kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 31.01.2007.

ratatouille

ratatouille
Vratimo se našim Francuzima, točnije provansalskoj kuhinji i nečemu što bi u prevodu moglo biti "mješana žderača". U samom jelu jasno se razabiru utjecaji Španjolaca i Talijana. Kako nekoga ne bi zvali na mješanu žderaču, finije ćemo gostima objasniti da je to "ragu od povrća" ili pak "lonac s plavim patlidžanom". Bolje zvuči.
U to jelo treba svakako staviti plave patlidžane i rajčice. S ostalima sastojcima možemo postupiti malo velikodušnije. Nemamo li zelenih paprika, ne smeta ništa - ratatouille se vjerojatno u okolini Nizze priređivao davno prije nego što je Amerika otkrivena. Nije prijeko potrebno niti imati tikvice zucchinije (kurgete) - dovoljan je zeleni krastavac, a umjesto zuccinija možemo uzeti komadić bundeve. Najvažniji začin je češnjak. Umjesto njega ili osim njega možemo uzeti također mažuran, majčinu dušicu, bosiljak ...
Ovo izvrsno jelo može se služiti i kao toplo i kao hladno predjelo, dok dobri poznavaoci ovog jela kažu da je ratatouille najbolji drugi dan!
Patlidžane oguliti, oprati i narezati na kockice, paprike narezati na rezance, tikvice oprati i krupno narezati. Luk i češnjak sitno iskosati i staklasto popržiti na ulju u loncu. Dodati povrće, začine (dolje su svi za~ini navedeni), polovicu bosiljka, a sa vlascem pričekamo do kraja. Nakon petnaestak minuta dodamo oguljene rajčice, pa pirjamo još 5-10 minuta. Na samom kraju dodamo ostatak bosiljka i umiješamo cijelu količinu vlasca. Tokom kuhanja solili smo po potrebi. I to je to.
Međutim u nekim restoranima u okolici Nizze ratatouille se služi u namašćenoj vatrostalnoj posudi zapečen u pećnici, posut parmezanom i krpicama maslaca dok se ne uhvati zlatno smeđa korica. Da li }ete ga nakon pirjanja `eljeti zape~i to je stvar izbora! Također ako baš hoćete pred kraj kuhanja ratatouilla možete umiješati skuhane makarone, pa sve to zajedno poslužiti kao laganu večeru. I to nije loše, makar to više neme veze s pravim ratatouillom. Služiti s bijelim kruhom i bijelim vinom.
(po 30 dag patlidžana, tikvica, zelenih paprika, rajčice, 2 velike glavice luka, 2 režnja češnjaka, 4 žlice maslinova ulja, 2 žličice koncetrata juhe od povrća ili Vegete, 2 žličice mljevene crvene paprike, navrh noža kajenskog papra ili nekog drugog, žličica mješavine provansalskih trava ili nekih naših začinskih trava s placa, kao što su lišće peršina, celera i sl., žlica sitno nasjeckanog bosiljka, 2 žlice vlasca)
- 21:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>