kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 07.10.2007.

buzara od škampi na ribarski način

buzara od škampi na ribarski način
Evo još jednog jela za koje se "svi" busaju da su najveći majstori u priređivanju istoga. A velika većina ih radi iste, bar po meni, greške. Jer nije stvar da li stavljamo rajčicu ili ne, ali da li na vrućem ulju prvo ispržimo češnjak ili na vruće ulje prvo bez ičega bacimo koji minut škampe to su već dvije različite stvari i naravno dva različita jela. Za one koji kuže!
Također ako i nemate malo konjaka, priča prolazi, ali morate imati malo dobrog suhog, ne kiselog vina, poput Malvazije. Inače to s konjakom u buzare je novija stvar, a baš na odmoru na moru nisam siguran koliko vam je pristupačan Martell, jer jedino on paše.
Škampe lagano očistiti, ako su prljavi i možemo ih lagano isplahnuti tekućom vodom ako su s placa, a ne iz "mora". Nikako dugo isplahnjivati tekućom vodom jer apsolutno mora ostati "okus mora".
Dno posude prekriti maslinovim uljem, zagrijati ga i na isključivo vruće ulje baciti suhe škampe. Pokriti, povremeno promiješati i tako lagano pržiti cca 5 minuta. Poprskati ako imamo Martellom malo, nek se zagrije pa zapaliti i pričekati da konjak izgori. Bez Martella svijet ponovo neće propasti!!! Kod škampa ja volim tzv. "crvenu buzaru", pa dodam nasjeckanu oguljenu rajčicu i malo vode. Može i pire od rajčice!
Začiniti s malo Vegete, ako je imamo, malo soli i dalje pržiti jedno 2-3 minute. Tek sada dodati nasjeckani češnjak i većinu peršina, dobro promiješati i pirjati slijedećih 1-2 minuta. Zaliti vinom, po potrebi malo vode, pokriveno kuhati na ne baš preslaboj vatri slijedećih 3-4 minute. Na kraju zadnjih 2 minute dodati prezle i crnog papra, a prije posluživanja možemo umiješati još malo vrlo sitno isjeckanog peršina. Interesantno je da sam u Trstu jeo buzaru u kojoj su bili i kapari. Bila je to "bijela buzara", dakle bez rajčice. Kapari su dodani negdje na samom početku. Interesantno, pogotovo za promjenu. Ako imate malo škampa, a puno gostiju jednostavno uz buzaru poslužite palentu. Vino isto kojim smo zalijevali!
(1 kg škampa, maslinovo ulje, eventualno malo Martella, 2 pelata ili žlica pirea od rajčice razmućenoj u vodi, oko 2 dcl vode ili u zamjenu malo ribljeg ili račjeg temeljca, malo Vegete eventualno, sol, 5 većih režnja češnjaka, pušlek peršina, 2 dcl bijelog suhog vina, žlica prezli, crni papar, eventualno 1-2 žlice kapara)
- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>