kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 25.02.2008.

bigoš

bigoš
Za ovo poljsko jelo, prvenstveno narodno jelo, ponekad zvano i biguš, opet ne postoji jedinstveni recept. Već prema kraju u kojem se priprema, priprema se sa svježim ili kiselim kupusom te s obilno mesa kao jelo u loncu. Umjesto svinjetine možemo mirne duše uzeti perad, a i divljač! U istočnoj Gornjoj Šleskoj obično su u bigošu pirjali i krumpir i jabuke.
Bigoš je omiljen kao predjelo. U tom ga slučaju ne jedemo iz tanjura, već izravno iz lonca. Propis za jedenje bigoša iz 18 stoljeća kaže: "Pošto je zdjela otvorena, vade se komadi mesa vilicom i stavljaju na komadić kruha kojeg držimo u lijevoj ruci da bi se sok ocijedio na nj. Tako ga onda stavljamo u usta. Nakon mesa uzimamo zalogaj kruha."
Slaninu i svinjetinu narežemo na kockice i čvrsto je ispečemo zajedno sa isjeckanim lukom. Dodamo kobasice narezane na ploške i grubo narezano svježe zelje, zatim gljive, rajčicu, zdrobljeni češnjak i začine. Sve to prelijemo bijelim vinom i dodamo toliko vode da upravo pokriva dobro izmješane sastojke. Jelo stavljamo u loncu u pećnicu i kuhamo bez miješanja, a na stol iznosimo vruće ili mlako. Obavezan seljački kruh i čaša crnjaka.
(125 g mršave slanine, 500 g svinjetine, 3 luka, 125 g češnjovke, 750 g svježeg zelja, 125 g gljiva, mala limenka soka od rajčice, 2 režnja češnjaka, žličica kumina, 2 žličice slatke crvene paprike, majoran, sol, 1 lovor, pola litre bijelog vina)
- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>