kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 21.02.2011.

domaće palačinke (samostanski način) s perverzijama

domaće palačinke (samostanski način) s perverzijama

Omne vivum ex ovo - sve što je živo potječe od jajeta. Isto tako i mnoštvo svakojakih jela, jer su jaja bila fratrima najdopuštenija delikatesa. Omleti, vafli, uštipci, palačinke - u svakoj europskoj samostanskoj kuhinji imaju drugo ime, ali su se pekli u sličnim prilikama. Recept koji iznosim za tijesto za palačinke, nije najeftiniji na svijetu, no palačinke su svakako najukusnije!
Brašno, sol (i eventualno šećer, koji ne stavljamo ako su palačinke slane) pomiješajte, dodajte 2 jaja, 2 žumanjka i maslac, te smjesu snažno tucite. Dodajte mlijeko i vrhnje i opet tucite. Ukoliko vam se tijesto čini pregusto, dodajte još mlijeka. Na kraju dodajte čvrsti snijeg od bjelanjka. Tijesto treba da bude tekuće poput slatkog vrhnja.
Palačinke se peku u tavi na malo ugrijanog ulja. Poanta je da budu tanke.
Palačinke se pune raznim đemovima, meni osobno od šljiva ili marelice je najbolji, zatim rastopljenom čokoladom, orasima, ili pak orasima i zalijeveni "vajnšatoom" (njega vidite kod koha od riže). Što se tiče ovog posljednjeg od načina, on je i jedan od najboljih. Samo kod njega palačinke presavinite na četvrtine, mljevenim orasima pospite iznutra, a uz orahe možete posuti i malo neobavezno cimeta i vanili šećera (za 8 palačinki treba cca 10 dag oraha i vrećica vanili šećera). Vino i orasi, gdje ćeš veću perverziju. I za kraj palačinke potiču iz Švedske, za one koji to nisu znali.
(125 g brašna, eventualno 2 žlice šećera u prahu i manje, a ako su slane šećer izostaviti, malo soli, 4 jaja, 30 g svježe rastopljenog maslaca, 1.25 dcl mlijeka, 2 žlice slatkog vrhnja, također se može dodati i malo mineralne vode)
- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>