Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogdogg

Marketing

KAKO STE?


Zbirka priča Barbare Matejčić plod je dugogodišnjeg rada i aktivizma na polju ljudskih prava. Sastoji se od 6 autentičnih i iscrpnih portreta osoba koje su mimo svoje volje ili odabira smještene na samu marginu društva. Ono što nakon takvog dubinskog sondiranja izlazi na površinu jest jedna rijetko precizna slika jednog odvratnog, licemjernog i krajnje malograđanskog društva.

U portretiranju likova autorica se vodi jednim pedantnim, žurnalističkim stilom, izrazito zanatskim, no nipošto zatvorenim za koketiranje sa književnim: koncizne, kratke rečenice diktiraju ritam jednoj naraciji odličnog tempa dok se spisateljica savršeno neopaženo izvlači iz bilo kakvoga utjecaja na samu građu.

Vrhunac zbirka postiže u drugoj priči koja se bavi ženom u raljama shizofrenije. Prebacivši naraciju u lice same junakinje, Matejčićka postiže savršeni efekt koji čitatelja vjerno oblači u pidžamu te podmukle bolesti-tjeskoba, suludi ritam bolesti, disperzija osjećaja, misli i stanja, bespomoćnost, sve ćete to gotovo fizički osjetiti čitajući ovu priču.

U svakoj od ostalih priča u zbirci autorica se bavi određenim društvenim fenomenima čiji je zajednički nazivnik diskriminiranost, bespomoćnost i margina: bilo to u slučaju bolesti, invaliditeta, etničke pripadnosti ili sexualnog opredjeljenja. U tom je smislu odlično prilagođen i sam taj sugestivni naslov Kako ste? koji otvara cijeli dijapazon asocijacija.

Knjiga "Kako ste?" jest štivo od nepresušne važnosti za društvo jer koliko god na društvenim mrežama i u javnosti suosjećali sa ugroženim skupinama, potreban je taj šok koji će nas bar za vrijeme čitanja fokusirati da se bar približno pokušamo staviti u tu kožu iz koje i u kojoj se ne može.

Post je objavljen 28.04.2016. u 17:13 sati.