kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 07.10.2007.

jastog "bellevue"

jastog "bellevue"
"Langouste en bellevue" u prevodu "jastog lijepo ukrašen" je uz jastoga na gradele i vrlo, vrlo rijetko jastoga na brudet, jedino što se kod nas može naći. Najgore su te francuske salate kojima ga ukrašavaju. Strava. Kao što sam prije napomenuo, kod nas ovakvog jastoga nećete naći niti sa gomoljikama, niti sa aspikom, niti sa artičokama ukrašenim već tom stravičnom francuskom salatom. Zato ljudi moji ako ništa nemate dajte si stvarno truda da je ta salata lagana, gotovo prozračna, bog daj bez krumpira. Sve se to može vidjeti kasnije pod salatama.
Dakle jastoga da bi ostao ravan za dekoraciju, rep zavežite za daščicu. Gurnite ga u kipuću juhu koju ste napravili od grincajga, malo vina, soli i papra u zrnu, glavom prema dolje, čvrsto pritisnite lonac poklopcem i držite tako 2-3 minute. Ako ne može čitav stati, okrenite ga nakon nekog vremena. Važno je znati da se kuha 20 minuta po kilogramu, ne više jer će postati prekuhan, dakle smeće, a ne vrhunski specijalitet.
Kad je kuhan odvojite rep od trupa, a rep pažljivo zarežite škaricama po trbušnom dijelu i izvadite meso. Trup također otvorite s donje strane. Očistite izmet, koralj, resice, a ostavite na stranu one dijelove koji se mogu koristiti. Ako ima kliješta iz njih također izvadite meso jer je usput rečeno i najfinije. Rep izrežite na medaljone, a francusku salatu pomiješajte s ostalim koristivim dijelovima jastoga. Oklop ispražnjelog jastoga ponovo sastavite, a kako ćete složiti medaljone i francusku salatu to je nažalost prepušteno isključivo vašoj mašti.
Talijani, bolje rečeno Sicilijanci, su me jednom davno učili da oklop ne ostavljaju praznim, nego ga pune mješavinom od 2-3 samljevena jaja, malo peršina, senfa, maslina, sitnih krastavaca i usitnjenih sardina. Zgodno, kao i sve što oni izmisle!
Vino po mogućnosti suhi šampanj ili vrhunsko laganije, suho bijelo vino. Nemojte na tome štediti. Tko zna kad ćete ponovo imati priliku jesti jastoga!
(jastog, grincajg, malo vina, sol, papar u zrnu, francuska salata, eventualno gore navedena mješavina talijanske smjese za punjenje jastoga)


- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>