1gnjemci-kuhari5

07.04.2006., petak

RECEPTI


Punjeni teleći

izaberite recept Punjeni teleći odrezak Isabella Teleća pisanica sa ananasom Fazan u šampinjonima Purica u kestenu Isabella Srneći hrbat u višnjama

16 dkg teleći šol
0,05 dkg sol
0,02 dkg mljeveni papar
0,5 dkg šunka
0,5 dkg ringlica
0,5 dkg maslac
0,2 dkg peršinov korijen
0,02 dkg kapari
1 dl ulje Teletinu rastučemo, posolimo i na odrezak dodajemo smjesu (finzer) od šunke, ringlice, maslaca, peršina i kapara kojom punimo odrezak. Odrezak zarolamo, stavljamo u brašno, jaja, mrvice te pohamo u zagrijanom ulju. Prilikom serviranja izrežemo ga na kolute i poslužimo s krumpirom na maslacu i kuhanim povrćem.
Sastojci:
------------------------------------------------------------------------
BJELE ŠPAROGE S MLADIM KRUMPIROM
14 bijelih šparoga
1/2 limuna
1 dl maslinovog ulja
mljeveni korijandar
1 ravna žličica smeđeg šećera
prstohvat soli
6 manjih mladih krumpira
100 g maslaca
1 vezica svježeg vlasca
2 lista masnog papira za pečenje
Priprema:

Šparoge ogulite odozgo prema dolje, a zadebljane završetke odrežite. Limun narežite na ploške. U zdjeli zakuhajte vodu s limunom, smeđim šećerom, korijanderom i maslinovim uljem pa dodajte šparoge (vidi sliku). Kuhajte ih oko 3 minute, zatim ih brzo izvadite, isplahnite hladnom vodom i ocijedite. Temeljac sačuvajte i iskoristite za neko drugo jelo. Krumpir temeljito operite i skuhajte s korom u posoljenoj vodi. Ocijedite ga i isplahnite hladnom vodom. Pećnicu ugrijte na 180°C
Postupak:

Papir tanko premažite maslacem , potom na svaki list papira rasporedite polovicu šparoga, po tri krumpira i komadiće maslaca (vidi sliku). Papir zatvorite tako da dobijete nepropusni paketić. Oba smotuljka položite na lim i pecite u pećnici oko 12 minuta. Neposredno prije posluživanja s gornje strane prerežite papirnati omot pa šparoge pospite krupnom solju i sjeckanim vlascem. Šparoge poslužite u papiru u kojem su se pekle.
-----------------------------------------------------------------------
Pečeni fileti smuđa s proljetnim povrćem
Sastojci:

4 fileta smuđa
2 krumpira
1 tikvica
1 mladi luk
1/4 stabljike poriluka
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
sol i svježe mljeveni papar
posudica vrtne kreše
Priprema:

Riblje filete pažljivo očistite od eventualno zaostalih kostiju (pomoću pincete), zatim ih začinite solju i paprom. Oguljeni krumpir i tikvicu narežite na podjednako velike kriške. Nasjeckajte očišćeni mladi luk, a poriluk narežite na kolute. Skuhajte krumpir. Pećnicu ugrijte na 180°C.

Postupak:
U tavi na ugrijanom maslinovom ulju popržite riblje filete s obje strane (najprije na strani s kožom). Dovršite ih u pećnici još 10 minuta. U drugoj tavi na vrućem maslacu okrenite komadiće mladoga luka, tikvice i kuhani krumpir. Sve zajedno kratko popržite na jačoj vatri. Začinite solju i paprom te poslužite na tanjurima koje ste prije ukrasili svježe narezanom vrtnom krešom. Povrh svega položite pečene riblje filete i odmah poslužite.
-----------------------------------------------------------------------
Parene okruglice (germ-knedle)

Sastojci:

500 g glatkog brašna
30 g svježeg kvasca
60 g maslaca
20 g šećera
1 vanilin-šećer
2 jaja
2 do 2,5 dl mlijeka (ovisno o veličini jaja)
1 velika žlica ribane korice limuna
1/2 žličice soli

Nadjev:
200 g nezaslađenog pekmeza od šljiva
3 žlice šećera
prstohvat cimeta
ruma po želji (1-2 žlice)
200 g otopljenog maslaca za preljev
mljeveni mak i šećer u prahu za posipanje
Priprema:

Svježi kvasac razmrvite s dvije žlice brašna i malo šećera. Razmutite ga u malo mlakoga mlijeka i ostavite da buja. Od dignutog kvasca i drugih sastojaka mikserom temeljito umijesite mekano dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome da udvostruči obujam, zatim ga na dasci istanjite 1 cm debelo. U sredinu svakog kvadrata (7×7 cm) rasporedite nadjev umiješan od svih sastojaka (vidi sliku). Oblikujte okruglice i složite ih na pobrašnjenu krpu. Pokrijte ih drugom krpom i na toplome ostavite oko 30 minuta da okruglice nabujaju.
Postupak:

U međuvremenu pomoću razapetog platna pripremite tepsiju za kuhanje nad parom. Položite je na štednjak i zagrijte vodu, a napeto platno ovlaš namažite maslacem. Na ugrijanu površinu položite toliko okruglica koliko stane, ali dovoljno razmaknuto da se kasnije ne slijepe, jer će okruglice još narasti (vidi sliku). Tepsiju s okruglicama poklopite jednako velikom dubljom tepsijom koja će poslužiti kao poklopac. Okruglice kuhajte nad parom oko 25 do 30 minuta. Poslužite ih odmah, prelivene otopljenim maslacem i posute makom i šećerom. Ove okruglice možete umjesto maslacem preliti i umakom od vanilije. Pripremite ga ranije, dok se okruglice još kuhaju tako da u zakuhano mlijeko umiješate razmućeni prašak za puding pomiješan s 3 žlice šećera. Puding miješajte 1 minutu, zatim ga odmaknite s vatre i u njega primiješajte tučeno slatko vrhnje.

Savjet:
Germ-knedle možete poslužiti i s umakom od vanilije. Za umak zakuhajte 2 dl slatkog vrhnja sa sastruganim sadržajem 1 vanilije, 15 g šećera i vanilin-šećerom. Dva žumanjka umutite s 0,5 dl slatkog vrhnja, potom ih brzo umiješajte u toplu tekućinu. Čim umak zakuha, odmaknite ga s vatre i odložite na toplome. Po želji ga možete poboljšati okusom ruma ili trešnjevače.
------------------------------------------------------------------------

DALMATINSKA JELA

PAŠTRCIDA
četiri obroka, vrijeme kuhanja 1+4 sata
750 g goveĐeg buta
100 g suhe slanine
kvasina (Dalmatinski vinski ocat)
450 g crvenog luka (3 kom)
1 dL prošeka
1 suha šljiva
oraščić mrviceRecept
Rožata - Brački puding
šest obroka, vrijeme kuhanja 1 sat
6 jaja
6 dL mlijeka
12 velikih žlica šećera ostrugana limunova kora
maraskino ili rum
Priprema smjese: Pažljivo se - bez pjenjenja - promiješaju jaja, mlijeko i 6 velikih žlica šećera. Potom se doda ostrugana limunova kora i 2 velike žlice maraskina ili ruma
U posudi za pripremu rožate od 6 velikih žlica šećera napravi se karamel, s kojim se, dok je još vruč, pokriju sve stjenke posude. Kad se karamel ohladi, u istu posudu se ulije i pripremljena smjesa. Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne. Dobiveni puding prvo se ohladi u frižideru, a potom se iskrene na tanjur za posluživanje zajedno s karamel sokom.
Trikovi: Da bi smjesa bila sto bolje izmješana, mlijeko se dodaje tek kad su jaja dobro izmučkana.
-----------------------------------------------------------------------
ROŽATA

5 klinčića
5 češna češnjaka
ulje
bujon ili vruća voda
koncentrat rajčice
mljeveni papar
U komad mesa se jednakomjerno sa svih strana sa šiljastim nožem zarežu rupe dubine do 2 cm, u koje se naguraju klinčići, dugoljasto izrezani komadi češnjaka i slanine. Tako pripremljeno meso moči se preko noći posve uronjeno u kvasinu. U nastavku postupka ta se kvasina više ne upotrebljava (ali se može upotrijebiti za drugu Pšticadu).
U posudu se ulije pola prsta ulja, na kojem se polako prži meso sa svih strana. Ako meso ostane bez soka i počinje se hvatati za dno posude, dodaje se mala količina bujona ili vruće vode i nastavi se pržiti. Kad je meso sa svih strana dobilo smeĐu boju, izvadi se, a u istoj posudi se isprži na sitno isjeckan crveni luk. Njemu se doda suha šljiva, malo naribanog oraščića, papar, sol i prošek, u kojem je rastopljena velika žlica koncentrata od rajčice. Kad umak zakuha, doda se meso i dovoljna količina bujona ili vruće vode potrebna da je cijeli komad mesa pokriven s umakom. Veličina posude mora što više odgovarati veličini komada mesa, tako da se ne doda previše tekućine i da umak ostane što gušći. Meso se onda kuha na laganoj vatri oko 2-3 sata, sve dok nije skoro posve kuhano. Meso se izvadi, a umak se propasira. Nakon što se meso razreže na 1 cm debele kriške vrati se u umak. Sve skupa se kuha još oko oko 1/2 sata, dok meso nije jako mekano.
Servira se uz njoke ili široke rezance (reginette) i parmezan.
Trikovi: Ako se želi uštedjeti na kvasini, može se komad mesa umočiti samo do polovice, ali se onda mora povremeno okretati. Umijesto 1 dL prošeka može se koristiti 1 dL crnog vina, u kojem su rastopljene 2 male žlice šećera. Umak mora biti gust i tamno smeĐ. Ukoliko nije dovoljno gust i taman, posebno se na ulju poprži 1 velika žlica sitno prosijanih mrvica dok ne postanu tamno smeĐe. Njima se doda još 1 velika žlica koncentrata od rajčice, sve skupa se još malo poprži i doda umaku bar 1/2 sata prije kraja.


RIBLJA JUH IKUHANA RIBA


4 kompletna obroka, vrijeme kuhanja 2 sata
1000 g bijele ribe (4 kom)
250 g krumpira (1 kom)
200 g mrkve (2 kom)
3 grančice peršina
4 česna češnjaka
70 g crvenog luka (1/2 kom) maslinovo ulje
biljno ulje
kvasina (Dalmatinski vinski ocat)
2 velike žlice riže
cijeli i mljeveni papar
sol
U posudu s velikim dnom stavimo 1.5 L hladne vode, 5 velikih žlica maslinovog i 2 velike žlice biljnog ulja, peršin, češnjak, crveni luk, na kockice narezani krumpir i mrkvu, te sol i cijeli papar. Sve to kuhamo oko 1 sat dok povrće ne omekša.

Potom dodamo 1-2 velike žlice kvasine i na laganoj vatri kuhamo očišćenu ribu 10 minuta. Kuhanu ribu izvadimo, prelijemo s malo bistre juhe i maslinovim uljem. Juhu propasiramo, dodamo 2 velike žlice riže i kuhamo dok se riža ne raskuha.

Kao predjelo jedemo riblju juhu, serviranu s parmezanom. Kao glavno jelo jedemo huhanu ribu, serviranu s majonezom, te s kuhanim krumpirom, začinjenim s maslinovim uljem i mljevenim paprom.

Trikovi: Da bi okus juhe bio što intenzivniji, koristimo minimalnu količinu vode, istodobno osiguravajući da je kod kuhanja cijela riba u nju uronjena. Kako bi još dodatno smanjili potrebnu količinu vode, koristimo posebnu ovalnu posudu ili odjednom kuhamo samo jednu ili dvije ribe. Poželjno je da je juha malo premalo slana, jer se jede začinjena s malo parmezana.


TARTAR UMAK

Na najsitnije moguće isjeckati 4 srednje velika kisela krastavca, dodati 1 vrećicu majoneze, 1 kiselo vrhnje, sitno nasjeckanog peršinovog lista i sol po potrebi.

Sastojci
4 krastavca
1 vrečica majoneze
2 dcl kiselog vrhnja
peršin
sol



POHANI SIR

Treba uzeti malo deblje (cca 2-3 mm) narezan neki od tvrdih sireva (Edamski, Podravec ili sličan).
Narezite sir na šnite, umotajte ih u brašno, poslije toga u jaja pa u mrvice.
Dobro zagrijte ulje i pržite. 'Odreske' ne treba dugo pržiti, tek toliko da se isprže mrvice. Na dno posude u koju ćete slagati odreske složite tanko odrezan stari kruh (on će upiti višak masnoće koji se cijedi iz svega pohanog).
Recept "ukraden" sa: Bane bloga.
Sastojci
20 dkg tvrdog sira
1 jaje
krušne mrvice
brašno
sol


ŠIŠ ČEVAPI ZA ROŠTILJ

Izmješajte mljeveno meso (junetinu, svinjetinu) i ulje, dodajte feferone, papriku, "Finiš" i "mješavinu začina za čevape". Mješajte skroz dok se začini ne sjedine totalno s masom mesa. Oblikujte čevape dulje i deblje nego što je uobičajeno, nabijte ih po dužini na štapiće i na roštilj s njima :).

Recept dojavio: Fami. Sastojci
70 dkg junetine (mljevene)
30 dkg svinjetine (mljevene)
5 dkg ljutih feferona (sitno nasjeckanih)
2 jušne žlice ulja
1 jušna žlica ljute crvene paprike (mljevene)
1 jušna žlica Fami finiša
1 vrečica Fami mješavine začina za ćevape


ROŠTILJ PLJESKAVICE

Izmješajte mljeveno meso (junetinu, svinjetinu) i ulje, dodajte feferone, papriku, "Finiš" i "mješavinu začina za čevape". Mješajte skroz dok se začini ne sjedine totalno s masom mesa. Oblikujte čevape dulje i deblje nego što je uobičajeno, nabijte ih po dužini na štapiće i na roštilj s njima :).

Recept dojavio: Fami. Sastojci
70 dkg junetine (mljevene)
30 dkg svinjetine (mljevene)
5 dkg ljutih feferona (sitno nasjeckanih)
2 jušne žlice ulja
1 jušna žlica ljute crvene paprike (mljevene)
1 jušna žlica Fami finiša
1 vrečica Fami mješavine začina za ćevape


KAKO SE PRAVE ČEVAPI

Sve sastojke mješati 10-15 minuta te ih zatim oblikovati.

Postoje male modifikacije na ovaj osnovni recept:

1. Crveni luk - jedan po kilogramu. Nasjeckati jako sitno i umješati sa ostalim sastojcima.

2. Češnjak, 15 g - lupati dok ne bude glatka pasta i umješati sa ostalim sastojcima.

3. Stari kruh - obično se koristi da ublaži okus svinjetine ako ne koristite junetinu. Dobro je i što se ćevapi s umješanim kruhom lakše peku jer se ne "lijepe" toliko. Neki ljudi koriste i soju.

4. Crvena mljevena paprika - staviti samo ako volite ljuto. Jako male količine dosta maskiraju ostale okuse pa pripazite malo.

Moj osobni favorit je osnovni recept + 1 + 4. Sastojci
50 dkg junetine (mljevene)
50 dkg svinjetine (mljevene)
20 g soli
9 g papra


JUŽNI SPECIJALITETI

DALMATINSKA PAŠTICADA

- goveđe meso od buta 1000 g
- slanine suhe 150 g
- češnjak 20 g
- klinčić 6 kom
- luk crveni 100 g
- mrkva svježa 100 g
- šljive suhe 80 g
- rajčica koncentrat 60 g
- prošek 2 dl
- brašno 25 g
- peršin list
- muškatni oraščić na vrhu noža
- ulje maslinovo 0,6 dl
- sol, papar mljeveni, šećer, kvasine po potrebi

Goveđe meso oprati, osušiti i nabosti (u meso utisnuti) sa štapićima od slanine, češnjakom i klinčićima, redom u istim razmacima. Soliti, papriti, malo poprskati kvasinom, odložiti u posudu i ostaviti na hladnom preko noći.
Marinirano meso malo pobrašniti i staviti pržiti u lonac na ugrijano ulje. Popržiti sa svih strana da zarumeni. Rumeno meso izvaditi i u lonac dodati sitno sjeckani luk, ribanu mrkvu, sjeckani peršin, sve zajedno malo popirjati, zaliti vodom, dodati rajčicu, sol, papar, prošek, namočene suhe šljive bez koštica i prženo meso. Poklopiti, pirjati na laganoj vatri oko dva do tri sata, povremeno pomiješati, doliti vode, i ti ponoviti dok meso omekša.
Meso izvaditi, izrezati na ploške i poslužiti na plitici. Umak protisnuti kroz sito i još malo prokuhati i preliti preko mesa.
Poslužuje se s njokima od krumpira ili domaćim tijestom.
------------------------------------------------------------------------
NJOKI OD KRUMPIRA

- krumpira 600 g
- brašna 300 g
- jaja 2 kom
- ulje 0,6 dl
- sol 8 g
- muškatni oraščić na vrhu
noža
- sir za ribanje 40 g

Krumpir u ljusci oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhati dok omekša, ocijediti, očistiti i pasirati na dasku. Dodati brašno, umućena jaja, sol, ribani oraščić i dio ulja. Umijesiti mekano tijesto, podijeliti na nekoliko manjih komada. Svaki komad razvaljati u duge valjke promjera do 3 cm, a zatim rezati komade dužine do 2 cm. Ovako rezane u sredini dobiju udubljenje (šupljinu), a s vanjske strane otisak ribeža.
Ovako pripremljene njoke kuhati u soljenoj ključaloj vodi oko 5 minuta. Skinuti lopaticom u hladnu vodu, ocijediti i staviti u posudu na toplo ulje i zagrijati u pećnici.
Uslužiti toplo s ribanim sirom uz mesna jela u umacima.
------------------------------------------------------------------------
PUNJENE LIGNJE NA OTOČKI

- lignje srednje veličine 1600 g
- riže 160 g
- luk crveni 300 g
- ulje maslinovo 1 dl
- rajčice svježe 300 g
- češnjak 20 g
- vino crno 2,5 dl
- peršin list 20 g
- papar mljeveni 3 g
- sol 20 g
Lignje očistiti, oprati i osušiti. Krakove i glave liganja izrezati na male kockice. Na 0,5 dl ugrijanog ulja popržiti krakove liganja i dio sitno sjeckanog luka. Dodati soli, papra, dio sjeckanog peršina i rižu, zaliti vodom (ili ribljom juhom) i pirjati dok riža upola omekša. Ovom smjesom puniti trupove liganja, a na kraju otvor lignje zatvoriti čačkalicom. Ovako punjene lignje složiti u posudu, preliti s pripremljenim umakom, poklopiti i kuhati na laganoj vatri dok omekšaju. Pri kraju zaliti s vinom, kuhati još 5 minuta i poslužiti toplo.

Priprema umaka: Na prestalom ulju popržiti sitno sjeckani luk, rajčicu izrezanu na kockice, sjeckani češnjak i peršin, dodati sol i papar i zaliti s vodom pa kuhati oko 5 minuta.
-----------------------------------------------------------------------
RIBARSKI BRUDET

- škarpina (bodeljka) 800 g
- ugor (gruj) 800 g
- luk crveni 150 g
- rajčica svježa 150 g
- češnjak 30 g
- peršin list 30 g
- vino bijelo 7 dl
- vinska kvasina 3 dl
- ulje maslinovo 1 dl
- papar mljeveni 3 g
- sol 20 g
U posudu staviti luk očišćen i isjeckan na kolutiće, češnjak, sjeckani peršin, rajčicu opranu i izrezanu na ploške, dodati ulje i na povrće složiti očišćenu i na komade izrezanu ribu. Soliti, dodati papar i zaliti vinom i vinskom kvasinom. Kuhati na laganoj vatri do 1 sat.
Poslužiti toplo s toplo kuhanom palentom..

PALENTA

- kukuruzno brašno 400 g
- voda 1,2 l
- sol 10 g
- ulje maslinovo 0,4 dl
U posudu stavit vodu, sol i ulje. Kada zakuha, uz stalno miješanje dodavati pomalo kukuruzno brašno. Kuhati dalje oko 35 minuta stalno miješajući. Kada se dobro zgusne i brašno omekša istresti u posudu za posluživanje.







TORTE

TORTA OD ANANASA

Potrebno: 3 kutije piškota, 500 gr. putera, 500 šećera u prahu 10 jaja 2 veće
ili 3 manje kutije ananasa 250 gr. mlevenih oraha 100 gr. suvog grožđa i 2 šlaga
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i puter.
Dodati mlevene orahe suvo grožđe seckan i dobro oceđen ananas
U sve to dodati čvrsto ulupan sneg od 6 belanaca.(po receptu je svih 10 belanaca
ali ja uvek stavim manje da bi fil bio čvršci, može i svih 10 ko voli)
Piškote umakati u sok od ananasa.
Ako hoćete okruglu tortu - folija u veću šerpu, piškote dole i sa strane,
u sredinu fil i piškote odozgo.
Kada se torta dobro ohladi i stegne izvadi se iz šerpe ,skine se folija i premaže sa šlagom.
------------------------------------------------------------------------
BAJADERA TORTA

1 kora: 300 gr. plazma keksa,1 dcl.soka od pomorandže,125 gr. putera,
125 gr. šećera u prahu. Sve sjediniti.
2 kora: 300 gr. mlevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mleka,dodati 125 gr.putera umućenog sa 125. gr. šećera u prahu.Sve sjediniti.
3 kora: Skuvati 2 pudinga od vanile u 1/2l.mleka i 200 gr šećera.
Ohladiti i sastaviti sa 125.gr.umućenog putera.
4 kora: 2 šlaga
Ređati koru na koru i ukrasiti sa šlagom.
------------------------------------------------------------------------
NEPEČENA TORTA SA BANANAMA

Potrebno je:250 gr. putera ili margarina,250 gr, šećera u prahu,
300 gr. mlevenih oraha, 300 gr. mlevenog keksa, 1,3 kg banana,
4 decilitra.slatke pavlake ili 2 kesice šlaga.
Puter ili margarin umutiti sa šećerom u prahu pa dodati očišćene i iseckane banane.
Sve to zajedno umutiti pa dodati melevene orahe i mleven keks.
Od dobijene mase formirati tortu( okruglu ili četvrtastu).
Spolja je celu premazati sa umućenom slatkom pavlakom ili šlagom iz kesice.
Ako želite možete na tako gotovu tortu odozgo poredjati na tanke kolutove
isečene banane pa ih preliti sa prelivom za torte ( iz kesice) prema uputstvu
i još ukrasiti sa šlagom.
------------------------------------------------------------------------
BERNI TORTA

Umutiti 4 belanca sa 150 gr.šećera, dodati 4 žumanca.Zatim umešati 2 kašike tople vode
na vrh noža solPotrebno je: 1 kg kesten pirea,250 gr.prženog i samlevenog lešnika,250 gr. šećera, 1 dcl vode,250 gr. putera,250 gr.čokolade, 1 vanil šećer ili malo ruma ko voli,3 dcl slatke pavlake,50 gr. prepečenog lešnika
Od šećera i vode skuvati gust sirup( ko voli rum dodati po ukusu) pa dodati puter i čokoladu da se rastopi pa u to dodati kesten, krupno mlevene ili istucane lešnike i vanil šećer. Sve dobro umutiti.Od dobijene mase formirati oblik.Najbolje u kalupu obložen folijom i ostaviti u frižideru da se ohladi.
Ohladjenu tortu izvaditi na tanjir, premazati sa umućenim šlagom i posuti sa krupno seckanim lešnicima. Ja lično šlag služim posebno uz tortu i pospem ga sa malo lešnika.
------------------------------------------------------------------------
KINDER TORTA

Kora: 8 belanaca ulupati u sneg dodati 8 kašika šećera, 6 kašika brašna
i pola kesice praška za pecivo.
Pleh namazati, posuti brašnom i 200 grama pečenih lešnika prethodno iseckanih.
Preko svega toga sipati masu od belanaca. Peći koru da dobije blago rumenu boju.
Pečenu koru preručiti na tacnu tako što će lešnici doći gore.
Takvu koru premazati sa eurokremom (oko 150 gr.)
Fil: Pomešati prah od 2 pudinga od vanile, 3 kašike brašna. 3 kašike gustina.
8 žumanaca umutiti sa 300 grama kristal šećera( ja stavim 250)
Pomešati sa prahom od pudinga, brašna i gustina i sve to skuvati u 1 litar mleka.
Dobijeni fil ostaviti da se ohladi. Umutiti 500 grama putera ili margarina ( ja uvek sa puterom)
i 250 gr. šećera u prahu i 5 vanil šećera. To sve pomešati
i dobro umutiti sa žutim filom kada se ohladi.
Dobijenu masu podeliti na dva dela .
Prvi deo ostaviti žut a u drugi dodati 100 grama rastopljene čokolade,Dobila su se dva fila.
Posebno umutiti prema uputstvu 2 kesice šlag krema od vanile
i 2 kesice šlag krema od čokolade.
Dobili ste 4 fila.
Na koru prvo ide žuti fil, pa fil od čokolade,pa šlag krem od vanile pa šlag krem od čokolade.
Tortu ukrasiti prema svome nahođenju. Torta treba da odstoji u frižideru 1 dan.
NA slikama su dve vrste slaganja torte
------------------------------------------------------------------------
TORTA KUGLICA

Kora: umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera,6 kašika mlevenih oraha i 3 kašike brašna.Ispeći 2 ovakve kore svaku posebno na 200 stepeni.
Fil: Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, 3 vanil šećera,3 kašike oštrog brašna i 1 puding od vanile.Ko ne voli puding može onda samo 6 kašika oštrog brašna. To skuvati u 0,5 l. mleka. Kad se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera i sve zajedno još dobro umutiti.
Kuglice: Kuvati na pari 2 cela jajeta sa 100 gr. šećera i šoljicom mleka.Dodati 100 gr. čokolade za kuvanje.Kada se zgusne dodati 125 gr. putera, 150 gr mlevenog keksa i 200 gr. mlevenih oraha.Možete da kombinujete pa dobijenu masu podelite na 2 dela. U jedan dodate 100 gr. mlevenih oraha a u drugi 100 gr. kokosa.Praviti 50 komada kuglica.
Tortu filovati ovim redom. Kora pa pola žutog fila pa kuglice pa drugi deo fila
(od fila ostaviti malo da se torta namaže sa strane) pa druga kora.Okolo tortu premazati sa malo žutog fila koji ste ostavili. Celu tortu preliti sa čokoladom. 200 gr. čokolade sa 1 kašikom putera i malo mleka istopiti pa preliti celu tortu. Umesto čokolade možete
ukrasiti tortu i šlagom.
------------------------------------------------------------------------
LAGANA TORTA

Kore: Umutiti 7 belanaca,dodati 7 kašika šećera,7 žumanaca,
7 kašika brašna,jedna kašika ulja,nastrugana limunova korica i
sitno seckana kora od pomorandže. Okrugao pleh podmazati,
staviti pek papir i ispeći patišpanj. Kada se ohladi iseći na tri dela.
Prve dve kore namazati tanko džemom od kajsija.
Fil: 5 žumanaca skuvati na pari sa 200 grama šećera u prahu i dodati na kraju 100 gr čokolade. Kada se ohladi sjediniti sa umućenih 200 gr putera i jednim vanil šećerom. Filovati tortu samo iznutra i okolo.
Fondan: zadnju koru preliti sa 100 grama prah šećera,jednom kašičicom ulja i jednom supenom kašikom ruma.
------------------------------------------------------------------------
MILKA TORTA

Kore:4 belanca,4 kašike šećera,8 kašika mlevenih oraha,2 kašike brašna
Ispeći četiri kore,svaku posebno u podmazanom i brasnom posutom plehu.
Prvi fil: 16 žumanaca sa 12 kašika šećera skuvati na pari.Ohladiti.
Drugi fil: 2 pudinga od vanile skuvati u 6 dcl. mleka.Ohladiti.
375 gr. putera ili margarina dobro umutiti sa 250 gr. šećera
u prahu i dodati u ohladjen puding;pa u to dodati na pari
skuvana žumanca i sve dobro sjediniti i umutiti.
Nakon što ste sjedinili prvi i drugi fil u njega dodajte;
200 gr. Milka čokolade sa lešnikom i kandiranim voćem i 100 gr. bele Milka čokolade.
Obe čokolade iseckati nožem na komadiće.Zatim dodati 200 gr. seckanih oraha
i 150 gr. izlomljenog Plazma keksa.Možeze dodati jos 100 gr, seckanog pečenog lešnika
i 100 gr. iseckanih suvih kajsija.Sa ovim filom filovati kore.Istim filom premazati celu tortu.
Posuti a rendanom čokoladom.
------------------------------------------------------------------------
TORTA OD JABUKA

1,5 kg jabuka kiselih očistiti iseći na pola pa uzeti kalup za tortu,
premazati ga sa puterom, posuti seckanim orasima ili bademima
po želji( jedno 50 gr.) Poređati jabuke posuti sa šećerom malo
poprskati sa vodom i staviti u rernu da se ispeku.
Kada dobiju zlatno žutu boju i meke su ( voditi računa da se ne prepeku)
sipati preko njih patišpanj od: 4 jaja 4 kašike šećera i 4 kašike brašna
i malo zejtina.
Kada je patišpan pečen izvaditi i prevrnuti na tanjir tako da su jabuke odozgo.
Kada se ohladi preliti sa skuvanim pudingom od vanile sa malo putera
Gušći znači manje od pola litre mleka.Preliti preko jabuka.
Kada se ohladi sve premazati sa šlagom. Ostaviti u frižideru.
Sjana torta
------------------------------------------------------------------------
KASATO TORTA

250gr.putera
3 žumanca
3 belanca
200 gr.šećera u prahu
2 štangle čokolade
300 gr.mlevenog keksa
150 gr.suvog grožđa
150 gr.žele bombona seckanih
150 gr.mlevenih oraha + 50 gr. seckanih
3 štangle čokolade za preliv

Puter i 150 gr. šećera u prahu umutiti.
Dodati 3 žumanca i 2 štangle rastopljene čokolade.
U to dodati mleveni keks, suvo grožđe,seckane žele bombone,
mlevene i seckane orahe.
U sve to dodati dobro umućena 3 belanca sa 50 gr. šećera u prahu
(prvo se ulupa črvst sneg pa se doda šećer,)
Oblikovati masu po želji (okrugla, četvrtasta, kupasta itd)
i preliti sa rastopljenom čokoladom (čokolada,malo mleka i malo putera)
------------------------------------------------------------------------
TORTA SEDMO NEBO

Prva kora : 6 belanaca umutiti,dodati 7 kašika kristal šećera
i 200gr kokosovog brašna i ispeći.
Druga kora: 6 belanaca umutiti,dodati 7 kašika kristal šećera
i 200gr kokosovog brasna i ispeći.
Treća kora: 6 belanaca umutit sa 7 kašika kristal šećera i 200gr oraha i ispeći.
Fil: 18 žumanaca umutiti sa 375 grama prah šećera,375 grama putera
i 150 gr rastopljene čokolade.
Tortu filovati na sleSLADOLED TORTA
Velika mera.

I kora
400 gr, šlaga na meru, 4 dcl kisele vode,400 gr. mlevenog keksa
umutiti šlag sa vodom i dodati keks.
Tu mozete dodati i malo mlevenih ili seckanih oraha, lešnika , suvog groždja i sl.
II kora
400 gr. šlaga na meru,4 dcl. kisele vode i 300 gr. eurokrema
Umutiti šlag sa vodom i lagano umešati eurokrem
II kora
400 gr. šlaga na meru i 4 dcl. kisele vode.

Slagati kore jednu na drugu i staviti u zamrzivač. Izvaditi 1-2 sata pre služenja i seći.ŠAMPONEZE TORTA
Kora:6 belanaca,200
------------------------------------------------------------------------
VASINA TORTA

Ovo je jedna od prvih torti koje sam naučila.
Tada mi je izgledala strašno komplikovana ali nije. Evo videćete i sami.
Kora - samo jedna kao podloga.
5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika oraha i 1 kašika brašna .
Manji pleh dobro podmazati i ispeći koru.
Fil: 7 žumanaca umutiti sa 7 kašika šećera i kuvati na pari
( ne sme da se puno zgusne) Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera sa
100 gr. šećera u prahu i poparene orahe.Naime 250 gr. mlevenih oraha popariti sa
malom šoljicom vrelog mleka i dodati 1 vanil šećer.Sve to sjediniti i staviti preko kore.
------------------------------------------------------------------------
VOĆNA TORTA

400 gr. piškota, 250 gr. šećera u prahu, 4 kisele pavlake(crvene PKB) da nije retka.
2 kesice šlaga ili slatke pavlake, 1kg voća.
Kiselu pavlaku i šećer u prahu lagano kašikom sjediniti .
Umutiti pavlaku ili šlag iz kesice. Spremiti voće. Najbolje su maline.
Može i zamrznute. Ja leti kombinujem zamrznute maline i sveže breskva oljuštene
i isečene na kockice.Ređati prvi red piškote.
Pa kiselu pavlaku sa šećerom, pa voće, pa piškote, pa pavlaka,
pa voće, pa piškote i na kraju šlag.
Ostaviti u frižidVOĆNA TORTA sa MALINAMA

Potrebno je: 3 jaja, 150 gr. brašna, 100 gr. seckanih badema ili lešnika,2 kašike meda, trun soli,1 kisela pavlaka,2 kesice šlaga 200 gr. malina
Umutiti 3 belanca u čvrst sneg dodati 3 žumanca, 2 kašike meda 1 kiselu pavlaku trun soli, brašno i seckane bademe ili lešnike.Dobijeno testo ispeći u manjem plehu.Ohladiti. Dve kesice šlaga umutiti prema uputstvu sa dodatih 2 kašike šećera u prahu i u tako umućeno dodati polako 100 gr. malina uz lagano mešanje. Preko testa poredjati malo malina pa šlag i odozgo ukrasiti sa malinama. Ostaviti da se ohladi.











04.04.2006., utorak

MORSKE I SLATKOVODNE RIBE

Šaran s vrhnjem

1 kg odrezaka šarana, 2dl kiselog vrhnja, 1 manji luk, žličica oštrog brašna, malo ulja, malo soli, crvena paprika

Odreske šarana posolite i posipajte crvenom paprikom. Uvatrostalnu posudu ulijte malo ulja i glavicu luka narezanu na kockice. Preko luka složite odreske šarana i pecite u pećnici oko pola sata. Dva dl vrhnja pomješajte s žličicom brašna i prelijte ribu i pecite još oko 15 minuta.
Prženi oslić
1 kg oslića bez glave i utrobe, ulje, mlijeko, brašno, sol

Oslića bez glave i utrobe operite i posušite. Ako je veći narežite na manje odreske. U većoj posudi zagrijte dosta ulja za prženje. U duboki tanjur ulijte mlijeko, a u drugi pripremite brašno. Svaku ribu namočite u mlijeko a zatim u brašno i pržite dok ne porumeni. Pržene ribe složite u vatrostalnu posudu, stavite u vruću pećnicu i pecite dok ne omekšaju. Pečene osliće posolite i popaprite. Pri služenju ukrasi ih kriškama limuna.
------------------------------------------------------------------------------------
Fileti haringe u tijestu s pivom

500 gr fileta haringe, sol, biber, limunov sok, malo brašna, piva i ulja za prženje

Filete haringe operite, posušite, posolite, pobiberite i nakapajte limunovim sokom. Od brašna i piva napravite glatku masu. Malo posolite. Filete haringe umočite u tijesto s pivom i na zagrijanom ulju pržite do zlatnožute boje.
Uz filete možete poslužiti sljedeći umak:
1 jogurt, 1/2 vrećice majoneze, 2 kisela krastavca narezana na kockice, 1 tvrdo kuhano sitno narezano jaje i sjeckanog peršinovog lista
-------------------------------------------------------------------------------------
Pržene skuše
4 skuše, malo brašna, ulje, sol, sjeckani peršinov list

Skuše očistite i operite i osušite. Zarežite na nekoliko mjesta. Uvaljajte u brašno i pržite oko 10 minuta na ulju. Kada su gotove posolite ih, pospite kosanim peršinom i poslužite.
-------------------------------------------------------------------------------------
Pržene lignje
80 dag lignji, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice običnog ulja, 2 žlice vegete, 4 češnja češnjaka, peršinov list, sol, papar

Lignje dobro očistite i operite, složite u posudu u koju ste ulili maslinovo i obično ulje. Pospite vegetom, isjeckanim češnjakom i peršinovim listom. Popaprite i posolite. Posudu poklopite i lagano pržite dok lignje ne omekšaju. Dok pržite nemojte ih mješati nego posudu povremeno protresite
-------------------------------------------------------------------------------------
MARINIRANE SRDELE

2 kg sardela, 4 češnja češnjaka, sol, brašno, 4 dl miješanog ulja (maslinovo i obično), 1 žlićica rajčice, 1 žlićica crvene paprike, 40 dag luka, 3 lovorova lista, 4 grančice ružmarina, 2 klinčića, malo cimeta, 1 žlica šećera, 5 dl vinskog octa, 5 dl vode
-------------------------------------------------------------------------------------
Dimljena riba

Dimljena riba je proizvod koji može doći gotov i odmah spreman za upotrebu ili ju valja odmrznuti na sobnoj temperaturi ukoliko se radi o smrznutoj dimljenoj ribi. Poslužite kao hladno predjelo uz sir, kisele krastavce, kisele šampinjone, majonezu, ili neki drugi umak.

Uz dimljenu ribu preporučujemo umak od hrena koji ćete pripremiti miješanjem 1 dl vrhnja, 1 jogurta, 1 žlice ribanog hrena, malo soli, malo šećera, i soka od 1/4 limuna.

Dimljenu ribu možete poslužitRiba s povrćem
800 gr smrznutih odrezaka ribe (šarana, amura, tolstolobika, soma, oslića, fileta oslića), 2 glavice crvenog luka, 3 svježe paprike, 3 svježe rajčice, limunov sok, ulje, brašno, sol, vegeta

Odreske ribe djelomično odmrznite, posolite, nakapajte limunovim sokom i pustite da odstoje 15 min. Odreske zatim uvaljajte u brašno i pržite na ulju. Pržene odreske složite u odgovarajuću posudu i poklopite. Na istom ulju popržite rezani luk, papriku, i rajčicu. Dodajte vegetu i pirjajte. povremeno podlijevajte vodom. Kad je povrće mekano složite ga preko ribe i zapecite u vrućoj pećnici.

Odresci od usitnjenog mesa ribe
800 gr smrznutih fileta oslića ili fileta druge vrste ribe (bez kosti), povrće za juhu (mrkva, peršin), glavica crvenog luka, 3 jaja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, crvena slatka paprika, ulje za prženje.

Ribu kuhajte s povrćem u slanoj vodi. Kada je riba kuhana, ocjedite vodu a meso ribe i povrće usitnite. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, papar, slatku papriku i jaja. Dobro izmješajte i oblikujte odreske. Pržite ih u vrućem ulju.

Može se upotrijebiti i meso s kostima, ali se nakon kuhanja meso mora pažljivo odvojiti od kosti.
-------------------------------------------------------------------------------------
KUHANA RIBA
600 gr smrznutih odrezaka ribe (šarana, amura, tolstolobika, oslića, fileta oslića), 2 mrkve, 1 celer, 1 peršin, 1 glavica luka, zrna papra, lovorov list, sol

Povrće očistite i stavite kuhati zajedno s ribom. Dodajte zrna papra, lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri uz dodatak malo octa ili limunova soka. Riba se tako neće raskuhati a meso ribe će ostati bijelo i čvrsto. Kuhanu ribu složite na toplu zdjelu a juhu začinite po želji.
-------------------------------------------------------------------------------------
Rižoto od plodova mora

500 gr očišćenih smrznutih glavonožaca lignje, sipe, totana, muzgavaca, hobotnice, 50 gr smrznutih dagnji i gambera ili Irida pripravak za rižoto, 200 gr riže, glavicu luka, 3 češnja češnjaka, svježa rajčica ili koncentrat, papar, sol, peršinov list, ulje.

Očišćene glavonožce izrežite na rezance. Sitno sjeckani luk popržite na vrelom ulju, dodajte izrezane glavonošce, dagnje, gambere, češnjak sitno sjeckan i sve skupa pirjajte u poklopljenoj zdjeli, dok glavonošci ne omekšaju. Zatim dodajte rižu, posolite, popaprite i zalijte vodom. Pri kraju dodajte narezanu svježu rajčicu ili malo koncentrata, te sjeckanog peršinovog lista. Po želji možete posipati parmezanom.
-------------------------------------------------------------------------------------
Marinirana riba

1 kg ribe (srdele, skuše, oslića fileta, haringe fileta, odrezaka šarana, tolstolobika), 2 glavice crvenog luka, lovorov list, 3 češnja češnjaka, papar u zrnu, 2 dl octa, sol, brašno, ulje

Smrznutu ribu - odreske ili cijelu (očišćenu bez utrobe) djelomično odmrznite, posolite, uvaljajte u brašno, i ispecite na vrućem ulju. Ribu složite na posebnu posudu. Na istom ulju popržite narezani luk, dodajte sjeckani češnjak, zrna papra, lovorov list te ocat. Marinada neka vrije 5 min. Marinadom prelijte pečenu ribu i sve zajedno prokuhajte još oko 2 minute.
-------------------------------------------------------------------------------------
Riba na roštilju

1 kg ribe srdele, skuše, haringe fileta, oslića ili druge ribe po želji, ulje, limunov sok, češnjak, peršinov list, grančica ružmarina, sol, papar

Ribu koju želite pripremiti na roštilju posoliite, popaprite, i uronite u mješavinu ulja, limunovog soka, sjeckanog češnjaka, peršinovog lista i ružmarina. Ostavite stajati oko 2 sata. Ribu zatim ispecite na zagrijanom roštilju.
Prilikom pečenja premazujte ostatkom mješavine.
Na žaru se mogu pripremiti slično i lignje.
-------------------------------------------------------------------------------------
Pržena riba

800 gr smrznutih odrezaka ribe šarana, amura, tolstolobika, soma, oslića, ulje, brašno, sol, papar, crvena paprika, limun

Smrznute odreske ribe djelomično odmrznte, posolite, popaprite te ostavite stajati nekoliko minuta. Svaki odrezak uvaljajte u brašno i pržite u vrućem ulju. Kod prženja slatkovodne ribe možete u brašno dodati žlicu crvene paprike i malo kukuruznog brašna.

Pržene odreske ukrasite kriškama limuna.
-------------------------------------------------------------------------------------
Salata od plodova mora

1 kg smrznutih očišćenih glavonožaca (lignje sipe, totana, muzgavca, hobotnice), smrznute dagnje, ili Irida salata od plodova mora, sol, papar, ulje i ocat, češnjak, peršinov list

Očišćene glavonošce narežite i kuhajte u slanoj vodi u koju možete dodati i povrće za juhu. Kuhane glavonožce narežite na rezance te po želji začinite maslinovim uljem, octom, sjeckanim češnjakom, peršinovim listom, paprom.

U salatu možete dodati i majoneze.

Na isti način možete pripremiti i salatu od ribe (npr. oslića).

Odreske ribe djelomično odmrznite, posolite, i posložite u vatrostalnu posudu. Pobrašnite i prelijte vrućim uljem. Pecite u pećnici i povremeno poljevajte sokom koji kod pečenja ispušta riba. Pred kraj pečenja prelijte vrhnjem i posipajte sjeckanim peršinovim listom. Još malo zapecite.
i i kao glavno jelo uz različite priloge, grah
-----------------------------------------------------------------------------------
Odresci šarana u foliji
4 odreska šarana, sok limuna, sol, papar, sjeckani peršinov list, ulje

Odreske šarana nakapajte limunovim sokom i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta. Odreske zatim posolite, popaprite, posipajte sjeckanim peršinovim listom. Uvijte ih u nauljenu aluminijsku foliju i stavite ih u posudu u koju ste ulili malo vode. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Poslužite s pireom od krumpira.
---------------------------------------------------------------------------------
Šaran sa slaninom
6 odrezaka šarana, 4 rajčice, 15 dkg dimljene slanine, 2 paprike, 10 dkg crvenog luka, malo ulja, sol, papar i malo crvene paprike

Slaninu narežite na tanke ploške i ovijte oko odrezaka šarana. Crveni luk i papriku narežite i malo popržite na ulju. Dodajte rajčicu i odreske ribe. Posolite i popaprite. Pecite u pećnici dok riba nije mekana.

ZAČINI

O začinima
ANIS
Jeste li probali kolačiće s anisom? Vrijeme novogodišnjih i uskrsnih blagdana prava je prigoda za to. Anis, slatki kopar ili slatki kumin - u kućanstvu se u prvom redu upotrebljava kao začin za kolače iako se njime mogu začiniti i umaci i salate, a nećete pogriješiti ni dodate li ga samljevenog u pekmeze i kompote. Po čitavom svijetu proizvode se likeri i rakije s anisom. Uz to što ima ugodan i osvježavajući miris i okus, anis izvanredno djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu.

BOSILJAK
To je nepogrješiva kombinacija: u jela u koja ide rajčica (paradajz) stavljamo i bosiljak. Upotrebljava se kao začin za salate, umake, sirovo povrće, a na Mediteranu uz ovčje i goveđe meso te za juhe od povrća. Talijanska je kuhinja nezamisliva bez bosiljka ,uz origano najvažniji začin za pizzu. Koristi se i u proizvodnji začinjenog octa.

CELER – SELEN
Sušeni listovi celera služe kao začin u svim juhama, umacima a i za pečenja.

CHILLI – ČILI
Chilli je ime koje može označavati tri pojma
- male ljute papričice (mljevene nudi NADALINA)
- mješavinu začina(ljute paprike, kima, češnjaka...)
- jako začinjeno meksičko jelo
Izvanredno je oštra i ljuta okusa – 20 puta je jači od obične paprike. Upotrebljava se kao začin za gulaš, tatarski biftek, za salate, variva od paprike i graha te za marinadu raznih vrsta salata i povrća. Sastavni je dio ljutih umaka: chilli umaka i tabasco umaka.

CIMET
U kulinarstvu poznajemo dvije vrste cimeta .
CEJLONSKI CIMET najčešće dolazi u trgovine narezan u kratke štapiće, miriše nježno aromatski i slatko-peckavog je okusa, koristi se kao začin za kompote, slatka jela i sve vrste vrućih napitaka (kuhano vino).
KASIJA CIMET je nešto oštrije i lagano peckave arome, ali snažnijeg i manje profinjenog mirisa - zbog toga je i puno jeftiniji od cejlonskog pa se gotovo isključivo koristi mljeven u pripravljanju kolača. Savijača (pita) od ribanih jabuka nezamisliva je bez cimeta.

CURRY - KARI - mješavina začina
Služi za pripremanje indijskih jela – curryja. Kod nas se koristi u jelima od riže i umacima.
PILEĆI CURRY:
Sitno nasjeckajte i posolite 0,40 kg piletine (očišćene od kožice) i 0,40 kg crvenog luka, pržite na 20 g maslaca, kad je meso napola pečeno dodajte jednu žlicu curry začina, kad potamni dodajte malo vode i 0,25 kg oguljenih i narezanih rajčica (paradajza), miješajte na laganoj vatri dok ne omekša. Servirajte uz kuhanu rižu.

ČEŠNJAK - BIJELI LUK
Obvezatan začin u svim jelima od mesa i ribe (riblje juhe, marinade, brudeti) te jelima od povrća. Jednako je dobar svjež i sušen - zato ga treba dozirati oprezno – jedna najmanja žličica sušenog mljevenog češnjaka odgovara jednom češnju svježega.

GINGER – ĐINĐER
Ima peckavo-žarki okus. Koristi se kao začin voću i povrću, juhama od povrća, a najčešće u pecivima i ukuhanom ili ušećerenom voću. Puno se upotrebljava u pripravi suhomesnatih proizvoda i kobasica.

KADULJA – ŽALFIJA
Suhi listovi kadulje aromatičniji su od svježih, imaju osvježavajući miris i oštro-gorak okus, zbog toga treba biti pažljiv pri njezinu doziranju. Upotrebljava se kao začin za jela od jetrica, za spremanje riječnih riba, jegulja te kao dodatak steakovima, janjetini, guščjem pečenju i ovčetini.
NADALINA kadulja je ubrana na padinama planine Biokovo pa je možete upotrijebiti i za pripremanje zdravog čaja.

KIM
Kimom je začin za meso, krumpir, variva od kelja, kuhanu ciklu, svježi i kiseli kupus te neke začinjene sireve. Česta je njegova primjena u pekarstvu u proizvodnji crnog kruha i malih začinjenih peciva. Kim se radi lakše probave stavlja u tzv. tešku hranu - u kiseli kupus sa suhim mesom, grah i sl.

KLINČIĆ – KARANFILČIĆ
Upotrebljava se za aromatiziranje voćnih jela, pića i konzerviranoga voća, ali i kao dodatak svinjskom pečenju i divljači, tamnim juhama i nekim vrstama kobasica. U Dalmaciji se klinčić koristi kao začin u svim mesnim točevima (umacima), a svakako u pašticadi.

KOPAR
Idealan je začin za krem juhe, variva od graha, salate od krumpira, krastavaca i rajčica. Ako sami želite napraviti kisele krastavce za zimnicu, u staklenku svakako dodajte ii listiće kopra. Dobar je za poboljšanje apetita i probave.

KORIJANDOR
Ima ugodan i blag miris i okus. Upotrebljava se u jelima od gljiva, u kruhu, pecivu i u raznim umacima. Sastavni je dio nekih slastica ali i suhomesnatih proizvoda, pa ga jedemo u mortadeli ali i u mandulatu i medenjacima.

LOVOR
Kao začin jednako je dobar svjež i sušen, za riblje i mesne marinade, za riblje juhe, umake i za pripremanje povrća u octu. Lovor je nezaobilazan začin pri spremanju divljači i općenito u jelima na lovački.

MAJČINA DUŠICA – TIMIJAN
Miriše ugodno mirodijski, ali ima oštar okus, pa je valja dozirati oprezno. Timijan je začin mnogim jelima: pečenom mesu, divljači, peradi, prženoj ribi, umacima, juhama i varivu od leće. Izvrstan je dodatak mesnim a posebno svinjskom pečenju jer osim što daje lijep miris i okus, on i neutralizira masnoću.

MAŽURAN
To je biljka čiji su listovi nježnog ali aromatičnog
mirisa. Sušenjem ne gubi na svojoj aromi. Najčešće se ne kuha nego se stavlja u jelo kad je gotovo. Posipa se po kuhanom i pečenom krumpiru, pirjanim i pečenim gljivama, stavlja se u sve svježe salate i sva jela od rajčica.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ
Taj je naš naziv za "nuces moschatae", što u prijevodu znači "orasi koji mirišu po mošusu". I baš taj osebujan, ugodno aromatičan miris i ljuti mirodijski okus razlog su što je upotreba ribanog muškatnog oraščića u kuhinji mnogostruka: za juhe, bijela variva, valjuške, mesne juhe, mesna jela, razna peciva te za razna pića. I male količine tog izdašnog začina, svježe naribanog ili mljevenog, posve su dovoljne da jelima daju nježnu muškatovu aromu. Ovaj izvrsni i u mnogim jelima nezamjenjiv začin djeluje i kao afrodizijak.

ORIGANO
Prva stvar na koju ćete pomisliti kada kažete origano je pizza, ali ovaj se začin može upotrijebiti u svim jelima u koja ide rajčica. Svojstvenu aromu listići origana dobivaju tek kada su osušeni, njima možete začiniti svinjsko pečenje te variva od graha i graška.

PAPAR – BIBER
CRNI je univerzalan začin vrlo široke primjene, ide u sva mesna jela, juhe i tamne umake. Mesna i kobasičarska industrija nezamislive su bez papra.
BIJELI - mljeven ili u zrnu stavlja se u jela od bijele ribe, u majoneze i sve svijetle umake. Uvijek ga stavljamo u bakalar na bijelo.
ZELENI – najfiniji i nježno aromatičan papar, stavljamo ga u umake koje poslužujemo uz steakove (pfeffer steak). Dobro ide u kombinaciji sa sušenim češnjakom (bijeli luk).

PAPRIKA
Začinsku mljevenu papriku koristimo u mnogim mesnim i ribljim jelima. Oni koji vole blaži okus jela koriste slatku, oni koji vole pikantniji okus ljutu, a oni koji imaju posebne želje i obožavaju da im jelo žari u ustima, morat će posegnuti za chilli (čili) paprikom. Naš je savjet: papriku dodajte tek pri kraju kuhanja

PERŠIN
Upotreba u kuhinji mu je jako raznolika, pa ga koristimo u svim slanim jelima. Katkada znamo i pretjerati s količinom, što ne može nanijeti neku štetu. U mnogim ga jelima možete zamijeniti s nekom drugom začinskom travom (vlasac, kopar...) i biti malo maštovitiji, a to će sigurno pohvaliti ukućani.

PIMENT – NAJGVIRC
Englezi ga nazivaju allspice - svezačin jer nas njegov miris može istodobno podsjetiti na papar, klinčiće i oraščiće. Najviše se upotrebljava u proizvodnji kobasica i pašteta. Kao i crni papar, piment u zrnu se koristi pri kiseljenju zimnice (paprike, krastavci).

RUŽMARIN
Odlično ide u pečenja,naročito uz pečenu svinjetinu; u jela od divljači i jela koja se spremaju na lovački. Samljeven u prah koristi se i u kobasičarstvu jer sprječava kvarenje, a nije štetan kao konzervansi.U Dalmaciji se ružmarinom namočenim u maslinovo ulje mažu meso ili riba dok se peku na gradelama, a uvijek ga koristimo kod pečenja mesa pod pekom.

SEZAM – SUSAM
Najčešće ga vidimo posutog po kruhu i raznim pecivima, sama ili u kombinaciji s kimom i sjemenkama. Nećete pogriješiti stavite li ga u špinat, šparoge ili svinjetinu.

ŠAFRAN
Najskuplji začin na svijetu, a njegova je cijena posljedica činjenice da za jedan kilogram začina treba ubrati
100 000 cvjetova šafrana, pincetom izdvojiti tučke i prašnike i osušiti ih. Milanski rižot, španjolsku paellu ili francuski bouillabaise ne vrijedi ni pokušati spremati ako nemate šafran. Riža skuhana sa šafranom imat će lijepu žutu boju i poseban okus.

VANILIJA
Čim spomenemo riječ "vanilija", javljaju nam se najljepše asocijacije - kolač, pudinzi, sladoledi, napitci i uopće sve moguće slastice kojima ova "kraljica začina"
dodatno obogaćuje okus i miris. Ukoliko nemate prirodni vanilija štapić, tzv. burbon, upotrijebite vanilija šećer koji mnogi zbog sličnosti u nazivu izjednačuju s vanilin šećerom - on nema nikakve veze s prirodnom vanilijom, ali je zbog znatno niže cijene sve više zastupljen.

HOROSKOP


OVAN (22.3. - 20.4.)
Posao: Osjećaj da ste u "praznom prostoru" i bez mogućnosti djelovanja bit će privremen. Usmjerite se na poslove vezane uz inozemstvo, komunikaciju, pregovore i putovanja. Marketing, turizam, a osobito prodaja i uslužne djelatnosti područja su u kojima ćete postići ono što želite.Ljubav: Bit će dana kad će vam se činiti da vas okovi veze i braka guše i kad će vam, više od svega, trebati mir i tišina. Recite partneru sve što vas muči.Zdravlje: Zvijezde navješćuju nesanicu te porast strahova.Savjet: Za dobro raspoloženje i zdravlje bit će važna i kvaliteta komunikacije s bližnjima, a osobito način provođenja slobodnog vremena.


BIK (21.4. - 21.5.)
Posao: Vaša marljivost i posvećenost poslu bit će neupitni. Probudit će se uspavane ambicije pa ćete s novim entuzijazmom i s mnogo žara poduzeti potrebne korake. Uz samo malo truda dobit ćete priliku unaprijediti svoje ideje i dati im praktično ruho.Ljubav: Moći ćete se osloniti na partnera u svakoj situaciji, a bit će i trenutaka u kojima će vas on bolje poznavati nego li vi sami sebe. Slobodnima će nova osoba ući u život.Zdravlje: Odlično razdoblje za estetske zahvate i promjenu boje kose.Savjet: Prilikom dizanja novca na bankomatu ili kupovanja na rate pripazite da ne zaboravite pospremiti karticu ili čekove u novčanik.


BLIZANCI (21.5. - 21.6.)
Posao: Ulažete li u dom, ako ste privatni poduzetnik ili se bavite nekretninama, odgodite važnije poslove. Uputno bi bilo izbjegavati poslovne dogovore, ugovore, nova ulaganja i transakcije većih iznosa.Ljubav: Ma koliko vas živcirala hirovitost druge strane i obećanja koja neće uvijek ispuniti, ne dajte se izbaciti iz takta. Uzvratite istom mjerom i ne gubite živce. Takav pristup pokazat će se učinkovitijim od bilo čega drugog.Zdravlje: Treba vam psihičko čišćenje u formi meditacije ili vježbanja.Savjet: Savjeti i razgovori sa stručnim, iskusnim pojedincima višestruko će koristiti, stoga ih pitajte za pomoć prije svake odluke.


RAK (22.6. - 22.7.)
Posao: Ostavljat ćete snažan dojam na razgovorima za posao, pa poduzmite sve što je u vašoj moći da biste našli, promijenili ili zasnovali stalni radni odnos. Veći novčani iznos moguć je putem igara na sreću.Ljubav: Daljine će vas privlačiti u svakom smislu riječi. Ovo se osobito odnosi na one koji održavaju vezu na daljinu. Planirat ćete ili poduzeti konkretne korake kako biste odselili u grad voljene osobe, ili obrnuto.Zdravlje: Naklonjena Venera će vas proljepšati i oraspoložiti.Savjet: Pođe li vam za rukom koji dan provesti u drugom gradu ili državi, vratit ćete se kući odmorni i spremni za nove napore.


LAV (23.7. - 22.8.)
Posao: Hobiji i slobodne aktivnosti, odnosno poslovi koji iziskuju kreativnost mogli bi se pokazati kao zgodan način dodatne zarade. Iskoristite u tom smislu sve svoje talente i ideje. Zarade vam se smiješe posredstvom zabavnih aktivnosti, sporta i inozemstva.Ljubav: Sve je moguće, od nevinog koketiranja do nešto ozbiljnijeg flerta, jer aspekt Venere i Marsa poziva na strasnu ljubavnu pustolovinu. Nevjera vam neće biti strana.Zdravlje: Podsvijest će vam biti naglašena pa su mogući intenzivni snovi.Savjet: Uložite napore u rješavanje obiteljske imovine. Nemojte se obeshrabriti ako vaš trud odmah ne urodi rezultatima. Strpljivo!


DJEVICA (23.8. - 22.9.)
Posao: Mars u vašoj kući karijere ukazuje na mrzovoljne šefove i muške kolege. Mnoge aktivnosti morat ćete prilagođavati njihovom radnom ritmu i raspoloženju. Vaši planovi i zamisli neće se ostvarivati na zamišljeni način.Ljubav: S nevjerojatnom upornošću ostvarivat ćete ljubavne ciljeve. Drugoj strani se neće biti lako oduprijeti. Pod svaku cijenu ćete se truditi držati konce u svojim rukama, ne mareći za partnerove osjećaje i potrebe.Zdravlje: Ne dozvolite sebi manjak sna, preskakanje obroka.Savjet: Opozicija Venere i Marsa mogla bi doprinijeti ljubavnom razdoru. Ljubomora, grubost i svađalački ton će vam se osvetiti.


VAGA (23.9. - 22.10.)
Posao: Iako je poslovna scena obilježena pozitivnim predznakom, ne znači da će tjedan biti lišen stresova, otežavajućih okolnosti i napetosti u međuljudskim odnosima. Ne pretjerujte u radu i izbjegavajte konflikte, jer bi vam se to moglo negativno odraziti na zdravlje.Ljubav: Mogli biste "drugim očima" promatrati kolegu s posla. Pitanje je dana kada će doći do obostrane simpatije. Slobodne će privući osoba koju znaju iz viđenja.Zdravlje: Lovit će vas povremene vrtoglavice i oscilacije u apetitu.Savjet: Donesite odluku da više nikad nećete zapaliti cigaretu, utapati tugu u čokoladi ili raditi nešto drugo čime si škodite.


ŠKORPION (23.10. - 21.11.)
Posao: Malo toga će vam moći promaći, a naglašena intuicija pomoći će vam dobro procijeniti druge. Izvjesni su materijalni dobici, a jako će vas razveseliti povjerenje koje će vam ukazati utjecajne osobe.Ljubav: Slučajni susreti i druženja s prijateljima uvest će u vaš život nove osobe. Znakoviti pogledi i osmijesi razmjenjivat će se i u svakodnevnom okruženju. Poziv na kavu dobit ćete od zgodnog susjeda, kolege s posla ili iz škole, fakulteta.Zdravlje: Njegujte svoju kreativnost i hobije.Savjet: Za vaš unutarnji mir bit će važna kvaliteta slobodnog vremena. Posvetite se hobijima, omiljenim aktivnostima i sportu.


STRIJELAC (22.11. - 21.12.)
Posao: Koncentracija vam je oslabljena pa će vam i rutinski poslovi predstavljati napor. Bit će vam potrebna bolja organizacija poslova kako biste neometano radili. Moguća su ulaganja i troškovi vezani uz dom.Ljubav: Svaki vaš pokušaj da povremene susrete i druženja s osobom koja vam se sviđa pretvorite u nešto dublje završit će razočaranjem, stoga nemojte ništa forsirati. Sve će doći u svoje vrijeme.Zdravlje: Izbjegavajte pretjerano pušenje, pretjerano konzumiranje kave i alkohol.Savjet: Ako vas preplavi snažan poriv za ljubavnom osvetom, sjetite se izreke koja kaže da je "osveta jelo koje se servira hladno".


JARAC (22.12. - 20.1.)
Posao: Otvarat će vam se sve više mogućnosti. Ako ste tajnica ili obavljate neku pomoćnu funkciju, bit ćete u pravom smislu riječi desna ruka šefu. Nadređeni će se oslanjati na vas, vjerovati vam i davati vam priličnu slobodu u radu i djelovanju.Ljubav: Srest ćete osobe koje niste vidjeli godinama, više izlaziti i obogatiti društveni život. Nalet ljubavnog ushićenja zahvatit će prvu dekadu. Netko će vam se udvarati putem SMS poruka.Zdravlje: Iako vam je koncentracija dobra, pripazite u vožnji.Savjet: Vaši estetski "pothvati" bit će izuzetno uspješni, stoga nećete pogriješiti odlučite li poraditi na vanjskoj ljepoti i formi.

VODENJAK (21.1. - 19.2.)
Posao: Zvijezde će vas usmjeriti prema zaradi. Što lakše budete ostvarivali financijske ciljeve bit ćete zadovoljniji sobom i osjećajno ispunjeniji. Novac ćete doživljavati kao mjerilo osobnog uspjeha, stoga ćete biti spremni i na povećani trud.Ljubav: Slučajan susret, primjerice u noćnom klubu, diskoteci ili u tamnom kutu kafića, ušutkat će glas razuma i raspiriti žudnju. Hoćete li odoljeti izazovu ili ne, ovisit će o dotičnoj osobi.Zdravlje: Primite se vježbanja, sada ćete brže skidati kilograme.Savjet: Najučinkovitiji recept da zadržite vedro raspoloženje i optimizam bit će izlasci, druženja, odlasci u kino i na koncerte.


RIBE (20.2. - 21.3.)
Posao: Merkur će ojačati vaše intelektualne potencijale, dubinu i oštroumnost. Bit ćete dobri teoretičari i planeri, a podjednako dobri i u obavljanju praktičnih zadataka. Ovo će osobito doći do izražaja u poslovima koji iziskuju spretne ruke, zanatsko umijeće ili pružanje usluga.Ljubav: Ako ste u potrazi za srodnom dušom, osmislite bogat i sadržajan društveni život. Što više budete izlazili i družili se, vaše će šanse biti značajno veće.Zdravlje: Venera u vašem znaku istaknut će vaš šarm i ljepotu.Savjet: Ne dozvolite da vas posao pretjerano iscrpi i odagnajte od sebe misli koje vam kvare raspoloženje i potiču na preispitivanje.

JUHE

JUHA OD SUHIH VRGANJA

Sastojci:

l00 g "Klara" Tarane
500 g suhih vrganja
1/2 glavice luka
1/2 dl ulja
2 žlice vrhnja
l žlica brašna
sol, papar i peršin

Priprema:
Suhe vrganje preliti vrelom vodom i potom sitno isjeckati. Na zagrijano ulje staviti brašno, te napraviti svijetli bešamel. Na tome popržiti sitno isjeckan luk i peršin, te dodati vrganje. Zaliti litrom vode i pustiti da neko vrijeme kuha. Dodati taranu, sol i papar po želji i još kratko kuhati. Prije serviranja umiješati malo vrhnja.
--------------------------------------------------------------------------------
JUHA SA ZAČINSKIM BILJEM

Sastojci:
100 g Uskih rezanaca "Klara"
1/2 svežnjića vlasca, kopra i peršina
2 grančice anisa
l l kokošje juhe (instant)
100 g očišćenog graška
l žličica maslaca
sol, svježe mljeveni bijeli papar
ribani muškatni oraščić

Priprema:

Začinsko bilje oprati i posušiti. Vlasac, kopar i peršin isjeckati, a listiće anisa natrgati. Skuhati kokošju juhu, dodati tjesteninu i grašak, te pustiti da još malo kuha u poklopljenoj posudi na umjerenoj vatri. Nasjeckano začinsko bilje i maslac umiješati ujuhu i kratko zagrijati. Juhu začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem.
---------------------------------------------------------------------------------
ZELENA JUHA

Sastojci:

200 g "Klara" Slova
150 g krumpira
250 g špinata
100 g tikvica
8 dl vrhnja
70 g luka
l kocka kokošje juhe
l svežnjić peršinovog lišća
ulje
Priprema:
Oljušten i nasjeckan luk ispržiti na niskoj temperaturi. Dodati na kockice narezane tikvice i krumpir, te još malo popržiti. Zaliti s 8 dl vode, dodati očišćeni špinat i kocku juhe, pa sve kuhati dok povrće ne postane kašasto. Ohlađeno povrće usitniti mikserom s peršinom i vrhnjem, te zajedno s Klarinirn Slovima dodati ujuhu i kuhati nekoliko minuta.
--------------------------------------------------------------------------------

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>