kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 20.02.2007.

govedina "a la vild"

govedina "a la vild"
Govedina "poput divljači" je popularno jelo. Problem nije u samoj izradi jela. Ono više manje je isto kod svakog. Stvar je u tome da rijetko tko govedinu drži prije izrade u pacu, i to onom pacu koji je u principu isti kao i za srnetinu, medvjeda i sl. Tek kad meso odspava u tome, kad ga priredimo bit će ono što će nas podsijetiti na te divne momente kad imamo sreće i jedan komad dobre divljači nam se nalazi u hladnjaku.
Za marinadu izmiksati sve sastojke i staviti u nju meso najmanje jedan dan. Meso može biti i od boljeg dijela buta, makar najbolji je naravno biftek.
Pržimo slaninu sve dok ne izađe masnoća, Dodamo luk izrezan na listiće jedno 2 minute. Nek se preprži. Sada dodamo limun, kapare, češnjak, mrkvu, peršin, lovor, papar, borovice, sol, i eventualno kocku juhe. Nek se preprži 3 minute. Obrisano meso od marinade, dodamo i prepržimo ga također, gurajući povrće uz stijenku lonca. Sada položimo meso na povrće, zalijemo mješavinom vode i octa, poklopimo i lagano pirjamo 2 sata, možda i duže, ustvari dok se meso skoro ne zgotovi. Dodamo vino, pa još 5 minuta krčkamo.
Izvadimo meso, narežemo na deblje ploške, umak propasiramo, vratimo meso u umak, pa još dodamo senf, šećer i vrhnje. To ne treba krčkati duže od 1-2 minute. Umak bi vam trebao biti dovoljno gust, a ako baš nije zgusnite otopljenim brašnom ili Gustinom.
Njoki i teško crno vino!!!
(marinada: 1 dcl blage kvasine, 2,5 dcl crnog vina, 2,5 dcl ulja, 2 srednje glavice luka, 2 režnja češnjaka, 1,5 žličica soli, žličica papra, na vrh noža ružmarin, majčina dušica
za jelo: 1 kg dobre govedine, 10 dag slanine, 4 luka, 2 ploške limuna, žlica kapara, 2 režnja češnjaka, po 2-3 mrkve i korijena peršina izrezanih na kolutove, 1 lovor, 10 zrna papra, 5 zrna borovice, sol, 5 dcl vode + 1 dcl kvasine, 2-3 dcl crnog vina, 2 žličice senfa, žličica šećera, oko 1,5 dcl kiselog vrhnja)
- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>