Domoljubac Blog https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

nedjelja, 09.11.2014.

MOJI SNI – MOJA TUMAČENJA



Spavam mnogo i mnogo sanjam, te mi se čini da niti jedno moje spavanje nije bez sanjanja i snova. Međutim večinu snova zaboravljam čim se probudim i ne sjećam ih se.
No postoje poneki iznimni sni, kojih se budan sjećam i mogu si ih budan predočiti. Poneki su kao specifične slike i priče iz svakodnevice : na pr. lutanja po kamenjarskim, šikarastim i šumovitim bespućima, tražeći puta pre-ma kući, što tumačim kao podsvjesno vađenje slike iz moje arhive sjećanja, budući da sam cijeli moj radni vijek – 30 godina- bio skoro svakodnevno, pos-lovno po takovim terenima, te doživljavao mnoge nevjerojatne pejsažne slike, ali takove sne ne pamtim i ne smatram ih ni neobičnima niti značajnima.
O snima, njihovom značenju, tijekom mog vjekovanja naišao sam na mnogo vjerovatnih i nevjerovatnih informacija i tumačenja ( Freud i mnogi dru-gi) , ali nikada mi se nije potvrdilo objašnjenje : '' … što se babi htilo, to joj se i snilo '' ..- odnosno da se sni mogu 'naručiti !

Pred mjesec ili nešto više dana sanjao sam neobičan san, zapravo malu serijicu .- svega tri nepovezana sadržaja, svaki nakon buđenja nekolko puta tijekom jedne iste noći. Sadržaji th snova su 'neobični', a posebno značajno mi je da ih se sjećam, analiziram, kao rebusne zagonetke, skoro svakodneno svjesno predmijevajući da imaju nekakovo određeno značenje. Prihvaćajući napomene tumača snova i psihoanalitičara, da u snima može biti neka realnost potpuno izokrenuta od stvarnosti u svoju suprotnost, kao namjerno prikrivanje onoga što je postojalo ili postoji, ali nije primjereno da se u materijaslističkom , realnom svjetlu prikaže, pa se probija u alegorijama i metaforama , koje treba odgonetati..
A čudni sni su bili sljedeći :
/ prvi / …..Vraćam se kući poznatom ulicom. Primijetim dječaćića, dijete iza sebe. Ne obraćam pažnju na njega. No nakon zavoja i skretanja u drugu ulicu on me slijedi. Stanem i pitam ga ' kuda ideš '? .. Mališa mi je nepoznat. On šuti, samo me gleda. Nije zbunjen Pogled mu je mekan, pa kao da se čudi pitanju ili ga ne razumije… ' nemoj ići zamnom' kažem strogo. Nakon još dijela puta, okrenem se , a mališa je još tu. Počinje me nervirati, te mu kažem : ' idi kući, udariti ću Te ako ne odeš ' .. Samo me gleda, šuti, kao da ništa ne razumije ,ili je gluhonijem ? , te ga lagano prstima taknem po licu. Ne reagira , a ja krenem malo brže. Nakon par koraka se okrenem, a moj pratilac je iza mene..Iznerviran tom pratnjom, još više neposluhom srdito povičem ' ..0dlazi ! rekao sam Ti, udariti ću Te, bježi odmah ' no on stoji i ja ga snažno udarim po licu , … i još jednom, pa još jadnom. Učinilo mi se da je bezglasno zateturao, pa ga pustim požurivši i pomislivši da sam ga mogao bijesnim udarcima i ubiti, bez njegovog prosvjeda, plača i krike, kad se čulo u pustoj ulici samo moje udaranje i moja prijetnja. Osvrnem se provjeravajući da li je netko vidio kako ja odrasli tučem nejako dijete.
Nikoga nema u vidokrugu, a ja sam pred vratima moje kuće. Brzo otvaram i još brže hoću zatvoriti, kad moj uporni pratilac gurne nogu među vratnice. Sad sam potpuno van sebe bijesan, te ne marim da li će mu vrata zdrobiti nogu. nasilno želim zatvoriti vrata. Pritišćem ih …i probudim se.
Uzbuđe sam, mućno raspoložen radi 'glupoga' sna, osušenih usta, us-tajem, gutljaj čaja , ura kaže da je deset minuta do pola noći, legnem … zaspim.

/ drugi / Sljedeći san bio je još 'čudniji' od prvoga :
Sjedim u 'dnevnom boravku', kad čujem da ispod prozora s vanjske strane, nešto muklo lupeta, kao tupi udarci po mekanoj podlozi (ispumpanoj lopti ?). Ne marim ići vidjeti, no netko od ukućana prođe mi iza leđa i kaže '' stavio sam ih na terasu. Idi vidi !''
Na terasi ugledam dvije sive kokoši, usko međusobno tijesno ve-zane za vratove, koje se međusobno ne mogu razdvojiti. Vratovi su im crveni, krvavi, glave klimave, a one se bacakaju, lupetajući krilima po taracu ostavljajući crvene tragove u nastojanju da se rastave, oslobode vezajuće trake koja im tijesno u maloj omči međusobno stišče vratove i glave., već dobrano ranjene i crvene. Čujem jasan glas : '' Dajte nož ! Prerežite . . . '' pa još jedanput : '' prerežite!'' Nisam imao nož, nisam ni išao po nož, a bude mi nejasno što da se prereže , da li traka koja ih steže, ili njihove ranjene, krvave, mlohave vratove da se ne muće .., te se probudim.
Bilo je blizu tri sata u noći. Mučan san, mučan osjećej, no i to je bio samo san – košmar neprijatnog okusa koji mi nije dao brzo ponovno zaspati !

/ treći/ U trećem snu pred jutro : …nalazim se u večoj prostoriji, čistih praz-nih zidova. Nema vratiju ni prozora samo široki otvori za komunikativni prolaz iza kojih se naslućuju hodnici i još neodređen prostor. Pod je uredan ,opran tarac, a u protoriji nema nikakovog namještaja…
Stojim na jednom kraju. Svrnuvši pogled na tlo ugledam golo, žensko tijelo, koje pokazuje znake života. Lijepe ženske obline : glava, vrat i grudi, te nastavno ponovno glava i poprsje, pa još nastavno isto koliko zamjećujem pet, sedam, a možda i više nastavaka, kao gusjenica ili trakavica sastojeća se od privlačnih poprsja no umjesto donjeg dijela tijela i nogu tu su samo nastavnospojena jednaka poprsja, koja su živa, te se kreću, migolje lijevo i desno lagano prolazeći kraj mene, stremeći prema hodniku u slobodu.
Još kao da mi se učini da pred izlazom stoji dobroobućen čovjek, no potpuno nezainteresirano gleda ne tu puzeću 'trakavicu' već iznad nje…
Probudim se .Bilo je šest sati u jutro …
Tako te noći tri sna, mala serija, u najmanju ruku kao da nije nikako-vim realnim situacijama pobuđena, pa mi se nametalo pitanje od čega, od kuda, zašto i što je to baš takovim slikama oslikano. Imaju li sni ikakovog smisla, a ako imaju koji im je smisao i svrha ..
No baš zato što ih nisam mogao strpati u 'koš' običnih sanja, vraćala mi se u svjesnost misao baš na tu malu zagonetnu serijicu.
Okretao sam i ponavljao si često slike tih snova, ali zagonetka mi je ostajala neriješiva. Sjetio sam se, što sam davno pročitao – kao karakteristike protumačene psihoanalizom - da u snu može biti sasvim izvrnuta realnost ili prikazana nepojmljivim slikama za naše zemaljske oći i pojmove, no da nam je dato na nju sjećanje, ali u zagonetnom rebusnom obliku, te da tek 'okrenuvši' sliku možeš spoznazi njenu istinu.
Ja ne znam ništa o psihoanalizi, a još manje o tumačenju snova, no ove sne sam 'vrtio', sa svih strana ogledavao, jer su mi se u svjesnom stanju nametali za razmišljanje, ali uzalud ..
Prošlo je već više od mjesec dana konkretnog promišljanja – nakon noći sanjanja – kade baš opet u noći, no sada u budnom stanju, budnom nakon dijela spavanja ( možda pri 'odmorenoj' sposobnosti promišljanja ili egom ne zakočenoj ) svane mi pripremna pomisao na čudan san, koji je već bio ped za-boravom sa pitanjem : ' pa što to može biti meni blisko, uporno neuvredljivo na moju aroganciju i srdžbu ? Da li to može biti neka bliska osoba ?'' … Prebrajam poznanike bez rješenja …. Ipak : Moja majka ? … Nema je već premnogo godina, te me preplavi tuga što ju nisam nikada molio za oprost zbog vjerojatnih nepodopština i povreda, no vizija nje me vrati u stvarnost promišljanja, kao da mi hoće reči da sam u promišljanju na pravom putu i blizu rješenja : pa, DA ! osvjetljenje je došlo kao bljesak : uporna moja neuvredljiva stalna pratilja, uvijek uz mene je …. m o j a s a v j e s t !
Potpuno sam razbuđen, sjednem na krevetu i pišem pribilježbu.
Jasno mi postaje rješenje rebusa prvoga dijela iz davnašnje serijice čudnoga sna: Samo moja savjest, iako pri svijesti prigušena mojim e g o m , uvijek je uz mene, pa makar ju moj ego 'pljuska i šutira', a ona ostaje stalno dežurna, bez svjedoka, uvijek i svugdje prisutna, nepodmitljiva nekorumpirana, egu nepos-lušna svojeglava i autokritična
Ah, moja savjest, dio mene, možda najvrijedniji , najsocijalnji i naj-humaniji dio moga ljudskog bića. Hvala Ti Stvoritelju što si mi je dao i što ju imam !
Oooo
A što je sa dvije kokoši tijesno povezane za vratove, koje se otimaju, a ne mogu se nikako osloboditi spone, koja ih neraskidivo veže ?
Otimaju se raskrvavivši vratove, međusobno se guše…i k tome krik : '' nož, daj-te nož ! .. prerežite . ?!''
Tumačenje zagonetke prvoga sna, ako je uopće pravilno riješeno upu-tilo me na domenu zagonetki nematerijalnog dijela moga bića,te samo dgone-tanje proširilo na to apstraktno područje, pa mi jedne sljedeće noći, nakon ods-pavanja i buđenja iza pola noći u razmišljanju bljesne pretpostavka s pitanjem : ''što imaš, a nisi toga svjestan ?
''A što ja to imam ..čega nisam svjestan .?''
''Pa imaš s v i j e s t i p o d s v i j e s t !!''
Podsvijest oholi EGO guši (kao i savjest), a svijest oblikuje prema mentalnom umišljanju.. Nisu li dvije kokoši prikaz ćovjekove svijesti i podsvijesti ?...a nji-hova 'borba' odraz nadmetanja EGA i JA ..? . – One obje postoje u meni i čine moje biće.. Oholi ego je stečena osobina, a JA je individualna intima duše. Često su u postojanju neusklađene, pa i suprotstavljene.
Sada je upravo tri sata u noći, kad mi se budnom otkriva ovo tuma-čenje
Kako li je to, recimo, duhovito karakterizirano moje nevidljivo, 'unutarnje' biće …! Hm ? Dvije nevoljnom vezom združene kokoši . Veže li ih zajednička želja za prevlast ? One jedna bez druge ne mogu, a međusobno se guše ? A otkuda krik očaja ili nade : '' dajte nož ! prerežite !? - što prerezati , da li sponu pa moguće oslobođenje, ili vratove kao eutanaziju radi skraćenja muka ? San o tomu ne govori – odluku prepušta izvršitelju, spasitelju. ! A to baš ja sam moram odlučivati .te i nadalje u stvarnosti biti arbiter još mnogim nesporazumima, jer bit slobode postojanja i odlučivanja daje upravo mogućnost kontradiktornih realizacija, što će uvijek izazivati nesporazume, a san samo podsjeća na životnu stvarnost..

Nakon prva dva sna, vjerojatno i treći spada u isti 'koš' nestvarnih zagonetnih bilo stanja , bilo situacija i upozorenja. Slika bi mogla biti bliska, no kompozicija je vjerojatno rebusno zagonetna :…slobodan čisti prostor, slobodnih bijelih zidova s prolazima bez vratiju. Uredan tarac po kojemu gmižu glave, ruke i poprsja u estetskoj harmoniji, nadovezujući se jedno na drugo, no koja umjesto potrbušja i nogu, samo su jednaki dijelovi ženskih golih oblina. Ima ih u nizu sedam ili više. U skladnom pokretanju ( gusjenica ) , dolazeći s moje desne pozadine i stremeći prema naprijed k otvoru između zidova.
Stojim po strani i gledam …
Kretanje, migoljenje je usporeno. Sastavni dijelovi kao kiparski ob-likovana poprsja Venere ili Afrodite, bjeličasti, a mekano podatni kao navještaj erotskih slutnji, a bez odbojne vulgarnosti, naprotiv vizualno privlačnih.
A u praznom prostoru još samo u konturama naznačen lik stojećeg ogrtačem ogrnutog čovjeka, uz široki otvor bez vratiju, koji bez interesa gleda-vidi-nevidi cijelu bitnost i po podu puzeću podulju ženstvenotjelesnu 'gusjenicu'. Situacija hladna, možda slična nekom muzejskom prostoru bez posjetilaca.
A moja prisutnost u tom prostoru ćega može biti podsjetnik ili asoci-jativna predodžba ? Ne mogu ništa dokučiti, a baš kao i za prva dva sna i ovaj mi se uporno nudi za promišljanje i protumačenje , navješćujući mi se provokativnim pitanjem :: '' Ima li nešto nesvakodnevno čijoj pojavi si svjedočio ?''
Trebalo je da prođe nekoliko dana da mi noć, odnosno noćno probuđenje ponudi smjer promišljanja sa rezultatom ..: DA , ima nešto ćega si bio sudionik pa i tvorac odaslanja u nepoznati prostor ---- bile su to Tvoje tiskovine -- devet
k n j i ž i c a s Tvojim uradcima. Uradcima svaštarenja (stihova i proze) , ili kako ih sam nazivaš ' moje nebulozice ', lansirane u nezainteresirani prostor. A, Tvoje knjižice – Tvoje n e b u l o z i c e su gmižuće tvoje poslanice .
Ovo tumačenje trećeg sna , iznesene serijice, možda je moglo biti asocijatino najlakše protumačivo, no njegovo tumačenje je zahtijevalo odmak od sebe samoga i promotrenje sebe iz odstojanja.
Čini mi se da je čovjek odavno zaboravio r a z g o v a r a t i ' sam sa sobom', te mnoge za njega bitne spoznaje danas ne zna, a one su u njemu, ali on kao ulijenjeni 'gotovan' se ne će niti potruditi da ih uoči, već samo čeka tuđa gotova tumačenja i rješenja.
ooooo
I to su bili t a d a moji sni, jedna mala serijica, snivana jedne ljetne noći . Tumačenja sam dugo tražio i konačno pronašao meni zadovoljavajuća.
Možda su nerealna, a da li su sni realnosti u materijalnom smislu ?
/- Da li dob (starost) sanjača ima kakav utjecaj na sadržaj sna, to ja ne znam. U snima sam srednje dobi , dok u stvarnosti, sporo trčeći, a prebrzo idući, brojim i odrađujem moje devedesetšesto kruženje, sa našom dobrom zemljicom oko našega blagodarnoga sunašca !/
Ako su sni kao skraćeni životni nekakav rezime nesvjesno proiz-voljni , tada su moja tumačenja svjesno proizvoljna, kao nebuloze bez temelja, ali ipak realna nematerijalna stvarnost.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<
Oooooooooooooo

Domoljubac - Zvonimir Tomac - Iz neobjavjene zbirke

09.11.2014. u 15:51 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (2)
Lipanj 2021 (4)
Svibanj 2021 (4)
Ožujak 2021 (6)
Veljača 2021 (3)
Siječanj 2021 (6)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (7)
Kolovoz 2020 (4)
Lipanj 2020 (5)
Svibanj 2020 (6)
Travanj 2020 (3)
Ožujak 2020 (2)
Veljača 2020 (4)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (6)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (3)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (6)
Svibanj 2019 (7)
Travanj 2019 (4)
Ožujak 2019 (7)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (3)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (2)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (2)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (2)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (2)
Kolovoz 2017 (2)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga


Promišljanja o postojećoj stvarnosti

Kontakti


Cijenit ću svaku kritiku i sugestju.
Adresu dobivate klikom na sličicu
.


Email me

Domoljubac - Zvonimir Tomac


Književno-likovna prezentacija u Koprivnici.
---
Rođen sam 1919. u Koprivnici.
Školovao se u rodnome gradu od 1925. do 1937., a diplomirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu 1941. godine.
Radni vijek proveo sam u struci: u Podravini, Banovini, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri.
Godine 1977. umirovljen.
Hobiji su mi slikarstvo i literatura
U vremenu od 2003. do 2018. objavio sam petnaestt knjižica (stihovi, eseji, pribilješke-pričice): 1.Otkrivanje, 2.Bez naslova, 3.Miris inja, 4.Sasušeni grozdovi, 5.Tukaj je horvaško, 6.Sam sa sobom, 7.Umorno cvijeće, 8. Zvonca čežnje, 9. Zvjezdice nas gledaju, 10. Snježni cvjetići - pahulice intime, 11. Plamsaji i sjenke, 12. Šaptaji života, 13. Drhtaji slutnje, 14.Osmjesi nečujnih mirisa te 15. Povečernja zvonca.

Živim u Rijeci od 1947. godine.

Statisika posjeta


free counters
Free counters

free counters
Free counters