažuranić

HRT - dogodilo se na današnji dan
(koristan i zanimljiv link...)

Duhovna literatura:
Biblija

Biblijska tražilica!

Katekizam katoličke Crkve

Katekizam katoličke Crkve - detaljnije

Enciklike Ivana Pavla II

Dokumenti 2. Vatikanskog koncila


Nasljeduj Krista - Kempenac

Nasljeduj Krista - Stepinčev prijevod

Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji - sv. Lj. Montfortski

Web Hrvatska

Molitvene nakane

Legenda o p. Lukinoj stoli...

I molite za njega,
da se sto prije potpuno
mentalno, psihicki i duhovno oporavi!

Stara p. Lukina dopisivanja

Stare p. Lukine propovijedi
(2009. je godina B)

Stari tekstovi od Matine Drine - na p. Lukinim SKAC stranicama


Drina, p. Luka i misije...

O Drini i drugim Palmasima...

DT chatovi iz misija:

Chat br.2 25.1.2009.

Chat br.1 28.12.2008.

Stare fotke

SKAC arhiva (tijekom moje suradnje s njima od pocetaka 2002, do ljeta 2006):

P. Luka i SKAC - fotke 2002.

P. Luka i SKAC - fotke 2003.

Drina i SKAC u Mariazellu - 2004.

P. Luka - Krapinske - rodjendan 2005.

P. Luka - Osjecki koncert 2005.

Drina na Papinu sprovodu u Rimu 2005.

Promocija p. Lukine knjige u Splitu - 2006.

Katoličke novosti:

IKA - vijesti i najave

Katolička tiskovna agencija Biskupske Konferencije BiH


Zanimljivi prilozi:

Križni put velečasnog Suca

Zanimljivi i korisni linkovi:

Blog.hr

Udruga Svjetlo Europe

Europski rječnik

Jako dobar španjolsko španjolski rječnik

Venecija

Udruga Zdenac

Taize - Zagreb

Moja župa

Kćeri Srca Isusova

Kćeri Srca Isusova - Venecija

Kćeri Srca Isusova - međunarodna stranica

Ivan Pavao II

Kauza Ivana Pavla II

Misericordia Divina

Poezija

Hrvatske pjesme i popjevke : )

MVKO

SKAC

Dražen Petrović

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled u budućnost

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge