Špageti bolonjez Na srednje jakoj vatri zagrijati maslinovo ulje, dodati iskosani luk i pržiti dok ne omekša cca 4-5 minuta. Dodati govedinu i pržiti 6-7 minuta dok meso ne izgubi svoju prirodnu boju. Dodati fino narezanu mrkvu i iskosanu stabljiku celera na 2 minute. Zaliti vinom pa kuhati par minuta dok vino ne ispari. Sada dodati mlijeko i muškatni oraščić, malo smanjiti vatru pa kuhati 3-4 minute dok mlijeko ne ispari. Maknuti s vatre. U novi lonac staviti pelate koje ste protisnuli kroz cjedilo da bi izvadili sjemenke, dodati juhu, koncetrat rajčice, sol, suhi bosiljak, suhi timijan, papar i lovor. Dodati meso, vratiti na vatru i grijati do ključanja, pa smanjiti na slabu vatru i kuhati nepokriveno uz miješanje cca l-l,5 sat. Kad je gotovo izvaditi lovor. Poslužuje se na špagetima uz parmezan. Što se tiče kuhanja ne samo špageta nego i sve ostale tjestenine postoji zlatno pravilo ako želimo da ona bude ono što Talijani zovu "al dente", odnosno da nije onako bljutava kao po lošim menzama, a i većini naših kuća, nego da se istinski osjeća pod zubima. Dakle pravilo kaže da se za 100 g tjestenine, uzima 1 litra vode koja se nepokriveno pusti da zaključa, a onda se ubacuje žličica soli. O poštivanju vremena kuhanja, zapisanog na pakungu, mislim da je glupo i napominjati. Skuhana tjestenina se može, a i ne mora ispirati ako je bolje kvalitete. Talijani su me naučili da uvijek u već skuhanu tjesteninu možete dodati komadić maslaca ili koju kap finog maslinovog ulja. Osim ukusa to će vam također i spriječiti lijepljenje tjestenine. Vino uz bolonjez je kako smo to već prije napomenuli suhi i lagani opol ili ružica. (3o ml maslinovog ulja, srednji luk, 450 g najfinije nemasne govedine od buta, pola srednje male mrkve, pola stabljike celera, 250 ml suhog bijelog vina, 125 ml mlijeka, pola ml muškatnog oraha, konzerva od 415 g rajčica-pelata, 250 ml govedske juhe, 3 žlice koncentrata rajčice, mala žlica /5 ml/ soli, mala žlica bosiljka, pola male žlice timijana, pola ml papra, veći list lovora, 450 g špageta, 85 g parmezana) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)