kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 23.08.2007.

Jakovske kapice marsejski način

Jakovske kapice marsejski način
Školjke sv. Jakova ili na francuski "Coquilles Saint-Jacques", su u svakom slučaju školjke neupitne kvalitete. To što ih nije baš lako nabaviti, bar ne kod nas, to je već druga priča. No neki ljudi i inače imaju sreće, pa im i Jakobove kapice padnu pod ruku. Ako ste jedan od njih obavezno probajte ovo.
Uzmemo Jakobove kapice i energično ljušture istrljamo mokorm četkom tvrde dlake i više ih puta operemo u hladnoj vodi. U veliku tavu stavimo luk i celer isjeckan na rebra, malo peršina lista i češnjaka, dodamo bijelo vino, pa poredamo školjke jednu pokraj druge. Neka se na vatri otvore; skinuti tavu s vatre, školjke potpuno otvoriti, pa zavući mali, oštar nožić ipod mekanog dijela školjke i odvojiti ga od konkavne ljušture. Sada skinite s mekanog dijela sivkastu masu i mali crni đepić i bacite. Ostatak mekog dijela operite u dosta hladne vode i ocijedite.
Mali muzgavce ili hobotnice očistite, operite i odstranite krakove, pa izrežite na kolutiće.
Na maslinovom ulju prepržite peršin, češnjak, crvenu papričicu, dodajte muzgavce i propirjajte ih nekoliko minuta, miješajući, prelijte s vinom i kuhati na umjerenoj vatri 10-15 minuta. Sada u zdjelu stavite meke dijelove školjki, pospite ih peršinom i iskosanim češnjakom, pa još dodajte muzgavce u njihovom soku; po potrebi posolite. Rasporedite pripremljenu masu u konkaven polovice, začinite s dosta mljevenog papra i pospite s dosta krušnih mrvica. Također po nadjevu pospite još kosanog peršina i češnjaka, zalijte s malo pravog maslinovog ulja. Stavite školjke s nadjevom u veliku vatrostalnu zdjelu ili izravno na lim u pećnici, prekrijte alu-folijom i gratinirajte u u dobro zagrijanoj pećnici. Vino vrhunsko suho bijelo, može jače.
(16 školjaka sv. Jakova, mala glavica luka i celera, 2 žlice peršina, 3-4 režnja češnjaka, 2 puta po pola dcl bijelog suhog vina, 16 malih muzgavaca ili hobotnica bez krakova, maslinovo ulje, crvena papričica, sol, krušne mrvice)
- 17:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>