pastitsio
Ako niste znali i drugi ljudi na ovoj planeti rade tjesteninu. Recimo Grci. U Grčkoj mi ne bi palo na pamet da naručim tjesteninu. Što se njihove kuhinje tiče, za mene je ona; daj mi maslina, sira i crnog vina, zasviraj sirtaki i pusti me na miru. Ali pastitsio je nešto drugo! Doduše ima jedan mali problem. Prije vam je trebao sir pecorino, a ovaj put radi se o specifičnom grčkom siru kefalotiri. Međutim može zamjena sir groajer, ali nijedan drugi!!! Prvo skuhati makarone "al dente". U velikom loncu otopiti žlicu maslaca pa makarone uvaljati u njega. Zagrijane maknite ih s vatre pa dodajte bjelanjak istučen u čvrsti snijeg, i naribani sir kefalotiri ili groajer. Posebno na žlici maslaca svjetlo žuto propržiti luk, dodati mljevenu govedinu, soli, mljevenog bijelog papra, cimeta, pa pržiti miješajući dok ne promijeni boju. Dodati oguljenu i protisnutu rajčicu, juhu, poklopiti i na laganoj vatri dinstati poklopljeno 15 minuta. Dodati peršin, bijelo vino promiješati i maknuti s vatre. U kalup staviti pola makarona, zaliti mesnom smjesom i prekriti ostatkom makarona. Brašno razmutiti u malo hladne vode i dodati mlijeku koje smo prethodno stavili na vatru, pa ga lagano kuhajte nekoliko minuta uz miješanje. Dodati sol, naribani sir kefalotiri ili groajer, pa taj umak preliti preko makarona u kalupu. Sve posuti s mrvicama i obložiti s maslacom u listićima. Pastitsio peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, na srednoj prećki cca 40 minuta. Služi se uz svježu mješanu salatu i uz teža crna smolasta vina. Ako imate nekoga u Grčkoj uz kefalotiri neka vam donese i crno vino kokki. (25 dag makarona ili rigatona, žlica maslaca, bjelanjak, 2 žlice naribanog sira kefalotiri ili groajera, žlica maslaca, 1 luk, 500 g mljevene govedine, naravno finije kvalitete, žličica soli, po navrh noža bijelog papra i cimeta, 4 rajčice, 1,25 dcl jušnog temeljca, 2 žlice peršina, 1,25 dcl bijelog suhog vina, 2 žlice brašna, 3,75 dcl mlijeka, žličica soli, 4 žlice sira kefalotiri ili groajera, 4 žlice mrvica, 2 žlice maslaca u listićima za oblaganje) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)