kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 21.02.2011.

male palačinke "Crepes Suzette"

male palačinke "Crepes Suzette"

Crepes su malene, veoma tanke palačinke pečene od brašna i mnogo jaja. U opisanom obliku spadaju one među klasične završetke obroka u francuskoj kuhinji - priređuju se uz stol gostiju i flambiraju.
Nije nikad ustanovljeno ko je bila dama Suzette u čiju je čast komponirana ova mirisna delikatesa. Postoji doduše, dirljiva pripovijest o nekoj pariškoj midineti s kojom je često večerao tadašnji princ od Walesa, kasnije britanski kralj Edvard VII. Redovito bi se sastajali u nekom diskretnom restoranu. Za tu djevojku koja se zvala Suzette navodno je šef kuhinje toga restorana iszislio crepes s narančinim sokom. No to je možda samo romantična legenda.
Brašnu dodati sol, šećer u prahu i razmiješati s malo mlijeka u glatku masu (s vremenom kad ih isprobate možete u masu dodati i malo ruma!!!). Dodati jaja i preostalo mlijeko, dobro izmješati i ostaviti pola sata da miruje. Na maslacu ispeći male, tanke, posve svijetle palačinke.
Da bi dobili fini umak u tavi rastopimo maslac, dodamo kocke šećera i sok od naranđe, miješati nježno dok se sve ne rastopi, pa dodati Grand Marniere (ili domaći liker od naranđi).
Palačinke složene u četvorinu umaćite u dobiveni umak, nek su poškropljene njime i neka nekoliko minuta stoje u umaku.
Da li ćete prvo posuti nasjeckanim bademima i zaliti maraskinom i zapaliti (tj. flambirati) ili ćete prvo flambirati palačinke pa posuti nastruganim bademima to je apsolutno stvar vašeg ukusa. U svakom slučaju flambiranje se radi za stolom pred gostima i palačinke se obavezno jedu vruće.
(20 dag brašna, žlica šećera u prahu, 5 jaja, 4-5 dcl mlijeka, eventualno malo ruma, maslac za palačinke, 15 kocki šećera, 80-100 g maslaca za umak, sok od 2 veće naranđe, 1 dcl Grand Marniera5 dag badema, pola dcl maraskina)



- 18:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>