kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 01.02.2007.

pastitsio

pastitsio
Ako niste znali i drugi ljudi na ovoj planeti rade tjesteninu. Recimo Grci. U Grčkoj mi ne bi palo na pamet da naručim tjesteninu. Što se njihove kuhinje tiče, za mene je ona; daj mi maslina, sira i crnog vina, zasviraj sirtaki i pusti me na miru. Ali pastitsio je nešto drugo! Doduše ima jedan mali problem. Prije vam je trebao sir pecorino, a ovaj put radi se o specifičnom grčkom siru kefalotiri. Međutim može zamjena sir groajer, ali nijedan drugi!!!
Prvo skuhati makarone "al dente". U velikom loncu otopiti žlicu maslaca pa makarone uvaljati u njega. Zagrijane maknite ih s vatre pa dodajte bjelanjak istučen u čvrsti snijeg, i naribani sir kefalotiri ili groajer.
Posebno na žlici maslaca svjetlo žuto propržiti luk, dodati mljevenu govedinu, soli, mljevenog bijelog papra, cimeta, pa pržiti miješajući dok ne promijeni boju. Dodati oguljenu i protisnutu rajčicu, juhu, poklopiti i na laganoj vatri dinstati poklopljeno 15 minuta. Dodati peršin, bijelo vino promiješati i maknuti s vatre.
U kalup staviti pola makarona, zaliti mesnom smjesom i prekriti ostatkom makarona.
Brašno razmutiti u malo hladne vode i dodati mlijeku koje smo prethodno stavili na vatru, pa ga lagano kuhajte nekoliko minuta uz miješanje. Dodati sol, naribani sir kefalotiri ili groajer, pa taj umak preliti preko makarona u kalupu. Sve posuti s mrvicama i obložiti s maslacom u listićima. Pastitsio peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, na srednoj prećki cca 40 minuta. Služi se uz svježu mješanu salatu i uz teža crna smolasta vina. Ako imate nekoga u Grčkoj uz kefalotiri neka vam donese i crno vino kokki.
(25 dag makarona ili rigatona, žlica maslaca, bjelanjak, 2 žlice naribanog sira kefalotiri ili groajera, žlica maslaca, 1 luk, 500 g mljevene govedine, naravno finije kvalitete, žličica soli, po navrh noža bijelog papra i cimeta, 4 rajčice, 1,25 dcl jušnog temeljca, 2 žlice peršina, 1,25 dcl bijelog suhog vina, 2 žlice brašna, 3,75 dcl mlijeka, žličica soli, 4 žlice sira kefalotiri ili groajera, 4 žlice mrvica, 2 žlice maslaca u listićima za oblaganje)
- 20:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>