kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 03.06.2007.

ribarski brodet

ribarski brodet
Evo nečega što bi mogli nazvati našim, odnosno dalmatinskim jelom. Brudet se svudje spravlja, od raznih riba, no uvijek bijele, s dodacima škampa ili lignji ili pak bez njih, sa začinima ili bez. Naravno svako će vam tvrditi da je njegov brodet izvorni i svakako najbolji! Recept koji iznosim također je simbioza mnogih brodeta u mome životu. Nije jeftin, ali rezultat je vrijedan Olimpa. Kad ga jednom probate, slobodno slijedeći put izostavite ponešto, ako vam je preskupo ili ako ne možete nabaviti. Radite ga ako hoćete od manjih mješanih riba kao i za gregadu. Rezultat svejedno neće razočarati.
Češnjak sitno iskosati s peršinom. Luk izrezati na rezance. Očistite ribe i veću ribu izrezati na komade. Glave riba kuhajte 15 minuta u malo vode s dodatkoma jednog režnja češnjaka i malo peršina da bi dobili riblji temeljac. Očistite i narežite sipice, a dagnje i škampe operite četkicom pod mlazom vode.
Na ulju svijetlo ispržite rezance luka da bude staklast. Dodajte ili oguljene narezane rajčice što je bolje ili pire od rajčica, sol, papar i čekati da rajčica omekša. Kad omekša dodati sipice, dagnje i škampe. Zagrijavajte nekoliko minuta zalijevajući procijeđenim ribljim temeljcem. Dodati ribu malo je tek toliko propržiti, pa dodati polovicu količine vina i polovicu količine mješavine peršin-češnjak, lovor. Prekriti ribu ovlaš vodom. Tu ja volim za ljutinu baciti i koji isjeckani feferončić i koje zrno papra, jer volim malo ljuće. Kad prokuha dodati malo octa, provjeriti slanoću i poklopiti pa kuhati na umjerenoj vatri da riba napola omekša, protresajući posudu, nikako ne miješati. Kad je riba napola gotova to je cca 20 minuta provjeriti slanoću i ljutinu i dodati ostatak vina i smjese češnjaka i peršina. Lagano pokriveno kuhati još desetak minuta i na samo kraju dodati jednu pravu žlicu maslinovog ulja. Dakle brodet se lagano kuha tridesetak minuta, služi obavezno s palentom, domaćim kruhom i gustim crnim vinom.
(500 g škarpine, 250 g ugora, 250 g grdobine, to je najboja kombinacija makar može i malo lastavice, pauka itd. što nađete, 150 g sipica ili eventaulno lignjica, 5-6 škampi, 5-6 dagnji, 3 srednja luka, 0.3 dcl običnog ulja+0.7 dcl maslinovog ulja, 5 režnja češnjaka, 1 dcl crnog vina, pola dcl kvasine, 1 svežanj peršina, 300 g oguljene rajčice ili zamjena 1-1.5 žlica pirea od rajčice, papar u zrnu, papar, sol, 3-4 lovora, žlica maslinovog ulja, eventualno jedan ljući feferoničić ili papričicu, a u kasnijim eksperimentiranjima kad ste uvježbali brodet probajte dodati malo ružmarina ili majčine dušice ili oboje, možda vam se više svidi!)
- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>