četvrtak, 28.04.2016.

KAKO STE?


Zbirka priča Barbare Matejčić plod je dugogodišnjeg rada i aktivizma na polju ljudskih prava. Sastoji se od 6 autentičnih i iscrpnih portreta osoba koje su mimo svoje volje ili odabira smještene na samu marginu društva. Ono što nakon takvog dubinskog sondiranja izlazi na površinu jest jedna rijetko precizna slika jednog odvratnog, licemjernog i krajnje malograđanskog društva.

U portretiranju likova autorica se vodi jednim pedantnim, žurnalističkim stilom, izrazito zanatskim, no nipošto zatvorenim za koketiranje sa književnim: koncizne, kratke rečenice diktiraju ritam jednoj naraciji odličnog tempa dok se spisateljica savršeno neopaženo izvlači iz bilo kakvoga utjecaja na samu građu.

Vrhunac zbirka postiže u drugoj priči koja se bavi ženom u raljama shizofrenije. Prebacivši naraciju u lice same junakinje, Matejčićka postiže savršeni efekt koji čitatelja vjerno oblači u pidžamu te podmukle bolesti-tjeskoba, suludi ritam bolesti, disperzija osjećaja, misli i stanja, bespomoćnost, sve ćete to gotovo fizički osjetiti čitajući ovu priču.

U svakoj od ostalih priča u zbirci autorica se bavi određenim društvenim fenomenima čiji je zajednički nazivnik diskriminiranost, bespomoćnost i margina: bilo to u slučaju bolesti, invaliditeta, etničke pripadnosti ili sexualnog opredjeljenja. U tom je smislu odlično prilagođen i sam taj sugestivni naslov Kako ste? koji otvara cijeli dijapazon asocijacija.

Knjiga "Kako ste?" jest štivo od nepresušne važnosti za društvo jer koliko god na društvenim mrežama i u javnosti suosjećali sa ugroženim skupinama, potreban je taj šok koji će nas bar za vrijeme čitanja fokusirati da se bar približno pokušamo staviti u tu kožu iz koje i u kojoj se ne može.
- 17:13 - To te ja pitam (1) - Print - #

srijeda, 20.04.2016.

odustaša

najjači trash u sedlarovom filmu je trenutak kada nježni, muški bariton čita pavelićevo pismo budaku u kojemu se poglavnik zauzima za sudbine viđenijih Židova sa onom so preperverznom "...znaš koliko mi to osobno znači brateee..." završnicom! narator na vrhuncu ustreptalosti...ok sedlar-znamo svi ko je, al i ti glumci što to čitaju očito tako i misle jer, ne vjerujem da postoji novac koji takav moždani turnover može platit!? znam, naivan sam. već ih vidim njakat:

konja Haso, konja!

opasno je doba kada povjesničari masovno kreću u politiku. vjerujem da je strast imati priliku odigrati Goebbelsa.
ukinuti civilno društvo, noćnu moru buržoazije! hmm biće to rola Herr Flicka čini se jer sa pritiscima iznutra još kako-tako,
al s onim vanjskima? tu prva dama fasuje obraz...

kako se kaže lik koji je odjednom presto bit ustaša? odustaša.

u tom vježbanju desnice vučić, šešelj i orban su uvelike sudjelovali u predizbornoj kampanji u RH i karamarko i kgk su im veliki dužnici. "Podli" pokušaj stopiranja Srbije na putu u eu, kada malo bolje razmislite, koju izbornu masu u Srbiji može motivirati 1 ovakav ishitreni istup Hrvatske? inteligenciju? oni odavno već apstiniraju...1 takav potez ide ponajviše vučku na ruku jer šešeljevci su ionako protiv Europe. karamarko i vučko si razvlače taj ping pong stolić i udri brate, čim jače tim orešković bolje!

life is good, good, good!

pa ipak, blitzkrieg plan sdp-a kao prvi potez rušenja ovih spominju kraj 2017.!? do tad će sedlar snimit nastavak.
možda baš zato što smo siromašni i potrebiti, nismo i oni koji bi zaslužili!


khm da, nisam nepismen nego osobe koje prezirem pišem početnim, malim slovima


- 19:22 - To te ja pitam (11) - Print - #

utorak, 19.04.2016.

mein knauf

i sad kreni bilo kako
pjesmu zidaj
na duhovnoj baušteli mučan,
znojan gurni
lopatu ritma s pijeskom promješaj
na kantu vode
ditiramb.
uzmi potom vasservagu
ne smije ti visit stih

pa jeba mu pas metar, jesam li zadnji put reko:

manje šljunka...
majstore!

...jer kad kreneš bilo kako,
sve bilo nikako nastavit nemoš,
da ga crtaš samoglasnici,
da trošiš vapna,
moš kitat, kitit...gletat,
moš ga peglat do nedraga...

al sreća pa je skoro gablec!
- 15:47 - To te ja pitam (1) - Print - #

nedjelja, 17.04.2016.

MARIO, FAŠIST I CAMERATA

Sinoć sam u Apres baru u Ortiseiu upoznao pravog pravcatog fašistu. U biti, sasvim pristojan momak. Možda više frustriran nego išta drugo. Pita me za fojbe. Velim, sramota! Pa kontriram:

-Nego...što bi sa Abesinijom, ricinusom?

-Uobičajeno talijansko sranje! Nego, kad smo već kod ricinusa...šta piješ?

-Venexiano! (spritz aperol)

Veli mi da je nedavno bio u Milanu na internacionalnom radunu fašista. Kaže da ih je bilo jako puno iz Srbijice. Mislim se, kakva je kvragu to kontradikcija-internacionala fašista!?

Ipak, osim što pije piće sa Slavenom iz okupirane Istre u kafiću kojega drže Argentinci, osim što kupuje hašiš od Marokanaca, radi sa Rumunjima i Slovacima... očito je u biti prilično tolerantan. Od kad su mu Ganci provalili u kuću, on sa svojim camaratama vrši noćne ophodnje kvarta. Baš kao sljedbenici Odina u Finskoj.
Osim fašist, navijač je Intera.

-Pa kako, crni Mario!? Nemoš bit fašista i navijat za Inter? Internazionale!?

Tu je i sam pomalo nesretan zbog tog izbora nesvjesno citirao Balaševića:

-To ne bira pamet nego srce!
- 15:48 - To te ja pitam (3) - Print - #

Design @ by:Nisa