kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 26.01.2010.

salata "Waldorf"

salata "Waldorf"
(celer, jabuka, orasi, majoneza, začini)
John Jacob Astor (1763-1848) iz sela Waldorf kod Heidelberga iselio se kao mladić u Ameriku pa je trgovinom krznima i spekulacijama sa zemljištem zaradio golem imetak. Jedan od njegovih pothvata bila je i gradnja hotela Waldorf-Astoria u New Yorku, goleme palače gostoprimstva sa "samo" 1300 soba.
U kuhinji tog hotela pronađena je i ova krasna salata. U svom klasičnom obliku sastoji se samo od traka sirovog celera i jabuka sa sasjeckanim orasima i majonezom. Tu i tamo nailazimo i na verzije s mandarinama i piletinom, no to je već drugačija priča. Inače zgodno je znati da gosti ovog hotela, koji pripada već dugo, dugo koncernu Hilton svaki dan pojedu 3 tone mesa, 2,5 tone pilića, 1,5 tonu ribe, 10 000 jaja, 10 kornjača za juhu, usput svaku tešku po 50 kg, 200 jastoga i golemu količinu povrća. Uz to preračunato popiju nekoliko kupaoničkih kada punih kave i viskija ...
Dakle pogledajmo ovu perverziju!
Celer ogulimo i narežemo na posve tanke trake. Trake neka budu debljine do 2mm. Makar izvorno se servira sirov, dozvoljeno ga je sada politi kipućom vodom, a zatim isprati hladnom (čak se ponekad, a to je vaša stvar i napola skuha, a onda nareže!!!).
Jabuke ogulimo i narežemo također na trake ili kockice. Izmješati i dodati limunov sok, malo šećera, malo soli i mrvicu papra, neka se marinira 20 minuta. Dodati majonezu u kojoj po želji dodamo malo vina i umiješamo slatko vrhnje. Umiješati se može i u kompletnu salatu i tučeno slatko vrhnje, to je stvar ukusa. Na kraju se sve pospe sasjeckanim orasima (ponekad su rezani na listiće) i ukrasi sa nekoliko nesasjeckanih polovica oraha. Prije iznašanja na stol salata mora odstajati 2 sata u hladnjaku.
(250 g celera, 250 g jabuke, 2 žlice limunovog soka, eventualno malo šećera, malo soli, mrvicu papra, 100 g majoneze, malo vina, 4 žlice slatkog vrhnja, 100 g oraha)

- 12:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

krumpir salata sa slaninom na njemački

krumpir salata sa slaninom na njemački
(krumpir, slanina, poriluk, luk, začini)
Ova krasna, isključivo zimska salata krasan prilog je bilo kakvom mesu, pogotovo pečenjima.
Krumpir kao i prije u ljusci skuhati, oljuštiti i sijeći na kockice. Slaninu izrezati na kockice i pržiti. Pri kraju prženja, dodati sitno isjeckan luk, kad on porumeni dodati krumpir i pokriveno sve dinstati još cca 15 minuta. Skinuti s vatre i sve dobro popapriti.. Prohlađenom krumpiru dodati prokuhanu mješavinu ulja, octa, soli i šećera. Još toplo promiješati da se krumpir ne raspadne. Na tanjur staviti listove zelene salate, na nju krumpir i sve posuti tankim kolutićima poriluka.
(750 g krumpira, 350 g mesnate slanine, 1 poriluk, 1 salatu za ukras, 2 manja luka, šalica ulja, malo octa, šećera , soli i papra.)
- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

salata od pečenih paprika

paprika Pictures, Images and Photos


salata od pečenih paprika
(paprika, češnjak, začini)
Čista poezija za meso s roštilja, ali i uz sve ostalo.
Što se tiče vrste paprike koju ćemo peći, meni pašu sve. Od onih duguljastih crvenih iz Makedonije do onih krasnih velikih domaćih zelenih. Bitno je da je ona što je više "domaća" radi samog okusa. Kad je sezona, možete ih ispeći i više, pa obavezno ohladiti i bez, napominjem bez guljenja staviti u vrećice i zamrznuti. Kad ih odmrzavate gulit će se jako lako!!!
Dakle oprane paprike pecite u pećnici na limu iz pećnice, na srednjoj vatri, 175C dok im koža ne postane smeđa. Pečenim paprikama ogulite tanku kožicu, razrežite svaku papriku po duljini u 4 dijela, izvadite sjemenke i žile ako hoćete. Paprike posolite, prelijte uljem i octom koji ste razrijedili s vodom i češnjakom. Ja ih volim hladne, makar ni tu ne treba pretjerati.
(6 velikih zelenih paprika ili istu količinu duguljastih crvenih paprika, sol po ukusu, 2 žlice vode, 2 žlice octa, 5 žlica ulja, 2-3 sitno iskosana režnja češnjaka)
- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

grah salata s bučinim uljem

red bean Pictures, Images and Photos


grah salata s bučinim uljem
(grah, bučino ulje, luk, jabučni ocat, začini)
Ima mnogo naziva za ovu salatu. Dva su: "đurđevačka" i "grajova šalata z koščićinem oljem". Razlika je jedino u tome da se u "đurđevačku" može dodati i malo svježeg naribanog kupusa no to nije stvarno potrebno! Krenimo.
Kuhati grah trešnjevac, koji je naravno odstajao preko noći, kad zakipi bacite prvu vodu i dodajte u novu vodu malo korijena peršina, celera, mrkvu, luk, lovor, malo nasjeckanog češnjaka i peršina, slučajno ako se nađe malo listića metvice (ali budimo iskreni Vegeta može ponekad na brzinu sve ovo zamijeniti!!!). Kad počne grah mekšati dodajte sol i skuhajte do kraja. Ocijedite ga, ali ostavite malo vode (gusti talog). Luk očistite i operite u 2-3 vode da izgubi ljutinu. Narežite na tanke ploške i umiješajte u grah zajedno s gustim talogom. Zatim postepeno dodajte ulje, a potom i ocat uz neprestano miješanje. Začiniti svježe mljevenim paprom (možda vam paše još malo nasjeckanog češnjaka!!!) i ostaviti da malo odstoji i ohladi. Tekućine u kojem je grah treba biti "dosta" pa je dozvoljeno dodati i malo vode, pogotovo za one kojima je bućino ulje samo po sebi prejako. Također, probajte jednom dodati ne svježi kupus, već matovilac. Također izvrsna kombinacija. Sve u svemu fantazija uz roštilj!!!
(40 dag graha trešnjevca, korijen peršina, malo korijena celera, 1 mrlva, 1 luk, 1 lovor, 2 režnja češnjaka, 2 žlice peršina, ako ima 2 listića metvice, sol, poštena glavica luka, cca 7 dag bućinog ulja po želji i više, cca 5 dag jabučnog octa, no ide i vinski, svježe mljeveni crni papar i ako baš hoćete na "đurđevački način" 20 dag kupusa ili pak malo matovilca.
- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>