kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 13.02.2007.

teleći mozak na starinski način

teleći mozak na starinski način
Vrlo stari recept, mislim da potiče iz Francuske, nešto slično viđeno i po Slavoniji!
Na ulju ili masti popržiti sitno nasjeckani luk, dodati mozak, očišćen, opran i sitno narezan i pržiti dok mozak ne bude gotov. To nije dugo! Dodati sol i papar, pa onda sitno isjeckan peršin.
Bjelanjke istući s mlijekom i kiselim vrhnjem, dodati mozgu i samo koju sekundu pržiti, pazeći da se bjelanjci ne stisnu. Sve istresti u namazanu (nauljenu) i zagrijanu keramičku, zemljanu ili vatrostalnu zdjelu, poravnati mozak, te pomoću ljuske od jajeta napraviti udubljenja u koje stavite po cijeli žumanjak. Zapeći u pećnici tek toliko da se žumanjci stisnu, nikako ne dulje. Poslužiti uz zelenu salatu, po želji parmezan i finije suho bijelo vino!
(žlica ulja ili masti, mala glavica luka, 2 teleća mozga, sol, bijeli papar, 3 žlice peršina, 4 bjelanjka, 4 žlice mlijeka, 4 žlice kiselog vrhnja, 4 žumanjka, po želji parmezan)
- 18:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>