kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 04.02.2007.

Pa, evo je - riblja juha "Bouillabaisse marseillaise"

riblja juha "Bouillabaisse marseillaise"
Bouillabaisse je ustvari spoj dviju francuskih riječi: bouillir što će reći kuhati i abaisser što znači reducirati, pa bi to zajedno preveli kao pokuhati. Poanta je u tome kao što je maloprije napomenuto da nije fora u velikoj i skupoj ribi nego više u raznolikosti sitneži.
Jedan od najjačih gastronoma Jacques Medecin kaže da se marseljska riblja juha priprema kao bistra i da joj se dodaju cijeli komadi ribe i to sredozemne jer imaju i atlantsku. U kombinaciji su morska lastavica, oslić, pauk, ugor, grdobina, mrkulja ili bakalar, skuša , kolja, list i tovar, ali ne kantari. Ovu juhu radite od što je više moguće raznih vrsta riba i nikad manje nego za 6-8 osoba što će podrazumijevat kilo ribe. Dakle ribe operemo i odrežemo repove, glave i peraje, obrišemo ih, pokapamo limunovim sokom i ostavimo pokrivene 20 minuta. Odrezane dijelove kuhamo u 1,25 l vode i žličici soli negdje oko 15 minuta u otkrivenu loncu. Školjke očetkamo pod tekućom vodom i odrežemo im niti. Riblju juhu procijedimo i ponovno zakuhamo. U njoj za 10-tak minuta skuhamo školjke, izvadimo ih iz uvarka i pustimo da se ohlade. Uvarak još jednom procijedimo i sačuvamo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Mrkvu ostružemo i narežemo na ploške. Poriluku odrežemo tamnozelene listove, žućkasti dio operemo i s celerom narežemo na ploške. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na osam dijelova. Češnjak ogulimo i zgnječimo. Krumpir narežemo na ploške. Ulje ugrijemo u veliku loncu. Na njemu miješajući popržimo kocke luka, češnjak i ploškice mrkve, poriluka i celera. Svežemo lovor, majčinu dušicu, zelenje komorača, peršin i narančinu koricu pa isto tako s ploškama krumpira stavimo u lonac. Nalijemo riblji uvarak. Ribe položimo u uvarak i skuhamo ih za 15-20 minuta u otvorenu loncu na blagoj vatri. U juhu stavimo rajčice, šafran i papar. Nakon 10 minuta u juhi ugrijemo škampe. Školjke u ljušturama dodamo u juhu. U principu to bi bilo to. Češnjak ogulimo, zgnječimo i pomiješamo s maslinovim uljem. Time namažemo kriške kruha s obiju strana i popržimo ih. Ribe i krumpir izvadimo iz juhe i stavimo u zdjelu. Bijeli kruh održimo toplim u pokrivenoj košarici za kruh. Juhu poslužimo u jušniku. Svatko se sam poslužuje ribom, rastvori je i izvadi kosti pa si je stavi očišćenu s krumpirom u svoj tanjur.
Sve u svemu zvuči malo komplicirano, ali je jelo vrhunsko i slobodno se poslužuje kao zasebno blagdanima.
(l kg već prije nabrojene sredozemne ribe, 2 žlice limunova soka, 1 žličica soli, 500g dagnji, 1 glavica luka, 1 mrkva, 1 poriluk, 1/4 stapke grmolikog celera, 3 rajčice, 4 režnja češnjaka, 2 krumpira, pola šalice ulja, 1 lovor list, 1 grančica majčine dušice, 1 peteljka komoračeva zelenja, 2 grančice peršina, 1 komadić narančine korice, 1 prstovet šafrana, 1 navršak noža bijelog papra, 12 duboko zamrznutih škampa, 1 režanj češnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, 8 malih kriški bijelog "francuz" kruha)
- 00:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>