kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 13.02.2007.

teleće brizle na pastiričin način

teleće brizle na pastiričin način
I evo nas kod brizli! Dovoljno sam već prije govorio o tom najfinijem i najperverznijem dijelu teleta, pa se ne bih puno zadržavao, već samo napomenuo da sam zadržao njemački izraz jer po tom izrazu su ljudi još uglavnom čuli o čemu se radi. Hrvatski, teleći pršnjak čisto sumnjam! Slučajno ako se nađete u Francuskoj i imate prilike probati ovu fantaziju samo da vam napomenem da se na francuskom ovo jelo zove "ris de veau a la bergerette".
Brizle oplahnemo hladnom vodom i blanširamo 7 minuta u kipućoj vodi; izvadimo ga iz vode i oderemo vanjsku kožicu. Brizle narežemo na ploške. Ulje pomiješamo s umakom od soje, worcesterskim umakom, solju i paprom, prelijemo ploške brizli pa ih mariniramo 2 sata. Šampinjone očistimo operemo i narežemo na ploške. Kozjak ogulimo i narežemo na kocke.
Ploške brizli oliti pršnjaka obrišemo i pržimo ih na maslacu 10 minuta na blagoj vatri. Polijemo ih viskijem (možete si misliti kad Francuzi upotrebljavaju za flambiranje burbon!!!), zapalimo i pustimo da izgori. Ploške brizli posolimo, popaprimo i stavimo na toplo. Rastopimo ostatak maslaca, na njemu staklasto ispržimo kocke kozjaka, dodamo šampinjone i pirjamo nekoliko minuta. U umak umiješamo vrhnje i juhu. Ploške brizli grijemo 2-3 minute u umaku. Lijepo bi bilo kad bi imali uz brizle poslužiti malo kuhanih šparoga na maslacu i kuhani krompir, ali to je već vaš izbor. Jedino što se tiče vina, nema razmišljanja; vrhunsko bijelo suho vino!
(500 g telećih brizli, 6 žlica ulja, 1 žličica umaka od soje, nekoliko kapljica worcesterskog umaka, po 1 prstovet soli i bijelog papra, 150 g šampinjona, 2 luka kozjaka, 6 žlica maslaca, 4 cl bourbon whiskyja, po 1 prstovet soli i bijelog papra, 2 žlice maslaca, 175 g slatkog vrhnja, 4 žlice juhe od telećeg mesa)
- 18:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>