subota, 13.09.2014.

BARAKA 2015 BE

-ba ti bok mater...

više kao ikome drugom, dometnu Trdak Vid sebi u bradu koja je jedina stršala mu iz ribsovog šinjela. Don se mjestimično već smrzavao iako je tek septembar išao kraju te krute i burne 2015. Osim svoje Ivke i kravice Viole, u rodnom je Ludbregu za sobom ostavio i neriješeni švicarac u Reiffeisenu. Nešto sitno grunta, frišku prijavu na zavodu i gadnu ovisnost o klađenju.

Za razliku od njega, sused Štef Loborec, jedini je od škvadre iz Pumi odmah nakon Oluje upućen u Aviano na usavršavanje. Njegov prirodni matematički dar za izračune okrenuo ga je ka zapovjednim bitnicama. Haubica koju Štef narihtava, ne promašuje ni jednoga targeta bok i bokme! U Avianu su lani zračili njegovu Katicu. Uzalud. Život u tuđini i ovisnost o društvenim mrežama, napokon ju je gurnulo s onu stranu snage i kreposti, iako je i sama bila krhka poput Breze.

Htjeli ne htjeli, na Don se je spuštala podla noć puna neizvjesnosti. Noć koju će povijest upamtiti kao majku svih bitaka u trećem svjetskom sukobu, takozvanu noć dalekometnih pogodaka. U toj će noći izginuti cijela bitnica internacionalne bojne pridružena NATO kontingentu. Nakon što su izgurali Ruse dublje prema Rostovu, selektivno su razvaljivali predgrađe Rostova u paramparčad. Spaljeno paperje vjetar je kao selfije smrti raznosio u noći.

Obojica ogorčeni horwatzki muževi rođeni da škrte gorice frezama raskopavaju, da koricu kukuruznog hljeba prinesu u svoju hižu i nahrane njome čeljad. Da se nikada politike ne domišljavaju i da ne kunu Todorića k Marici u Konzumu kada sjeme za trukinju kupuju na akcijama. Da pohode svetu misu nedjeljom i na poneko pivo uz 100 kuna na Tottenham ili Liverpool...Daće milostivi...




- 23:19 - To te ja pitam (6) - Print - #

Design @ by:Nisa