teleći mozak na starinski način
Vrlo stari recept, mislim da potiče iz Francuske, nešto slično viđeno i po Slavoniji! Na ulju ili masti popržiti sitno nasjeckani luk, dodati mozak, očišćen, opran i sitno narezan i pržiti dok mozak ne bude gotov. To nije dugo! Dodati sol i papar, pa onda sitno isjeckan peršin. Bjelanjke istući s mlijekom i kiselim vrhnjem, dodati mozgu i samo koju sekundu pržiti, pazeći da se bjelanjci ne stisnu. Sve istresti u namazanu (nauljenu) i zagrijanu keramičku, zemljanu ili vatrostalnu zdjelu, poravnati mozak, te pomoću ljuske od jajeta napraviti udubljenja u koje stavite po cijeli žumanjak. Zapeći u pećnici tek toliko da se žumanjci stisnu, nikako ne dulje. Poslužiti uz zelenu salatu, po želji parmezan i finije suho bijelo vino! (žlica ulja ili masti, mala glavica luka, 2 teleća mozga, sol, bijeli papar, 3 žlice peršina, 4 bjelanjka, 4 žlice mlijeka, 4 žlice kiselog vrhnja, 4 žumanjka, po želji parmezan) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)