|
dagnje u bijelom vinu gratinirane parmezanom
Da vidimo šta se da napraviti i od tih "običnih" ili "bezveznih" dagnji! Pomoću dobre četke pod mlazom vode oprati školjke i odstraniti im bradice. Već otvorene školjke obavezno baciti!!! Očistiti luk i češnjak, pa ih narezati na tanke listiće. U zdjeli ugrijati ulje, kratko propržiti luk i češnjak te sve zaliti bijelim vinom; dodati školjke i kuhati ih pokrivene oko 8 minuta dok se ne otvore. Potom izvaditi školjke, a preostalu tekućinu procijediti kroz fino sito. Oprati peršin i sitno ga nasjeckati. Oljuštiti i zgnječiti drugi češanj češnjaka. Od svake školjke odvojiti pola ljušture tako da meso ostane u jednoj polovici. Izmješati krušne krvice i parmezan s peršinom i češnjakom, dodati sol i papar pa ovlaš preliti (tek toliko da se ovlaži) temeljcem od školjaka. Školjke posložiti u vatrostalnu zdjelu, posuti ih pripremljenom smjesom i nakapati s nešto maslinova ulja. Zapeći u gornjem dijelu pećnice na najvišoj temperaturi oko 5 minuta. Vino bijelo, suho i ne prejako. (1 kg dagnji, 1 mala glavica luka, 2 režnja češnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, 2,5 dcl suhog bijelog vina, vezica peršina, 150 g mrvica, 2 žlice parmezana, sol, svježe mljeveni papar, 2 žlice maslinovog ulja) Inače za informaciju stari otočani se nisu puno zafrkavali. Jednostavno su otvorili školjke nožem i onu polovicu s mesom začinili su smjesom peršina, češnjaka i mrvica, sve poškropljeno maslinovim uljem i na 15-tak časaka stavljeno u zagrijanu pećnicu. Služeno je uz krišku limuna i čašu bijelog vina. Dakle ako nema parmezana, može i bez! |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
