kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 18.06.2007.

Riječna riba - fiš paprikaš


fiš paprikaš
Kod fiša su također svi najpametniji! Naravno je da je poželjnije da imamo više vrsta ribe i to obavezno šarana, pa ako se nađe soma i štuke još bolje. Krasno je ako imamo i malo manje ribe kao babuške, crvenrepke, cvergle itd. no činjenica je da ako je tu i samo šaran, božje je ako se pridržavamo ostalih pravila. Osim toga Mađari, a ja mislim da se njima prvenstveno ovo jelo može pripisati često rade samo od šarana. Dakle ribu očistite, posolite i popaprite, nemojte ih prati već je samo obrišite papirom, prelijte octom i ostavite 1 sat. Od glava i repova, odnosno ostataka ribe i manjih ribica, te malo korijenastog povrća kuhajte temeljac, neka bude jači, što će reći ne previše vode. Nek se raskuha i procijedi kroz sito pa stavi sa strane. Ovaj temeljac nije neophodan, ali daje poseban štih. A i šta bi s onim malim ribicama, koje su prepune kostiju i repovima i glavama, koje također niko ne jede. Ako vam bude ostalo temeljca, zaledite trebat će drugi put!
U većoj posudi, koja bi u principu trebala biti bakreni lončić iznad prave vatre, no i to također nema toliko veze, ugrijati ulje i dodati luk izrezan na tanke ploške malo posoliti i popržiti da potpuno omekša ali ne požuti. Posuti ga ljutom i slatkom crvenom mljevenom paprikom, dodati papar u zrnu, pire od rajčica, 3 žlice bijelog vina i 1 dcl ribljeg temeljca (ako ga imamo, ako ne onda vodu!), isjeckani peršun list, može i malo celer lista, dobro promiješajte pa izrezanu na veće komade ribu. Pržite ribu na vrlo laganoj vatri ribu da potpuno omekša, cca 35-45 minuta, a sigurno je gotov kad vam dlan koji stavite iznad pare postane ljepljiv. Ribu nikako ne miješati već, tu i tamo protresti posudu. Ako vidite da je sok pregust dodajte malo vina ili vode, ali ne pretjeravajte! Potkraj kuhanja dodajte ostatak vina i isjeckani ljuti feferon i još vrlo malo pirjajte. Ja najviše volim uz to kuhane domaće široke rezance koji se kuhaju tek nekoliko minuta da se ne raskuhaju i koji kad su gotovi dobro ih isperemo i dodamo malo ulja da se ne bi ljepili. Mora se priznati da odlično ide krumpir kuhan u slanoj vodi posut po želji peršinom. Ova fantazija se može jesti i hladna bez ikakvih priloga. Vino nek je dobro ohlađeno, resko i aromatično, no lagano jer mora teći u dovoljnim količinama da ugasi vatrenu snagu fiša.
(1,75 dag ribe i to najmanje 60% šarana, makar može i samo šaran, eventualno malo manjih ribica kao babuške crvenperke, cvergle itd. za temeljac no nije obavezno, sol, papar, žlica octa, 75 dag luka, 1,5 dcl ulja, žličica slatke i žličica ljute mljevene paprike po mogućnosti mađarske, 4 zrna papra, 2 žlice pirea od rajčice, 1 dcl ribljeg temeljca ili vode, 4 dcl bijelog vina, žlica peršinovog lista, po želji žličica celerovog lista, 1 ljuti feferon)
- 00:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>