kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 23.05.2007.

štruca od kruha na Suzanin način

štruca od kruha na Suzanin način
Zaboravimo kojekakve zeml-knedle, lovačke knedle, češke ili sa špekom! Sve su te knedličke ukusne, vrlo ukusne, no fali im brzina i jednostavnost. Ponekad čak i ne uspiju!
Moja žena je od majke naučila nešto što nisam sreo nigdje, nešto što je toliko jednostavno i brzo, a može se nositi sa svim onim knedličkama prije navedenim. Dakle ako uz divljač ne služite njoke, žgance koji su također ponekad stvarno otkačeni, služite štrucu od kruha na način moje žene. Nešto od toga će zadovoljiti ukus i onih najizbirljivijih!
Kruh koji je bolji ako je odstajao 1 dan, rukama, može i nožem, nadrobiti odnosno namrviti na što sitnije komade, staviti u veću zdjelu, dodati jaje, sol, papar, vrlo sitno isjeckan peršin i vrhnje. Dobro izmješati. Ako to niste uspjeli umijesiti u kompaktnu masu dodajte malo mlijeka, tek toliko da služi kao lijepilo i sve lijepo poveže, no nemojte da bude mljeckavo. Sada masu ostaviti u zdjeli cca pola sata nek se odmori. Nakon toga od mase iz zdjele napravite oblik koji želite, nešto poput duguljaste štruce. Umotajte je u medicinsku gazu i stavite u posoljenu kipuću vodu 20-25 minuta. Kad je izvadite, nek se malo odmori, pa je narežite na odreske cca centimetar debele. Kad se služe uvijek negdje okolo trebao bi biti džem od brusnica. Potrudite se ga imati jer to je jednostavno nevjerojatno.
(1 bijeli, makar nije uvjet, kruh od cca 70 dag, 1 jaje, sol po ukusu no treba paziti jer se kuha u slanoj vodi, papar po ukusu, cca pola svežnja peršina, 1 kiselo vrhnje, oko 1 dcl mlijeka eventualno)
emir buljina
- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>