kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 31.01.2007.

Pogledajte što su pravi bolonjez!


Špageti bolonjez
Na srednje jakoj vatri zagrijati maslinovo ulje, dodati iskosani luk i pržiti dok ne omekša cca 4-5 minuta. Dodati govedinu i pržiti 6-7 minuta dok meso ne izgubi svoju prirodnu boju. Dodati fino narezanu mrkvu i iskosanu stabljiku celera na 2 minute. Zaliti vinom pa kuhati par minuta dok vino ne ispari. Sada dodati mlijeko i muškatni oraščić, malo smanjiti vatru pa kuhati 3-4 minute dok mlijeko ne ispari. Maknuti s vatre.
U novi lonac staviti pelate koje ste protisnuli kroz cjedilo da bi izvadili sjemenke, dodati juhu, koncetrat rajčice, sol, suhi bosiljak, suhi timijan, papar i lovor. Dodati meso, vratiti na vatru i grijati do ključanja, pa smanjiti na slabu vatru i kuhati nepokriveno uz miješanje cca l-l,5 sat. Kad je gotovo izvaditi lovor. Poslužuje se na špagetima uz parmezan.
Što se tiče kuhanja ne samo špageta nego i sve ostale tjestenine postoji zlatno pravilo ako želimo da ona bude ono što Talijani zovu "al dente", odnosno da nije onako bljutava kao po lošim menzama, a i većini naših kuća, nego da se istinski osjeća pod zubima. Dakle pravilo kaže da se za 100 g tjestenine, uzima 1 litra vode koja se nepokriveno pusti da zaključa, a onda se ubacuje žličica soli. O poštivanju vremena kuhanja, zapisanog na pakungu, mislim da je glupo i napominjati. Skuhana tjestenina se može, a i ne mora ispirati ako je bolje kvalitete. Talijani su me naučili da uvijek u već skuhanu tjesteninu možete dodati komadić maslaca ili koju kap finog maslinovog ulja. Osim ukusa to će vam također i spriječiti lijepljenje tjestenine.
Vino uz bolonjez je kako smo to već prije napomenuli suhi i lagani opol ili ružica.
(3o ml maslinovog ulja, srednji luk, 450 g najfinije nemasne govedine od buta, pola srednje male mrkve, pola stabljike celera, 250 ml suhog bijelog vina, 125 ml mlijeka, pola ml muškatnog oraha, konzerva od 415 g rajčica-pelata, 250 ml govedske juhe, 3 žlice koncentrata rajčice, mala žlica /5 ml/ soli, mala žlica bosiljka, pola male žlice timijana, pola ml papra, veći list lovora, 450 g špageta, 85 g parmezana)
- 22:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>