kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 21.02.2011.

palačinke sa sirom na slavonski način

palačinke sa sirom na slavonski način

Kao prvo ovo jelo su izmislili Austrijanci, iako to nije važno. Slavonci ga vole i često kao i Zagorci priređuju, ponekad ne samo kao desert već i kao kompletan obrok.
Mlijeko razmutimo s jajetom, solju i šećerom; umiješamo toliko brašna da nastane rijetko tijesto. Rastopimo maslac i ispečemo od tijesta tanke palačinke promjera cca 15 cm.
Grožđice namočiti prethodno 2 sata u rum, izvaditi i obrisati. Maslac pjenasto izmješati sa šećerom, solju, limunovom korom i žumanjcima. Umiješamo sir, vrhnje i grožđice. Bjelanjke istučemo u snijeg (eventualno dodamo još malo šećera) i lagano ga dodamo u nadjev. Zavisi od šećera dio ga se može zamijeniti i sa vanili šećerom. Pećnicu ugrijemo na 175-180 C, maslacem namažemo vatrostalni kalup. Palačinke naravno napunimo nadjevom, smotamo i poslažemo u kalup.
E, sada postoje dva izlaza za preljev: Austrijanci vole izmješati jaje s mlijekom i šećerom, preliti palačinke i zapeći u pećnici do zlatnosmeđe boje, na kraju posuti šećerom u prahu; drugi, Slavonci i Zagorci jednostavno ih zaliju kiselim vrhjem i zapeku. Obadvije stvari su krasne, samo je prva verzija malo slađa.
(za palačinke: 1/8-0.2 litre mlijeka, 1 jaje, 1 prstohvat soli, žličica šećera, 150 g brašna, 4 žlice maslaca, za nadjev: 3-4 žlice grožđica koje mogu biti natopljene u rumu ili jednostavno oprane vrućom vodom i obrisane, 7 dag maslaca, 7 dag šećera, prstohvat soli, naribana kora četvrtine limuna, 3 žumanjka, 300 g svježeg sira koji može biti malo propasiran, 1.25 dcl kiselog vrhnja, 3 bjelanjka, 2 žlice šećera, eventualno vanili šećer, za polijevanje: jaje+1.25 dcl mlijeka+žlica šećera+šećer u prahu za posipanje ili verzija za polijevanje od 1-2 dcl kiselog vrhnja)
- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>