kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 07.02.2007.

teleći odrezak "Rossini"

teleći odrezak "Rossini"
Negdje je ostalo zapisano da nakon što je relativno rano prestao skladati Gioacchino Rossini (1792-1868) jedan od najvećih talijanskih skladatelja, a i kuhara je rekao: "Svi me pitaju zašto više ne skladam, a nitko ne pita zašto više ne kuham . A u tome sam bolji majstor."
Kako je maestro kuhao vidi se po mnogobrojnim receptima iza njega. "Tournedos Rossini", "Teleći odresci Rossini" itd. samo su najpoznatiji. Šteta, neke kuhare bi trebalo vječno držati na životu. A usput čovjek svira i božansku glazbu!
Pripremiti male teleće frikandoe (bijela pečenica iz buta) da ih uz rub omotate slaninom i svežete debljim koncem. U jednoj tavici zagrijte pola količine ulja i maslaca pa pržite odreske sa svake strane po pet minuta. Temperatura neka bude visoka.
Kad postane lijepo zlaćani, preliti Martellom i zapaliti, odnosno kako to Francuzi kažu flambirati. Kad se vatra ugasi, posoliti, popapriti, smanjiti temperaturu i pržiti još deset minuta (nakon prvih pet minuta odreske okrenite). Na drugoj tavici ispržite na preostalom ulju i maslacu kriške kruha kojima ste odrezali koricu.
Od gusje paštete oblikujte šest odrezaka, a preostalom namažite isprženi kruh. Složite na zagrijani pladanj. Na svaki komad kruha metnite po odrezak (kruh mora biti veličine frikandoa, to je valjda normalna stvar), a na nj plošku paštete. U masnoću od prženja odrezaka ulijte vino i miješajte na visokoj temperaturi da se otopi sloj što se uhvatio na dnu. Preliti preko jela i poslužiti uz najbolje bijelo suho koje možete nabaviti. Ovo jelo vjerojatno jede Bog na nebu!
( za 6 osoba: 6 malih telećih frikandoa (bijela pečenica iz buta), 6 tankih odrezaka dimljene slanine najbolje kvalitete, konzervu od 25 dag najfinije paštete od gusje jetre, čašicu Martella, 1 dcl vina "madera", 4 žlica ulja, 8 dag maslaca, sol, papar, 6 šnita finog bijelo kruha bez korice)
- 20:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>