fuži s tartufima
Što se tiče mojih dragih Istrijana, koji znaju jako dobro što je "dobra spiza", imali su Božju ili Vražju sreću da imaju toliko tartufa u svojoj Istri. Da ne ulazim sada u rasprave što sve Francuzi izvode od njih, ja bih se zadržao opet na jednom kako bi to rekli seljačkom jelu, odnosno predjelu, koje bi nazvao prvom damom u svojoj domeni. Što se tiče nacionalne tjestenine "fuža", koje ćemo trebati i kasnije, u principu nema puno mudrosti. Sjetimo li se prijašnjih krpica, uglavnom sve je isto, samo što Istrijani stavljaju manje jaja. Dakle u 400 g prosijanog brašna dodaju 2 jaja, 20 g soli i toliko vode da umijese glatko tijesto. Podijele tijesto na nekoliko dijelova, pa dalje mijese svaki komad posebno. Razvaljaju što tanje pa izrezuju kvadratiće 4x4 cm. Kvadratićima svinuti dva suprotna ugla prema sredini i pritisnuti da se zalijepe. Kuhati oko 10 minuta u vreloj slanoj vodi, ocijediti i preliti s 2 žlice ulja. A sada krenimo u raj. Na rastopljenom maslacu, sasvim malo popržimo naribane tartufe, pršut na kockice. Dolijemo jušni temeljac, sol, papar i fino kosani peršin. Neka malo proključa, dodati kuhane fuže, promiješati i posipati s ovčjim ribanim sirom. Ako već anđele zovete na ovo jelo, ponudite i jedan fini suhi pjenušac, ili najbolje suho lagano bijelo vino. (120 g maslaca, 100 g tartufa, 100 g pršuta, 1 dcl temeljca, 10 g soli, 4 g papra, 20 g peršina, 120 g ovčjeg sira, fuže) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)