29

srijeda

srpanj

2015

Ne znaš li?


Ljetna je noć, ona vruća i sparna kada se jedino možeš vrtiti po krevetu jer san neće doći tako lako. U sobi je mrak, ne potpuni jer se roletna ne da spustiti do kraja pa se u kutu vidi svjetlost ulične lampe. Tako je to već godinama i odgovara mi ta mala nit svjetlosti koja ovaj mrak čini manje zlokobnim. Sobom se širi miris svježe oprane posteljine pomiješan sa mirisom vina. Ona jedna čaša koju sam popila jer mu nisam mogla odoljeti sada isparava. Dobro ajde bile su dvije čaše, ali tko još čaše broji.

Ležim i ne mogu zaspati naravno. Tko bi po ovakvom vremenu uopće mogao spavati. Tijelo mi je umorno, ali misli rade, one ne poštuju nikakva pravila. Dolaziš mi u misli kad već ne možeš u san. Prvo što pomislim je da čak ni pored tebe ne bi sad mogla lakše zaspati. Inače, kad ne mogu spavati čim pomislim da si ti ovdje to me smiri. Jebiga, sada sama sebi smetam u krevetu, iako bi bilo lijepo da si tu samo da te vidim. Ali znam da ne bi mogla odoljeti tvojem osmijehu i očima. Zagrlila bi te da osjetim tvoj miris na svojoj koži. Sa svakim drugim bi me zagrljaj dvaju znojna tijela u ovo doba odbio. Ma daj, kakva diranja jbt pusti me da dišem. Ali s tobom je drugačije uvijek je i bilo. Koliko god to otrcano zvučalo to je tako. Iz frižidera bi izvadila bocu s ostatkom ohlađenog vina i dvije čaše. Sjedili bi na mome krevetu i polako ispijali tu divnu tekućinu koja tako godi. Naslonila bih svoje lice na tvoj vrat i nježno te poljubila. Poljubila bih te onako kako bih voljela da netko mene poljubi. Nježno, ali odlučno kao kad smo bili... U taj tren čujem otkucavanje sata. Brojim koliko puta zvoni. Ponoć je već tu.

I onda kroz moždane vijuge prolazi misao-Ne znaš li da je opasno u ponoć misliti o ljudima koji nam ne pripadaju.




















05

nedjelja

srpanj

2015

Baka

Ima nešto vrlo posebno u bakama. U tim izboranim rukama koje su testament vremena koje prolazi. U toj toplini njezinih očiju kada me pogleda i u rukama koje stvaraju čuda u kuhinji. Sve one fine stvari koje ja mogu napraviti,ali njezine su sto puta finije tzv. bakina čarolija. MMMM bakina kuhinja kada zamiriše niti jedna svjetska kuhinja joj nije ni do koljena.

Stvaramo jedinstvenu vezu sa bakama… One nam daju da radimo ono što doma nikada nismo smjeli, da jedemo slatkiše do mile volje,da se igramo po cijeloj kući, ostajemo budni do kasno u noć. Uz one poznate riječi: Joooj da te tvoja mama sada vidi šta radiš. Bake su uvijek tu da nam popuste, progledaju kroz prste.

One nas onako nečujno u pozadini paze cijelo vrijeme kako rastemo kada krenemo u vrtić, u školu. Uvijek spremne da uskoče kada je potrebno da nas čuvaju, da nas nahrane samo kako bake znaju. Mi smo bakin ponos i dika. I to su sjećanja koja uvijek ostaju duboko urezana u naš identitet.

Danas kada me odavno nije potrebno čuvati i kada sama sebe mogu kontrolirati kada je unos šećera u pitanju na spomen bake uvijek imam osmijeh na licu, toplo mi je oko srca. Sada osjećam potrebu da joj pomognem nositi stvari ko kako je ona mene nosila kad sam bila mala, da ja njoj pročitam šta piše na deklaraciji jer su njoj slova premala ko što je ona meni nekada čitala bajke, da joj odem u ljekarnu i da brinem za nju kad je bolesna.

I baš zato što su posebne, teško nam je kada odu zauvijek. Kada se te divne oči zatvore. Prijateljica mi je javila da joj je baka preminula. Rekla je to kroz plač tako da je i mene stegnulo u grlu. Šutila sam dobrih 15 sekundi jer sam osjetila da su mi oči pune suza ,a nisam htjela da ona to osjeti u mome glasu. Znam koliko ju je voljela i što joj je značila. Hoću reći nešto što će je utješiti iako je sada neutješna, hoću joj reći da sam tu ako joj zatrebam, ona sranja oko toga da treba biti snažna preskačem. Samo ti plači na drugima je da sada budu snažni,a ne na tebi. I možda i mogu pronaći prave riječi da joj to kažem ,ali ne mogu napraviti ništa što bi joj nju vratilo. Što bi taj sunčani i vrući dan pretvorilo u samo to u sunčani i vrući dan koji prolazi onako polako bez posebnog značaja.
Od nikoga se nije lako oprostiti zauvijek.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.