Don Blog

03.07.2009., petak


ZNAČENJE TOMINE NEVJERE
Uz blagdan Svetoga Tome apostola

Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus... (v. Evanđelje po Ivanu 20,24-29). Zar držite da se slučajno dogodilo što je taj odabrani učenik tada bio odsutan, i što je kasnije došavši čuo, čuvši posumnjao, sumnjajući dotaknuo, dotičući povjerovao?

Nije se to slučajno dogodilo, nego po božanskom određenju. Tako je naime višnja blagost na čudesan način dala da taj učenik sumnjalac, dotičući u svog Učitelja rane na tijelu, izliječi u nama rane nevjernosti.

Jer više nam je za vjeru koristila Tomina nevjera nego vjera učenika koji su povjerovali. Dok njega naime doticanje privodi vjeri, naš se duh, odbacujući svake sumnje, u vjeri učvršćuje. Tako je taj učenik što sumnja i dotiče postao svjedok istinitosti uskrsnuća. Dotaknuo je i uzviknuo: "Gospodin moj i Bog moj!"...

Ono što slijedi jako nas raduje: "Blaženi koji nisu vidjeli a povjerovali su." Ta se misao posebice odnosi na nas koji u duhu zadržavamo onoga koga ne vidjesmo u tijelu. Na nas se to odnosi, i to ako svoju vjeru pratimo djelima.

Onaj naime istinski vjeruje koji djelom izvršuje ono što vjeruje. Protiv onih koji od vjere zadržavaju samo ime Pavao veli: "Kažu da poznaju Boga, ali djelima niječu."Stoga i Jakov govori: "Vjera bez djelâ je mrtva!"
(Sv. Grgur Veliki, papa - iz Homilija o Evanđeljima).

Svima koji&koje nose ime po apostolu Tomi - nesumnjivo čestitam imendan i želim svaki Božji blagoslov!

- 23:28 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.