kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 25.02.2008.

carbonada criolla

carbonada criolla
Kuhinja Kreola iz Latinske Amerike, to jest potomaka konviskadora rođenih u Americi uživa na čitavom američkom kontinentu izvrstan glas. Mnoge drage domaćice iz južnih krajeva SAD-a smatraju da su savršene kuharice tek onda kad prođu tečaj "creole cooking". Makar Ameri i kuhanje?!
Dodaci za carbonadu criollu će nas na prvi pogled iznenaditi, no takvi su kreolčani. Ovaj put sastojci odlično pašu i za nas izbirljive Evropljane. Jedno je bitno zapamtiti - carbonada ne smije izgledati kao juha - to je čini dosadnom.
Meso narežemo na kocke kao za gulaš i pečemo ga na masti dok ne postane smeđe. Odvojeno pržimo luk sa zdrobljenim češnjakom, paprikama iz kojih smo izvadili sjemenje i unutrašnja rebra pa ih narezali na trake i narezanim rajčicama.
Zatim sve to dodamo mesu. Ubacimo i zelenje za juhu, narezani celer i začine, dolijemo vino i juhu pa jelo otprilike 60 minuta vrlo lagano kuhamo.
Sada dodati krumpir, pazi ovo, bundevu i jabuke narezane na kocke. 15 minuta pa onda još i kukuruz, pazi ovo, breskve i grožđe, a neposredno prije nego što je jelo dogotovljeno, primješamo još i kuhanu rižu. Zatim carbonadu začinimo i iznesemo na stol u polovini izdubene bundeve. No dobro, može i lonac. Postoji i varijanta da rižu iznesemo posebno, no vjerujte mi sve će biti preveliki šok za goste, pogotovo ako vide polovinu bundeve, da bi o tome razmišljali!
Vino bijelo.
( 1 kg govedine ili teletine, 100 g svinjske masti, 2 luka, 1 režanj češnjaka, 2 paprike, 3 rajčice, 1 svežanj zelenja za juhu, pola celerova korijena, 1 lovor, 3 zrna papra, sol, majoran, kajenski papar, timijan, peršin, 2.5 dcl bijelog vina, pola litre juhe, 4 krumpira, 250 g mesa od bundeve, 2 jabuke, manja količina kukuruza u zrnju, 2 breskve, 200g grožđa, 100 g kuhane riže)


Image and video hosting by TinyPic
- 22:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>