kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 31.01.2007.

milanski rižot

milanski rižot
Ovaj predivni lagani rižoto u orginalu nazvan "risoto milanese" nekima od vas će možda pokazati put do toga da rižota nisu uobičajeno samo s mesom ili povrćem, već da je dovoljno malo maslaca i parmezana i dobiva se nešto što je stvarno predivna predigra bilo kakvom slijedećem jelu.U težoj tavi promjera 25 cm zagrijati maslac, pa kad se slegne pjena dodati iskosani luk i pržiti dok ne omekša cca 5 minuta. Dodati rižu i pržiti je miješajući oko 2 minute. Zaliti vinom, posoliti i popapriti. Kuhati nepokriveno, na ne prejakoj vatri dok vino ne ispari, cca 4 minuta. Dodati 125 ml kokošje juhe (može i kocka), kuhati i mješati na srednje slaboj vatri dok juha nije apsorbirana. Nastaviti dalje na isti način, a kad smo potrošili pola litre juhe, može se po želji dodati i malo otopljenog šafrana u juhi, ali nije obavezno. Uz miješanje nastaviti postepeno dodavanje juhe dok riža ne omekša, ali ostane čvrsta, a mješavina dobije laganu kremast gustoću. Predviđeno je cca litra juhe ali to zavisi od kvalitete riže i može varirati gore i dolje. Kompletno vrijeme kuhanja bi trebalo biti negdje oko 20 minuta. Maknemo rižu s vatre, umiješamo maslac i parmezan i apsolutno odmah serviramo. Vino lagano suho bijelo.
(90 ml maslaca, glavica luka, 375 ml riže, 125 ml bijelog suhog vina, sol, prstohvat papra, 1 litra kokošje juhe, po želji malo smrvljenog šafrana, žlica maslaca, 60 ml parmezana)
- 21:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>