kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 31.01.2007.

zagorski štrukli "Esplanade"

zagorski štrukli "Esplanade"
Ispričati priču o štruklama, odnosno o dobrim štruklama i nije baš tako lako, makar će vam mnogi reći pa to su samo štrukli. Ti "samo štrukli" možda su jedno od par jela koje eventualno možemo proturiti u toj nadasve slavnoj Hrvatskoj kuharici na koju se svi kunu, a koja veze nema, jer prisvajanje tuđih jela nikuda ne vodi, a najmanje istini i originalnosti. Bilo kako bilo, hvala bogu što izmisli Zagorce, a njima hvala što izmisle ovo divno predjelo, koje ponekad u kombinaciji s šećerom i prezlima nude i kao slatki desert. Kad se sjetim svih tih svadbi, i kojekakvih zabava gdje su se nudile štrukle na meniu, mogu vam reći da su od većine njih još i one zaleđene od Leda bile najbolje. Ipak bez premca su one hotela "Esplanade". Još jedna stvar prije nego što pređemo na samu izvedbu. Uz štrukle ćemo ponuditi srednje jaka suha bijela vina, a može i ružice!
Izmiješati čvrsto tijesto od brašna, jednog jaja, žlice ulja i nešto malo slane vode. Miješajte dok se ne pojave mjehurići, a onda oblikujte loptu kojoj površinu premažite uljem da se ne zasuši kad je pokrijete toplim ubrusom. Neka pokriveno stoji 10-15 minuta, dok vi radite nadjev.
Sir izmiješajte s ostalim jajima, solju i 10 dag rastopljenog maslaca. Miješati sve dok masa ne postane glatka. Odstajalo tijesto razvući na pobrašnjelom stolu, tanko do debljine svilenog papira. Krenite ga postepeno mazati nadjevom, ravnomjerno ga raspoređujući po tijestu. Poprskati sve s 10 dag rastopljenog maslaca, a onda pažljivo zarolati. Štrukli se sijeku najbolje rubom tanjura. Trebalo bi ih ispasti dvadeset. Prvo ih treba skuhati u vreloj slanoj vodi oko 10 minuta. Onda ih stavimo u posudu za pećnicu, prethodno premazanu uljem, pospemo ostatak maslaca i dobro zalijemo vrhnjem. Što se tiče vrhnja, ja najviše volim kombinaciju kiselog i slatkog. Peći u pećnici na 180-200 C cca 20-30 minuta, odnosno do zlatno žute boje. Pošto su one izuzetno zasitne normativ za osobu su dva, a ponekad čak i jedna štrukla.
(40 dag obavezno prosijanog brašna, 1,2 kg svježeg kravljeg sira, 25 dag rastopljenog maslaca, 5 jaja, 1 litra kombinacije kiselog i slatkog vrhnja, ili samo kiselog ili samo slatkog vrhnja, 0,2 dag soli, ulje)
- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>