kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 30.01.2007.

PUŽEVI

puževi s bijelim vinom
Maslac, češnjak, luk, peršin, burgundac, sol i limun pjenasto izmješati. U svaku kučicu staviti meso jednog puža, malo začinjenog maslaca, i posuti s malo prezla. Neka sve bude dobro utisnuto. Staviti puževe u plitku vatrostalnu posudu s otvorom prema gore. Peći na 175-190 C negdje oko 5-7 minuta. Poslužuje se s bijelim kruhom tipa "talijan" koji je umoćen u rastopljeni maslac. Uz sve puževe se služe vrhunska, laganija bijela vina, a u ovom slučaju koristit ćemo se jednim zlatnim pravilom kuhanja. Kojim vinom kuhaš, to vino za stolom i služiš. Ovaj put bio je to bijeli burgundac.
(12 dag maslaca sobne temperature, 2 režnja češnjaka usitnjena, žlica ribanog luka, žlica peršina, 3 žlice bijelog burgundca, vrh noža soli, žličica limunovog soka, 2 konzerve puževa zajedno s kučicama, malo mrvica)

Stari dobri Francuzi inače najveći svjetski majstori puževa ne bi bili oni da ih ne serviraju s cognacom.
puževi s cognacom
Također ćemo raditi začinjeni maslac koji se ovaj put stavlja prvo u kućicu, pa meso jednog puža, pa na kraju opet maslac. Dobro utisnuto peće se na istoj temperaturi kao i puževi s vinom, ali ovaj put 7-10 minuta.
(12 dag maslaca,3 žlice peršina, 1 mladi luk sitno narezan, režanj češnjaka, na vrh noža soli i papra, koji nije obavezan, 2 žlice Martella,2 konzerve puževa s kučicama)

Provancale, jedna od najjačih francuskih pokrajina, što se tiče kuhinje nudi nam
puževi provançale
Ocijeđene puževe samo pokriti bijelim vinom i kuhati 5-10 minuta. Ocijediti ih i pržiti na maslacu 2 minute. U međuvremenu zagrijati 3 žlice maslaca, dodati oguljenu i isjeckanu rajčicu, sol i papr, pa lagano pirjati 10 minuta. Dodati češnjak, sitno izrezan mladi luk i pirjati još 3 minute. Služe se tako da se tost lagano zagrijan, prelije umakom, stavi dio puževa, pa onda opet umak.
(2 konzerve puževa, 24 komada, bijeli burgundac ili neko drugo bijelo suho vino,2 žlice maslaca, 3 žlice maslaca, 4 veće zrele rajčice, sol , papar, 3 žličice isjeckanog češnjaka, 4 žlice mladog ili starijeg luka, 4-6 kriški tosta)

Jedan od najiskoristijivih umaka u francuskoj kuhinji je svakako bešamel umak.
puževi u bešamelu
Otopiti maslac, dodati brašno,pržiti cca 1 minutu. Uz neprestano miješanje mutilicom dodati mlijeko pa uz stalno miješanje kuhati još 2 minute. Dodati sol, bijeli papar, muškatni orašćić, pa u ovaj bešamel još dodati peršin i žumanjke. Dobro sve promiješati i samo malo zagrijati. Skinuti s vatre, dodati vino. Vatrostalnu posudu namazati maslacem, dodati ocijeđene puževe, preliti umakom i posuti parmezanom. Pećnica na 225 C cca 5-10 minuta. Obavezan prilog zelena salata.
(3 žlice maslaca, 3 ravne žlice brašna, 3,5dcl mlijeka, sol, bijeli papar, 1/4 žličice muškatnog oraščića, žličica peršina, 1-2 žumanjka, 4 žlice bijelog suhog vina, maslac, 24 konzervirana puža,vrećica parmezana)
I za kraj što se tiče puževa, jedna simfonija prirode


puževi u klobucima šampinjona
Opet ćemo kao prvo raditi začinjeni maslac od maslaca, vina, češnjaka, peršina, limunovog soka, soli i papra. U svaki klobuk šampinjona staviti jednog ocijeđenog puža i odozgo dobro pokriti začinjenim maslacem. Peće se na 190-200 C negdje oko 6-8 minuta, da bi dobili dobro zagrijane puževe i otopljeni maslac.
(12 dag maslaca, 4 žlice bijelog vina, 2 sitno isjeckana režnja češnjaka, 2 žlice peršina, žličica limunovog soka, sol, papar, 24 srednja klobuka šampinjona, 24 puža iz konzerve)
Još nešto na samom kraju naše male priče u puževima. Na Zapadu se mogu kupiti posebne posude za pećnicu u kojoj se peku puževi. Kod nas je to špansko selo, ko što su i sami puževi. Krenete li ipak u ovu sonatu predivnih okusa puževe možete ispeći u vatrostalnoj posudi sa 1 cm debelim slojem soli. Puževi se slažu otvorima okrenutim prema gore i praktički su gotovi kad nam se začinski maslac zapjeni u pećnici. Uz puževe se isključivo služi bijeli kruh.

- 00:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>