kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 23.08.2007.

dagnje u bijelom vinu gratinirane parmezanom

dagnje u bijelom vinu gratinirane parmezanom
Da vidimo šta se da napraviti i od tih "običnih" ili "bezveznih" dagnji!
Pomoću dobre četke pod mlazom vode oprati školjke i odstraniti im bradice. Već otvorene školjke obavezno baciti!!! Očistiti luk i češnjak, pa ih narezati na tanke listiće. U zdjeli ugrijati ulje, kratko propržiti luk i češnjak te sve zaliti bijelim vinom; dodati školjke i kuhati ih pokrivene oko 8 minuta dok se ne otvore. Potom izvaditi školjke, a preostalu tekućinu procijediti kroz fino sito. Oprati peršin i sitno ga nasjeckati. Oljuštiti i zgnječiti drugi češanj češnjaka. Od svake školjke odvojiti pola ljušture tako da meso ostane u jednoj polovici. Izmješati krušne krvice i parmezan s peršinom i češnjakom, dodati sol i papar pa ovlaš preliti (tek toliko da se ovlaži) temeljcem od školjaka. Školjke posložiti u vatrostalnu zdjelu, posuti ih pripremljenom smjesom i nakapati s nešto maslinova ulja. Zapeći u gornjem dijelu pećnice na najvišoj temperaturi oko 5 minuta. Vino bijelo, suho i ne prejako.
(1 kg dagnji, 1 mala glavica luka, 2 režnja češnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, 2,5 dcl suhog bijelog vina, vezica peršina, 150 g mrvica, 2 žlice parmezana, sol, svježe mljeveni papar, 2 žlice maslinovog ulja)
Inače za informaciju stari otočani se nisu puno zafrkavali. Jednostavno su otvorili školjke nožem i onu polovicu s mesom začinili su smjesom peršina, češnjaka i mrvica, sve poškropljeno maslinovim uljem i na 15-tak časaka stavljeno u zagrijanu pećnicu. Služeno je uz krišku limuna i čašu bijelog vina. Dakle ako nema parmezana, može i bez!
- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>