|
Malo pomalo došli smo u treću rubriku, tjestenine. Pošto one zauzimaju posebno mjesto gastronomije, već je za raspravu kod njih da li su one stvarno nešto kao topla predjela, ili ih nudimo kao zasebna jela, lagane večere i sl.Što se mene tiče svaka "pašta" za mene je u svakom slučaju dovoljna kao poseban obrok. Eventualno malo salate, čaša dobrog vina i to je sve. Makar mora se priznati Ritina šalša s tjesteninom, koja se u njenoj kući obavezno servira umjesto juhe 365 u godini nikada ne dosadi i fantastično otvara apetit.U nastavku opisivanja umaci su slagani s onim vrstama tjestenina koje ja smatram da najviše pašu, što ne znači da vi ne možete upotrijebiti i neku drugu vrstu. Još jedna važna stvar. Slaganje vina s tjesteninom ide po logici poznatog gastronoma Luigi Veronellia, koji kaže da umak određuje vrstu vina. Tako da u suštini umak od povrća vapi za bijelim vinom ili ružicom, umak od ribe traži bijela i harmonična suha vina, umak od mesa suhi i lagani opoli ili ružice, a umak od divljači naravno suha crna i robustna vina.
Pa krenimo za početak u svijet špageta i počnimo s onim što su divljaci toliko izbanalizirali, da vam neće pasti na pamet da to naručite u boljem restoranu, a zapravo se radi o toliko profinjenom umaku da kad ga jednom probate sa puno više respekta ćete ga gledati ostatak života. Recept je originalan i dobiven prije desetak godina od jedne stare bake kod koje sam imao sreće tada provesti neko vrijeme u Bologni... |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
