kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 25.02.2008.

Irish stew

Sada bi mogli pogledati šta se u svjetskim seljačkim kućama jede. A ponekad se također dobro jede! Npr. Irci ne da rade najbolji viski nego imaju i glasoviti
irIrish stew
Kod glasovitog "irskog gulaša"; jela od bravetine u loncu stanje je slično kao i kod drugih nacionalnih jela: u njegovoj ga domovini priređuju u brojnim inačicama, a od njih su se u inozemstvu, već prema ukusu dotične zemlje, razvile daljnje inačice koje su s prvotnim receptom iz Irske još u nekom dalekom srodstvu.
Čini se da je sigurno kako se irish stew mora sastojati od bravetine, krumpira i luka. Sirovo zelje i mrkve smatraju u Irskoj još i dodatkom koji može proći u lonac, no Ircima se diže kosa na glavi kad vide kontinentalnu modu dodavanja bijele repe, celera i poriluka. I dodaci u obliku začina - ponegdje kumin, a drugdje klinčić - također su ponekad nepoželjni. Ovaj recept potiče iz jednog "običnog" ali krasnog restorana u Dublinu. Nisam siguran, da li mi se svidio zbog prethodno dosta popijenog Guinessa ili je stvarno bio dobar, ali i dan danas ga ovako radim.
Bravetinu očistimo od tetiva i loja, narežemo je na kocke kao za gulaš, stavimo je u lonac s ne previše vode i kuhamo 10 minuta. Luk narežemo na ploške, mrkvu i zelje na trake, a krumpir na kocke. Veliki lonac obložimo tankim šnitama slanine pa u njih u slojevima naizmjenice stavimo meso, luk, mrkvu, bijelo zelje i krumpir. Svaki sloj posebno začinimo paprom, solju i kuminom. Sve to prelijemo juhom od bravetine (voda od prije gdje smo 10 minuta kuhali bravetinu) dok jelo u loncu nije pokriveno tekućinom. Dodamo lovor i lagano kuhamo 120 minuta u zatvorenom loncu pri čemu se ne smije mješati, možda s vremena na vrijeme protresti. Prije posluživanja posuti s dosta isjeckanog peršina. U Irskoj uz pravi domaći kruh služi se Guiness ili neko drugo jako tamno pivo. Ako ne volite pivo ide i jače crno vino.
(750 g bravetine, plećka ili vrat, 2 luka, 2 mrkve, 750 g sirovog zelja, 500 g krumpira, 80 g masne slanine, papar, sol, 1-2 lovora, 2 žličice

Image and video hosting by TinyPic



OVAKO TO RADI NAŠ PRIJATELJ IZ IRSKE....


- 22:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>