Mamutica

28.08.2007.

24.08.2007.

Jučer sam se osjećala tako staro, staromodno... tupavo.... i da sam u tom trenutku imala vremeplov sjela bih u njega i otišla u kameno doba.
Bila sam na roditeljskom sastanku svom starijem sinu. Na dnevnom redu je bilo maturalno putovanje na koje kreću ovih dana.
U sve ove godine škovanja na roditeljskim sastancima osjećala sam se normalno, čak mlado.... jer spadam u skupinu mlađih roditelja. Nijedan roditeljski nije prošao da nisam aktivno sudjelovala.... bar ponekom rečenicom. Najčešće sam tamo zastupala djecu, ali sam se pošteno trudila razumijeti profesore i pružiti im kao roditelj svu svoju podršku u njihovom, ne lakom zadatku. Mislim da je jako važna suradnja i dobra komunikacija između profesora i roditelja.
Na jučerašnjem roditeljskom bile su prisutne tri profesorice. To su žene koje vode našu djecu na maturalac. Izložile su sve ono važno, a pred kraj su nas zamolile da porazgovaramo sa svojom djecom u svezi zbrinjavanja boca od pive. Na prošlom izletu (jednodnevnom) je navodno veliki problem bio u tome što su se putem, u autobusu popile velike količine piva, a onda klinci nisu htjeli redovito (na stajalištima) izbacivati prazne boce iz autobusa.
U tom trenutku mi je nad glavom lebdio upitnik, u želucu mi je počelo kuhati.... došlo mi je da vrisnem glasno..... no s velikom samokontrolom progovorila sam mirnim glasom: "Ne bi li bilo najjednostavnije ZABRANITI pijenje alkohola u autobusu?" Sve tri profesorice nasmijale su se glasno, iz dubine svog srca..... jer eto rekla sam nešto toliko naivno i glupo da nisu mogle odoljeti, a tada su se okrenule glave roditelja koji su sjedili ispred mene.... i svi su se slatko smijali mojoj naivnosti, netoleranciji i nerazumijevanju. Pa ipak mi živimo u ovo moderno vrijeme... prepuno moderne psihologije i tolerancije... nema ZABRANA! Zabrane su zabranjene.
Shvatila sam da mi je bolje šutjeti. Jedva sam čekala kraj.... no kad sam izašla iz zagušljive prostorije nisam mogla pronaći svoj mir. Ne mogu prestati razmišljati o tom detalju.
Kao prvo.... muči me, zašto do sada kao roditelj nisam znala da su na jednodnevnom izletu pili u autobusu? Rečeno nam je da je izlet prošao u najboljem redu... i da je bilo sve O.K.
Kako je prošao O.K. ako su maloljetne osobe pile alkohol prilikom putovanja?
Tko je, kako i kada unio te količine piva u autobus? Svom klincu sam pripremala sve za izlet... kao i uvijek. U njegovom ruksaku su bili s puno ljubavi pripremljeni sendviči (baš onakvi kakve najviše voli), grickalice, sokovi i čaj. Osobno sam ga dovezla pred školu i ispratila na izlet. Znači... sigurna sam da on nije imao alkohol u svom ruksaku.
I pitam ja njega..... odakle im pivo. Kaže on: "Kad sam vidio da svi imaju... kupio sam si kad smo stali." Pa naravno! Nisam ni sumnjala da je on uvijek za ekipu! Da su svi skakali naglavačke kroz prozor, skakao bi i on s njima..... s velikim guštom i veseljem. Naravno da su sve mamine priče olinjale i staromodne gluposti.... kad se eto cijeli svijet ponaša drugačije i kad je normalno nešto drugo... a ne ono što ona priča. Jadno dijete! Zalomila mu se staromodna majka! Pa neće on zbog njenih glupih uvjerenja ispasti papak i ne ponašati se onako kako je "normalno". Jednom je došao sav ponosan doma i pokazao mi majcu koju je "zaradio". Na prekrasnoj crvenoj majici bilo je žutim slovima ispisano ime piva. Pitam ja odakle mu majca. Sav ozaren mi ispriča kako je u kafiću pored škole organizirano takmičenje u ispijanju piva. Nagrade su bile razne..... on je eto bio prosječan pa je "zaradio" „samo“ majcu. I tada sam mislila da ću poludjeti..... grizla sam se za jezik..... kroz glavu su mi sijevali natpisi u svim kafićima i trgovinama na kojima tako lijepo.... boldano i jasno piše da je zabranjeno točiti alkohol maloljetnicima.... no valjda se to ne odnosi na organiziranja natjecanja u ispijanju piva. Mogla sam tada podnijeti prijavu. Zašto nisam? Zato što se bojim! Odavno znam da se u kafićima oko škole dešavaju čudesa. Točenje alkoholnih pića maloljetnicima je na tim mjestima najmanji problem. Dešavaju se tamo puno veća sranja..... Kako znam? Pričali mi policajci iz grada. Što mi se može desiti ako opet sama krenem jurišati na vjetrenjače? Može mi netko prebiti klinca, zapaliti kuću... najblaža kazna je uništavanje auta. Kad zanemarimo materijalne vrijednosti..... najveći strah je za sigurnost djeteta.... a i činjenica da takvom prijavom ne bi postigla baš ništa. Svi nadležni u gradu jako dobro znaju što se dešava i ne poduzima se NIŠTA!
Još bi dobila po nosu jer nisam naučila dijete da ne smije piti pivo. A užila sam ga – Bog mi je svjedok.... ali eto tupav je na majku pa nije zapamtio. Taj moj klipan je živahan još iz doba kad mi se pojavio u trbuhu. Natrčala sam se za tim malim gusarom kroz sve ove godine, ispričala mu toliko priča, poučnih rečenica.... bila sam uz njega i brata u svakoj radosti i tuzi. Ako me itko u životu promijenio – promijenila su me njih dvojica. Od njih sam najviše naučila..... o pravima djeteta... o pravu na osobnost itd... itd.... Mali me ubija svojim životnim stavom: "Lako ćemo! Sutra ćemo!", a ovaj veći je bio na svakom drvetu, na svakom štaglju... nema opasnosti u koju se on nije upustio... nema nepodopštine koju on nije isprobao. Živahan, nemiran, brz, prepun energije, ljubimac curica, drzak, otvoren i iskren do bola. Sigurna sam da je Ratko Zvrko imao baš takvog dječaka za inspiraciju kada je pisao svoju pjesmu "Grga Čvarak". Ne bi ja njega mijenjala za ništa na svijetu. „Težak“ je... ali poseban! Nije mi lako s njim.... i "kratka uzica" je jedino što mi je omogućilo da uopće uspijemo svi ostati živi do sada. Obožava sa mnom sjesti na terasu gradskih kafića. Osjeća se strašno ponosno i odraslo jer smije naručiti kavu, a da ga ja pri tom ne pogledam mrko. Pa ipak je on već velik kad mu ova mamutica dozvoli popiti crnu kavu u njenom društvu. Profesorica iz osnove škole me poslušala pa bi ga prilikom jednodnevnih izleta zadužila da bude "glavni" za red na izletu... da pazi na ostale i red. Bio je to pun pogodak. On prepun energije, sav važan jer je dobio zadatak... a nema vremena za gluposti.
No te moje tričarije su prolazile tada.... a sada je valjda došlo vrijeme kada ja više ništa ne razumijem i ne znam se snaći.
Meni je sasvim jasno da se na maturalnim putovanjima desi puno sitnih grijehova. Uostalom... pa ni ja nisam bila baš Drvena Marija. :))))))). Ali ni ti sitni grijehovi nisu napeti i nisu gušt ako postanu nešto prihvaćeno i dozvoljeno od profesora, roditelja i cijelog društva. Ako je alkohol nešto što "smo im dozvolili".... tada je to za njih isfurano... potražit će nešto drugo... nešto što ne smiju. Jer je normalno da u tim godinama čine ono što ne smiju. To su godine prkosa, isprobavnja i nemira. Ne piju oni zato što im je to fino... nego zato što je to nešto zabranjeno i rezervirano za odrasle. Znači.... MI smo ti koji smo pomakli granice između dobrih i loših ponašanja. A onda se čudimo tekstovima u crnim kronikama.... i jesmo li uopće svjesni kakve ćemo tekstove tamo čitati za deset godina ako nastavimo na ovakav način?
Zar je popuštanje djeci ono što nas čini mladima, modernima, u trendu.... punim razumijevanja i cool roditeljima ili profesorima?! Moderno je opravdavati bježanje iz škole? Moderno je tolerirati boravak maloljetnika na cesti do ranih jutarnjih sati? Moderno je tolerirati pijenje alkohola vlastitoj djeci? Ma hajde?!!! Kaj god!!!!! Možete se vi "moderna" svjetino meni smijati u lice.... ali ja ću mamutica ostati dok me ima. On će i opet u svoj ruksak dobiti sokiće i čaj.... a za dalje neka ga Zvijezde čuvaju. he,he,he.... kad netko ima prevelike ili premale sise to može srediti kod Glumičića... na istom mjestu se može poraditi na dužini penisa, zapeglavanju bora, presađivanju kose i slična čudesa... no kad si mamut iznutra NEMA POMOĆI! :))))))))
A vama tupavci dragi želim odličan provod na maturalcu, neka vas dragi Bog čuva... jer očito nam je samo vjera ostala.... i nadam se da će vam ipak iz podsvjesti isplivati sve one staromodne i glupe rečenice koje ste imali prilike čuti... u trenucima kad vas se pusti s lanca.
I nadam se da nećete biti takvi papci koji će samo piti.... pa se neće ni sjećati svog maturalnog putovanja. Samo pravi frajeri su u stanju biti glavni bez pomoći alkohola i drugih čudesa.
Od pivice rastu trubuščići, smanjuju vam se žljundrice i suše vam se mozgići. Vi znate i možete više! Pokažite nam!

<< Arhiva >>

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

"Ima jedan svijet gdje živjet bi htjela, ima jedan svijet gdje riječi su djela."

Komentari On/Off

Linkovi

Blog.hr
Blog servis


Annaboni
Brod u boci
Popularni bloger b-612
Čudesni svijet ljubimaca
Dem
dolphinA
dordora2
Geomir
Gustirna
Ivan Grubišić
Kinky
Lobotomizator
Luki
MA
Mikoslav
MJ
Mladen
Mosor
Neverin
Pegaz

put Gradine
semper contra
Smisao života
Suncokretica
Sunčana Žena
Vidoteka
ZelenaSLOBODA

Vaša djeca nisu vaša djeca
Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom.
Ona dolaze kroz vas, ali ne i od vas.
I premda su s vama ne pripadaju vama.

Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli.
Jer ona imaju vlastite misli.
Možete udomiti njihova tijela, ali ne i njihove duše.
Jer njihove duše borave u kući od sutra
Koju vi ne možete posjetiti čak ni u vašim snovima.

Možete nastojati da budete kao oni,
Ali ne tražite od njih da budu poput vas.
Jer život ne ide unazad i ne ostaje na jučer.

Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeta kao žive strijele.
Strijelac vidi metu na putu beskonačnosti i savija vas
Svojom snagom da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko.
Neka vasa savinutost u strijelčevim rukama bude za sreću;
Kako On voli strijelu koja leti, isto tako voli i luk koji miruje.

Kahlil Gibran

Arhiva

Travanj 2019 (1)
Srpanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Ožujak 2017 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (2)
Listopad 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (5)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (8)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (6)
Rujan 2013 (7)
Kolovoz 2013 (5)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (5)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (2)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (2)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (4)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (4)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (3)
Rujan 2011 (3)
Lipanj 2011 (2)