kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 06.02.2007.

teleći odrezak "cordon bleu"

teleći odrezak "cordon bleu"
Taj odrezak sa sirom i šunkom, koji je ponekad isto toliko izbanaliziran kao i "obični naravni", toliko je glasovit da se nekoliko zemalja prepire za čast da su ga prve položile u tavu. Čak ga i u mom gradu prodaju ga pod "zagrebački odrezak" što bi valjda trebalo značiti da je s ovih prostora. Čisto sumnjam! Vjerojatno je svjetlo ugledao kao "švicarski odrezak sa sirom". A što se tiče imena možda ga je dobio na kakvom natječaju u kuharskom umijeću. "Cordon bleu" znači "plava traka" i to u smislu vrpce jednog odlikovanja. Nekada je takva vrpca spadala uz orden "vitezova Duha svetoga" kojim su odlikovani i drugi ljudi , a ne samo oni najhrabriji. Tako je francuski kralj Louis XV odlikovao tim ordenom kuharicu svoje ljubavnice, glasovite, perverzne i zloglasne grofice Dubarry. Žena nije voljela samo krevet, i klopa je bila bitna! Odonda nazivaju kuharicu uz bok šefa kuhinje, cordon bleu - ali isto tako nazivaju jelo koje je kuharu osobito uspjelo. "Plava vrpca " je osim toga bilo i međunarodno odlikovanje za najbrži parobrod koji saobraća preko Atlantika. Tek za informaciju.
Inače ovaj odrezak se radi od teletine i uz sve ostale potrepštine upotrebljavaju se što je moguće kvalitetnije bijele mrvice, po mogućnosti od sasušenih žemlji. Interesantno je da ako nemate baš "love" za teletinu, uzmite fine svinjske odreske, koje ste par sati namakali u mlijeku! A ako vam više paše, pohajte ih bez mrvica, na pariški način, kao pariški odrezak, odrezak koji nije punjen već pržene u ulju prethodno "natapkan" u brašnu i jaju. Za razliku od pariškog, bečki način pohanja zovemo kad upotrebljavamo i brašno i jaja i mrvice.
Pripremiti teleći odrezak, veći, kao što sam pisao o naravnom odresku, makar ako imate i manje odreske, nije problem jer ćete kad ih napunite probosti, odnosno spojiti štapićima za ražnjiće da se ne raspadnu. Glavno je da je odrezak tanak!
Malo istučene odreske popapriti i posoliti, pa ga isključivo po želji s nutarnje strane premažite tankim slojem ketchupa. To je zgodan trik makar uop~e nije obavezan. Plošku sira ovijemo ploškom šunke te stavite usred odreska (na mjestu gdje su bila povezana dva odreska), presavijte, rubove potucite, panirajte u brašnu, razmućenom jajetu (lijepo je dodati malo mlijeka) i mrvicama. Pržimo ih da ih stavimo u vruće, ali ne kipuće ulje, ulje je skoro do polovice visine odreska, na laganoj vatri, prvo jednu stranu, cca 25 minuta, a onda drugu stranu cca 20 minuta. U tome je tajna! Cca 45 minuta na laganoj vatri sa samo jednim okretanjem. Tako se pohaju i bečki i piletina i sve drugo!!! Na kraju moraju dobiti smeđasto zlatnu boju. Serviraju se s limunom, slanim krumpirom i zgodna je mrkvica, grašak ili nešto slično. Vino je bijelo, a neće smetati ako se na stolu nađe tartar sos ili neki slični na bazi majoneze.
Jednom probajte i predivne perverzije, mjenjaju}i nadjev: parmska {unka i svje`i listi}i `alfije, zatim recimo od sira ricotte, {pinata, vrhnja i pr`enih pinjola, jednom sam sreo i nadjev od vrp~ica pe~ene paprike s kru{nim mrvicama i usitnjenim li{}em bosiljka, također perverzija od mljevene teletine, gro`đica, sjeckanog kestena i svje`eg za~inskog bilja, itd. itd… Sve su to verzije “cordon bleu”, ba{ kao i fantasti~ni diplomatski odrezak kasnije naveden.
(jedan tanki teleći odrezak 16 dag ili dva manja /ali onda vam trebaju štapići za ražnjiće !!!/, 4 dag sira ementalera, gaude ili sličnog, ali obavezno kvalitetnog švicarskog sira, 3 dag kuhane kvalitetne šunke, a može i ne presuhog tanko rezanog pršuta što je jedna sasvim druga priča, isključivo po želji malo ketchupa /ali ne kad upotrebljavamo pršut!/,brašno, 1 jaje, mlijeka, sol, papar, 4 dag kvalitetnih bijelih mrvica, ulje, limun)
- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>