kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 04.02.2007.

bistra govedska juha s knedlama "Kohl" i krepka govedska juha "consome"

bistra govedska juha s knedlama "Kohl"
Meso i rasječene kosti oprati u hladnoj vodi i pristaviti također u hladnu vodu. Važno je da vode nema više od 3 prsta iznad mesa. Ne treba gurati 10 litara vode!!! Kad juha dobro prokuha obrati s nje pjenu. Dodati polovicu mrkve, koju smo narezali na rezance i popržili na malo ulja da bude zlatno žuta. Uz mrkvu dodati i luk koji smo narezali na polovicu, prorezali i popržili prorezanu plohu. Neka na jako laganoj vatri krčka 1 sat. Dodati ostatak mrkve u komadu, poriluk i to samo bijelo, kelj, korijen celera, korijen peršina, kolorabicu, koju rajčicu i neka pokrito kuha još sat dva dok meso ne omekša.Ako treba dodati vode, dodajte, ali ne pretjerujte. Juha mora biti jaka, a ne voda! Maknuti sa štednjaka, obavezno preliti s hladnom vodom i ostaviti desetak minuta prije cijeđenja. To je bistra govedska juha i služi se tako da se kuhano meso izreže na kriške, stavi u vruću zdjelu i prelije s malo juhe, doda nekoliko krumpira kuhanih u slanoj vodi i kompletno povrće iz juhe. Moždina se servira na prepečenom tostu sa ili bez maslaca, a prije svega procijeđena juha (ako je nećemo koristiti za izradu krepke!) sa tjesteninom, žličnjacima ili meni najdražim "Kohl jetrenim knedlama".
Kad smo već tu da vidimo i njih.
Žemlje narezati na tanke kriške, preliti vrućim mlijekom i ostaviti pola sata. Luk i peršin sitno nasjeckati. Maslac u tavi umjereno zagrijati. Luk kratko propirjati, a pred sam kraj staviti u tavu i polovicu peršina. Potom dodati jetricu, natopljene žemlje i još kratko propirjati. Začiniti solju, ja volim s dosta crnog papra i majoranom. Skinuti s vatre, dodati jaja i formirati veće žličnjake rukom. Oprez je pri tome da kad dodajemo jaja, smjesa ne smije biti prevruća. Sami žličnjaci se kuhaju u ključaloj juhi 20-tak minuta, a na samom kraju juha se pospe ostatkom peršina.
(1 kg govedine (potrbušina ili vratina), 1 kg govedskih kosti s moždinom, 4 mrkve, luk 10 dag, 10 dag svježih rajčica, 3 poriluka, malo kelja, veliki korijen celera, 2 korijena peršina, kolorabica, 0,5 dl ulja, 5 g papra u zrnu, 5 g soli,
za knedle: 4 žemlje, 1,25 dcl mlijeka, 1 manji luk, svežanj peršinova lista, 1 žlica maslaca, 25 dag sitno mljevenih junećih jetrica ili kombinacija s pilećim, 2 jaja, sol, mljeveni crni papar, majoran, 1 litra bistre govedske juhe)
krepka govedska juha "consome"
U pincipu ovo se radi za bolesnike i anđele. Jer osim što vam treba prvo tri sata za bistru
juhu, sada vam treba još dva za krepku. Ali može se zalediti i kada vam treba snage šalica vrućeg bujona ili Colberta sigurno će vam je vratiti. Krenimo!
Pristavite meso u bistru govedsku juhu. Očistite i narežite na listiće korjenasto povrće te sa začinima metnite u juhu. Oljušteni luk prorežite napola, prorezanu plohu propržite na ulju te također stavite u juhu. Istucite ne prečvrst snijeg od bjelanjaka i primiješajte ga u juhu s očišćenom rajčicom i konjakom. Prokuhajte na visokoj temperaturi, povremeno promiješajte da ne zagori. Kad jako provri, smanjite temperaturu i kuhajte dva sata na niskoj temperaturi. Maknite sa štednjaka i ostavite neko vrijeme, pa tad procijedite kroz gustu cjediljku. Oberite masnoću. Ova se juha pije iz šalice, lijepe šalice, vruća ili hladna, s prilogom ili bez.
Prilog može slani štapići sa sirom, ali bit će najbolje ono što sam rekao; slani biskvit sa šunkom. Pjenasto umutiti žumanjke sa solju i peršinom. Sitno nasjeckajte šunku i dodajte smjesi. Na kraju pomalo i oprezno primiješajte brašno. Ulijte tijesto u namašten i pobrašnjen lim tako velik da tijesto bude u sloju debelome 1 cm. Pecite na niskoj temperaturi. Ispečen i malo ohlađen biskvit narežite na kockice ili rombove, a možete kalupićem izrezati oblike, možda i u obliku srca ako vam padne na maštu...
(3 litre bistre govedske juhe, 70 dag govedine od vrata, ovaj put samljevene, 20 dag povrća za juhu iliti dobar grincajg, 10 dag luka, 10 dag rajčice, 2 g papra u zrnu, 5 bjelanjaka, 0,5 dl Martella
za biskvit: 5 jaja, 10 dag brašna, 2 g soli, 10 dag kuhane šunke, pola svežnja peršina)
- 00:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>