kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 07.02.2007.

teleći medaljoni s umakom od finih trava

teleći medaljoni s umakom od finih trava
Gospodin Vicko Karković nekadašnji šef kuhinje "Esplanade" nudi ovaj profinjeni umak rađen po svim pravilima moderne kuhinje, bez zaprške, ali sa začinskim biljem. Prirodan da prirodniji ne može biti. Uz to se nude "perverzni" varenci od celera i koječega, pa da vidimo i čujemo prigovore. Najfinije bijelo vino, međutim ne smeta i fini rose!
Za umak očistiti mrkvu, peršunov korijen i poriluk, te narezati na što tanje rezance ( tzv. julienne način!). Zagrijati maslac i ulje te popržiti povrće da samo povene. Zaliti vinom, pa kad ispari dodati kiselo vrhnje. Kad ponovo provri, dodati ovaj put slatko vrhnje. Primješati sve začinske biljke, posoliti, dodati sasvim malo svježeg samljevenog bijelog papra i šećera. Kuhati još par minuta, po potrebi dosoliti, pa zakiseliti limunovim sokom.
Same medaljone posolite, malo popaprite i potucite. Ispržite na maslacu i ulju, pa servirajte tako da ste na mali tanjurić stavili malo umaka bez povrća i na nj istresli varenac od celera (koji ću vam malo kasnije objasniti!). Na veliki tanjur metnuti ispržene medaljone i preliti ih umakom. Ukrasite povrćem i kolačićem (varencem) od povrća. Naime varenac se može raditi od svih vrsta povrća, a posebno koloristički efektni su od npr. mrkve, špinata i bijele repe.
(12 malih telećih medaljona teških po 6 dag /to je za 4 osobe!/, sol, papar, maslac i ulje za prženje,
za umak: 4 dag maslaca, 20 povrća i to podjednaku količinu peršunova korijena, mrkve i poriluka, 1 dcl bijelog vina, 2 dcl kiselog vrhnja, 1 dcl punomasnog slatkog vrhnja, po žličicu začinskih trava i to majčine dušice, metvice, nasjeckanog peršuna, kadulje, bosiljka, naribanog đumbira ili u prahu,malo šafrana radi boje, sol, bijeli papar, sasvim malo šećera i nekoliko kapi limunova soka)

varenac od celera
Prvo oguliti celer, narezati ga i skuhati u slanoj vodi s mlijekom. Dobro ocijediti da ne ostane nimalo vode i protisnuti. Dodati vrhnje, jaja, sol i svježe samljeveni bijeli papar. Kalupiće, a mogu i šalice ne baš premale za espresso kavu, dobro premazati iznutra maslacem. U pripremljene kalupiće uliti smjesu do tri četvrtine visine. Poslažite ih u lonac i između njih uliti vodu da bude do dvije trećine visine kalupića. Pristaviti na ploću štednjaka ili u pećnicu. Kuhati 20, minuta na srednjoj vatri. Ovo je jednobojni varenac, možete raditi i trobojne, prije napomenute, važno je to da se varenci mogu raditi, ponavljam, od bilo kojeg povrća!
(50 dag celerova korijena, 1 dcl kiselog vrhnja, pola dcl mlijeka, 2 jaja, maslac za kalupiće)
- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>