samoborski kotlet
Evo nečega što ćete naći u svim samoborskim restoranima, pa i šire i naravno nigdje neće valjati. Isključivo niko od "njih" ne drži kotlete u vinu 24 sata!!! Onda je to to! Dakle meso dan ranije posolimo, dodamo 2-3 režnja češnjaka i decilitar vina. Poklopiti i neka odstoji punih 24 sata. Nije na odmet s vremenom i malo ih preokrenuti. Jednu stranu kotleta premazati senfom, a drugu brašnom (naravno neka budu kotleti poslije paca malo ocijeđeni i prosušeni). Višak brašna otresti. Pržiti na ugrijanom ulju, prvo onu stranu s brašnom, na jakoj vatri nekoliko minuta, dok obje strane kotleta ne porumene. Smanjiti vatru, podlijevati juhom i pirjati dok meso ne omekša. Dodati ostatak vina, mljevenu crvenu papriku, malo senfa, zgnječeni pošteni režanj češnjaka. Posoliti i popapriti po želji. Dodati peršin i pirjati oko 5 minuta. Služi se najbolje sa žgancima od heljdina brašna, mogu i obični ili već nešto drugo i obavezno neka salata kao zelena, matovilac i sl. Vino crno. (1 kg svinjskih kotleta, ne premasnih, 1 dcl običnog ulja, 4 režnja češnjaka, 2 dcl govedske juhe, 2 dcl suhog bijelog vina, 1,5 žlica senfa, žlica oštrog brašna, žličica slatke mljevene crvene paprike, isjeckan peršin, sol, papar) žganci od heljdina brašna U vrelu vodu dodati heljdino brašno. Pustiti da se brašno zgusne u nepravilne grude. Kuhati pola sata, odliti višak vode, dodati masnoću, posoliti. Dobro promiješati dok žganci ne postanu kompaktni. Po želji začiniti lukom pirjanim na ulju ili čvarcima, ili jednim i drugim. (1,5 l vode, 25 dag heljdinog brašna, sol, 2 dcl ulja ili 2 žlice svinjske domaće masti) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)