|
sogan dolma
Turci su inače specijalisti za punjenja kojekakvog povrća, luka, tikvica, paprika... Sve su to tzv. dolme. Ovo je orginalni turski (ja baš i nisam lud za turskom kuhinjom, ali neke stvari im se mora priznati!!!) recept punjenog luka koji da bi stvarno osjetili treba upotrijebiti bravetinu i pravi domaći kajmak. Može proći i janjetina, eksperimentiranja s teletinom nisu za odbaciti, pogotovo za one koji ne podnose baš najbolje miris ovčetine. Očistiti glavice crvenog luka, obariti ih vrelom vodom, nožem odsiječi vrh i izdubiti sredinu, ostavljajući vanjski sloj 1 cm debeo. Meso samljeti, dodati malo na ulju propirjanu rižu, sol, papar, peršin i mljevenu crvenu papriku, po želji i mrvu češnjaka. Dobro izmiješati i tom smjesom puniti glavice luka, pa punjene složiti u protvanj. Na vrućem ulju prepržiti brašno, kad zažuti dodati rajčicu, sir kajmak i podliti s malo tople vode ili juhe. Preliti preko punjenog luka i peći u pećnici na laganoj vatri 30-40 minuta. Posudu lagano protresati, a potkraj poprskati s malo octa ili limunovog soka tako da se luk ne raspadne. Neka se na stolu nađe pola litre kiselog mlijeka ili jogurta da svatko uzima po želji, ako želi, makar kajmak je već ispričao svoju priču. U principu ovo je toplo predjelo ili lagana večera uz čašu bijelog suhog vina, recimo mostarskog porijekla. Nek je vino jače! (8 velikih lijepih glavica crvenog luka, 50 dag ovčijeg mesa, 2.5 dag riže, 1 dcl ulja, 15 dag pravog kajmaka, 1 žlica brašna, 1 žlica pirea od rajčice, malo octa, žličica mljevene crvene paprike, sol, papar, peršin, eventualno 1-2 režnja češnjaka) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
