kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 03.05.2007.

pile "Marengo"

pile "Marengo"
Šef Napoleonove kuhinje, Dunant, podrijetlom iz Švicarske, improvizirao je to glasovito jelo nakon bitke kod Marenga 14. lipnja 1800. Natjeravši Austrijance u bijeg, zatražio je prvi konzul nešto da pojede. Dunant je međutim, izgubio sva svoja kola sa zalihama. Razaslao je vojnike sa zapovjedi da nabave bilo što za jelo. Jedan je od njih donio pile, drugi rajčice, treći nekoliko jaja, a četvrti jaja. Od toga je onda nastalo Dunantovo "pile Marengo". Krasno.
Pile priredimo i razrežemo na osam dijelova pa ih dopola ispečemo na ulju, pospemo paprom i solju i izvadimo iz posude u kojoj su se pekli, stavimo na toplo. Na vrućem ulju prepržimo zdrobljen češnjak i sasjeckan luk, oprašimo ih brašnom, dodamo oguljene rajčice narezane na krupne komade, čvrsto izmješamo i prelijemo juhom i vinom. Dodamo lovor, klinčić, nekoliko zrna papra, zavremo, a zatim dodamo pileće meso i kuhamo dalje. Na kraju umak procijedimo kroz cijedilo, dodamo škrobno brašno koje smo hladnom vodom razmutili, posolimo i u umaku zagrijemo propirjane šampinjone na maslacu.
Jaja ispečemo na oko, a račje meso zagrijemo na malo maslaca.
Na unaprijed zagrijanom pladnju svrstavamo piletinu s umakom, kriške bijelog kruha pržene na maslacu ili same prepržene, jaja i račje meso.
(1 mlado pile, 4 žlice ulja, malo papra i soli, 1-2 češnja češnjaka, 2 glavice luka, žlica brašna, 2 rajčice, čaša bijelog vina, osmina litre juhe, 1 manji lovor, 1-2 klinčića, 4 zrna papra, 10 g škrobnog brašna, 2 žlice pirjanih šampinjona, 2 jaja, malo svinjske masti, bijeli kruh, 2 kuhana riječna raka ili 100 g nekog račjeg mesa iz konzerve)
- 21:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>